– sfârsitul lunii august inseamna pregatiri de ultim moment in majoritatea unitatilor de invatamânt din judetul Bacau – in toate scolile inca se mai munceste intens pentru finalizarea lucrarilor de igienizare n anul acesta scolar sunt asteptati in banci circa 100.000 de prescolari si elevi – din cele peste 800 de unitati scolar din intreg judetul, 135 vor deschide portile fara autorizatie sanitara
Ultimele retusuri in scolile bacauane
Cu bune, cu rele, noul an scolar sta sa inceapa. La capitolul igienizare, in toate scolile si colegiile din Bacau, dar si din intreg judetul, se fac ultimele retusuri. Bani au fost, spun unii directori, asa ca igienizarea de vara s-a putut realiza in conditii destul de bune. La oras insa, pentru ca la tara inca mai sunt probleme. In special cu obtinerea autorizatiei sanitare de functionare, in unele scoli lucru imposibil, din cauza faptului ca necesita reparatii capitale, iar bani nu sunt.
Gata in interior, inca se mai lucreaza in exterior la Scoala „G.Bacovia”
La Scoala Gimnaziala „George Bacovia” se munceste in ritm alert. Se dau ultimele bidinele cu var, se curata holurile si se fac eforturi ca toti elevii sa fie bine primiti in salile de clasa. „Ne-am bucurat si anul acesta de suport financiar, iar acest lucru a contat foarte mult. Banii au fost in jur de 30.000 de lei, insa, intr-o scoala nu sunt niciodata suficienti. Ne straduim ca impreuna cu oamenii scolii, cu elevii si parintii sa incepem anul scolar in conditii normale. La interior suntem pe ultima suta de metri si odata cu igienizarea holurilor de la parter incheiem curatenia finala. La exterior ne incurca putin lucrarile de modernizare a retelelor termice secundare, care ne perturba accesul de intrare in scoala. Acum se fac ultimele racorduri si speram ca pâna la debutul anului scolar partea pietonala sa revina la forma initiala”, declara prof. Clement Florescu, directorul Scolii „George Bacovia” Bacau.
35.000 de lei, la Scoala „Domnita Maria”
„Mai sunt unele lucruri de pus la punct, insa, au fost igienizate mare parte din toalete, holuri si sali de clasa. Primaria Bacau a alocat aproximativ 35.000 de lei pentru lucrarile de curatenie si igienizare, insa, colegii mei au lucrat impreuna cu oamenii scolii si pâna la sosirea acestor fonduri”, declara prof. Roxana Sotu, noul director de la Scoala Gimnaziala „Domnita Maria” Bacau. In noul an scolar, aici vor invata circa 500 de prescolari si elevi. (Ramona Ionescu)
„Primaria Bacau a alocat pentru igienizarea tuturor unitatilor scolare din municipiu suma de 1.200.000 lei. Banii au fost directionati spre centrele bugetare inca din luna iulie, asa ca a fost suficient timp pentru ca toate lucrarile necesare sa fie gata pâna la inceperea noului an scolar. De aceea nu cred ca vor fi probleme.”
Ionut Tomescu, purtator de cuvânt Primaria Bacau
„Am renovat cladirea unde functiona serviciul tehnic, pentru ca vechea locatie trebuia demult demolata, am varuit salile de clasa, mai avem de vopsit unele usi, am cumparat si materiale dezinfectante pâna la sfârsitul anului, am igienizat si amfiteatrul. Suntem total pregatiti pentru inceperea noului an scolar.”
prof. Mirela Berza, director Colegiul National „Ferdinand I” Bacau
„Noi am primit 50.000 lei de la Primaria Bacau pentru igienizare. O suma rezonabila, desi mai sunt multe de facut. Dar, in mare, suntem la zi cu igienizarea claselor, holurilor, caminului.”
prof. Ion Balcan, director Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” Bacau
Scoala noua la Serbesti
In comuna Saucesti, activitatile legate de invatamânt se misca intr-o directie buna. Prof. Marian Bolfa, directorul Scolii Gimnaziale „I.S. Sturdza” Saucesti spune ca lucrarile de igienizare in scoli sunt realizate in procent de 95 la suta. „Ne-au venit cadrele didactice in scoala si le-am predat salile de clasa, urmând ca fiecare sa se organizeze in functie de nevoi. In comuna au fost igienizate toate cele cinci unitati de invatamânt: scolile gimnaziale Saucesti si Siretu, respectiv, cele trei scoli de invatamânt primar de la Bogdan Voda, Schineni si Serbesti. Aceasta din urma a fost construita din fonduri de la Banca Mondiala si va fi inaugurata pe 12 septembrie 2015. Capacitatea noii scoli din satul Serbesti este de pâna la 100 de copii”, declara prof. Marian Bolfa. El spune ca se cerea o astfel de investitie in zona pentru ca vechea cladire a scolii nu mai prezenta siguranta pentru copii. Noua scoala dispune si de o baza sportiva dotata cu un teren multifunctional pe care elevii il vor folosi la orele de educatie fizica. Aici vor fi scolarizati 512 copii.
Pregatiri si in Rachitoasa
Ovidiu Ivanciu, primarul comunei Rachitoasa spune ca scolile sunt pregatite pentru inceperea anului scolar 2015 – 2016 si ca pe lânga cele doua microbuze scolare pe care le avea a mai primit inca unul cu titlu gratuit prin Ministerul Dezvoltarii. „Construim o scoala noua in satul Burdusaci si intentionam pe viitor sa refacem si scoala din satul Dumbrava, cu clasele I-VIII, a carei cladire dateaza din anul 1960. In comuna avem sase scoli pentru aproximativ 900 de elevi din cele 15 sate”, declara Ovidiu Ivanciu. Localitatea dispune si de forma de invatamânt liceala, in comuna functionând Liceul Tehnologic Rachitoasa. Zilele trecute, unitatea de invatamânt era deschisa, iar in scoala se aflau secretara si femeile de serviciu. Acestea din urma faceau curatenie in salile de clasa si distribuiau materiale, iar in secretariat se lucra la documente si la relatii cu publicul. „La liceu, avem profil resurse naturale si protectia mediului, domeniul agricultura si calificarea tehnician in agricultura, iar la profilul tehnic exista domeniul fabricarea produselor din lemn, calificarea tehnician”, declara Lucia Vararu, secretar la Liceul Tehnologic Rachitoasa. Unitatea de invatamânt are 56 de cadre didactice, iar la nivel de comuna sunt 80 de salariati. Copiii care invata la acest liceu provin din cele 15 sate ale comunei, dar si din localitatile Slobozia, Stanisesti, Colonesti sau Spria. (Ramona Ionescu)
Scoli fara autorizatie sanitara
Pentru ca nu indeplinesc conditiile de autorizare, 135 de scoli din judet vor incepe noul an scolar fara acest aviz. Pâna la inceputul acestei luni, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau eliberase autorizatie sanitara de functionare doar pentru 691 de unitati de invatamânt. Restul pâna la 826 (adica 135) nu au primit autorizatie pentru ca functioneaza in cladiri vechi, neconsolidate sau care nu asigura cubajul necesar in sala de curs, cum este cazul la o scoala si o gradinita din Scurta, comuna Orbeni, la Gradinita nr. 1 din Vladnic, comuna Parincea sau la scoala si gradinita din Mâlosul, comuna Lipova. „La unitatile de invatamânt din comunele Rachitoasa, Ghimes Faget, Blagesti, Prajesti, Agas, Scolile Gherdana si Dragesti, din comuna Tatarasti, Scoala Orbic Buhusi si Gradinita nr. 2 Balaneasa, din comuna Livezi, nu exista apa curenta potabila”, spune dr. Marin Bustuc, director la DSP Bacau. Problema grupurilor sanitare necorespunzatoare se regaseste si la acest inceput de an scolar, inspectorii sanitari constatând acest lucru la scolile din Berzunti, Blagesti, Scoala „Gh. Avramescu” din Prajesti si la internatul Grupului Scolar „JM Elias” Sascut. La Agas, Ghimes Faget si Berzunti lipseste si canalizarea. Din cauza mobilierului scolar necorespunzator sau invechit, mai multe scoli din mediul rural nu primesc autorizatie asa cum se intâmpla si cu Gradinita nr. 9 din Comanesti si Gradinita nr. 7 Buhusi ale caror circuite nu sunt functionale pentru ca isi au sediul in apartamente de bloc. (Geta Panaite)