Tezele de bacalaureat au fost corectate in dorul lelii. Dupa contestatii, marea majoritate a notelor a crescut semnificativ.
Un tânar, absolvent de „Ferdinand”, s-a sinucis din cauza notelor mici pe care le-a primit la examenul de Bac. Peste 1.500 de candidati au depus contestatii. Notele de dupa recorectare au aratat diferente enorme intre nota initiala si cea finala. Prima data, lucrarile au fost corectate in judetul Suceava, iar acum, in Neamt. S-a ajuns ca un candidat notat initiat cu 5.95 sa primeasca dupa recorectare 8.30 sau de la nota 7.7 sa se ajunga la 10 curat. Cine e vinovat?
Surpriza mare, in Bacau, dupa afisarea notelor finale ale examenul de bacalaureat, sesiunea de vara 2015. Media de promovare a ajuns la 79,97 la suta (de la 78,34 la suta), iar acum ne putem mândri cu cinci absolventi cu media 10 (zece): pe lânga Diana Mihaela Zamfir (Colegiul National „Gh.Vranceanu”), Irina Teodora Toma si Oana Roxana Radu (ambele de la Colegiul National „Dimitrie Cantemir” Onesti), care au fost notate cu media maxima inca de la prima corectura (despre care cotidianul „Desteptarea” a scris atunci care a fost, pentru fiecare in parte, cheia succesului), dupa contestatii si Irina Lorena Ilie (Colegiul National „Vasile Alecsandri”) si Alexandra Graur (Colegiul National „Grigore Moisil” Onesti) sunt acum fetele cu Bac de 10. Irina Lorena a fost notata initial cu 9.80 la Limba si literatura româna, iar dupa contestatii a primit nota 10 (zece), iar Alexandra din Onesti a contestat nota de 9.90 de la Chimie si a mai primit 10 sutimi in plus.
Fara comentarii
Anul acesta, in premiera, lucrarile de la Bacalaureat s-au corectat in alte judete. In cazul Bacaului, la inceput in Suceava, iar dupa contestatii, in Neamt. Iar anul acesta, tot in premiera, notele initiale si cele finale sunt cu diferente foarte mari, bineinteles in favoarea candidatului. Sa luam câteva exemple: la „Ferdinand”, un elev care a contestat nota initiala la Limba si literatura româna in loc de 7.7 a primit, in final, 10; la „Vranceanu” de la 7.9 s-a ajuns la 9.5, de la 7.5 la 9.6, de la 9 la 10; la „Alecsandri”, de la 8.15 la 9.1.
Cele mai mari diferente sunt insa la Colegiul Economic „Ion Ghica”, unde unii absolventi care au depus contestatii au avut un soc când si-au vazut nota finala: de la 5.95 un candidat s-a trezit cu nota de 8.3, de la 6.5 la 8.2, de la 5.4 la 7.1, iar acestea nu sunt singurele situatii. Ce s-a intâmplat? „Poate fi o eroare umana sau depunctare. Nu pot sa spun decât ca ma bucur ca absolventii au ales sa faca contestatii”, a aratat prof. Dana Enache, directorul Colegiului Economic „Ion Ghica”. Ca sa nu mai vorbim ca pe aplicatia ministerului de resort apar lucrari care sunt corectate de trei ori (au trei note diferite). De ce?
Iar surprizele nu se opresc aici: candidatii care au primit note finale mari, fata de cele initiale, nu au inca siguranta ca acestea vor fi si definitive. O alta comisie, de data aceasta de la Ministerul Educatei, le va reaviza lucrarile.
„Si totusi, cine plateste pentru erorile de corectare? Cum sa existe astfel de diferente de 2, 3 sau 4 puncte in plus? Cum corectati, dragi profesori? Sunt de acord, a gresi e omeneste, dar si responsabilitatea e mare! Nu te poti juca cu viitorul unui copil, dar mai ales cu sufletul lui! Daca nu poti, daca nu te pricepi, de ce mergi la corectat? Ar trebui ca acestor «eronati» sa li se interzica a mai corecta vreodata la un examen”, a fost si declaratia prof. Dana Birzu, directorul Colegiului National de Arta. Asadar, cine plateste? Cine este vinovat?
„Pot sa apara greseli. De aceea exista, in metodologie, si posibilitatea depunerii de contestatii. Probabil ca atunci când s-au trecut notele de pe borderou sa se fi gresit. Nu cu intentie, asta e clar. Este foarte bine ca absolventii, dupa ce isi fac o autoevaluare, sa ia decizia de a depune sau nu contestatie. Este dreptul lor si, repet, se mai poate si gresi.”
prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau
„S-a intâmplat un lucru foarte ciudat. Nu cred ca a fost incompetenta. Ceva s-a intâmplat. Sincer sa fiu, eu spun ca a fost rea-vointa din partea profesorilor care au facut prima corectura. Diferentele sunt foarte mari, mai ales la Limba si literatura româna. Acestea sunt notele reale, cele de dupa contestatii.”
prof. Gabriel Andrei, directorul Colegiului National „Gh.Vranceanu”
Colegiul „Alecsandri” ramâne pe primul loc
Intr-un top al liceelor in judet, Colegiul National „Vasile Alecsandri” ramâne pe primul loc in judet, cu o medie de promovare de suta la suta.
„Cea mai mare satisfactie, la sfarsitul unui an scolar, este rezultatul eforturilor depuse de toti cei care dau viata unei scoli: elevi si profesori, sprijiniti de comunitatea de parinti se bucura de rezultatele obtinute la examenul de bacalaureat care marcheaza incheierea unei etape importante in devenirea personala a celor pregatiti sa porneasca in viata cu sperante mari si cu entuziasmul caracteristic tineretii. Colegiul National «Vasile Alecsandri» se numara printre cele 43 de licee si colegii din tara care au inregistrat procentul maxim de promovabilitate, fapt ce incununeaza colaborarea si spiritul de echipa instituit la nivelul colegiului, preocuparea corpului didactic de a asigura o pregatire solida, constanta, la cele mai inalte standarde, venind in intampinarea nevoilor de instruire ale elevilor cu care, astazi, ne mandrim.”
prof. Calin Leon Boamba, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri”