27 decembrie 2024

Scandal in noapte: Un bloc intreg a fost debransat de la reteaua electrica

– 24 de familii au ramas fara energie electrica pentru ca blocul lor a fost debransat de la sursa de energie – proprietarii spun ca la momentul cumpararii locuintelor, in contractele de vânzare-cumparare s-a precizat ca apartamentele beneficiaza de toate utilitatile, dar ca au facut contracte individuale doar la gaze naturale si apa – in tot acest timp, locatarii blocului nr. 29A de pe strada Vasile Pârvan au primit energie electrica de la firma care a construit blocul, aflata in vecinatate – pentru ca acest lucru nu a fost agreat de furnizorul de energie, reprezentantii E.ON au notificat SC Electroconstructia Elco SA (dezvoltatorul imobiliar) ca va fi debransata la rândul ei de la reteaua electrica pentru ca nu respecta legea

Locatarii blocului nr. 29A de pe strada Vasile Pârvan din cartierul CFR au iesit marti seara in strada, din cauza ca au ramas fara energie electrica. Oamenii spun ca o echipa de muncitori fusese miercuri dupa-amiaza la bloc si au debransat locuintele de la reteaua electrica, fara prea multe explicatii. Proprietarii spun ca s-au trezit cu o instiintare lipita pe usa de la intrarea in bloc, in care erau anuntati ca imobilul a fost debransat de la energie electrica pentru ca cei de la E.ON le-au pus in vedere faptul ca instalatia provizorie prezinta pericol de electrocutare si de incendiu.



Locatarii spun ca din anul 2011 se confrunta cu aceasta situatie incerta, iar de atunci si pâna in prezent au tot asteptat sa fie legalizat modul de plata a consumului de energie, prin semnarea unui contract cu E.ON. „Acest lucru nu a fost posibil pentru ca dezvoltatorul imobiliar – SC Electroconstructia Elco SA – nu a cumparat un transformator electric care sa distribuie curentul electric in blocul 29A, alimentarea cu energie facându-se in regim de organizare de santier, din alta sursa”, declara Viorel Pintilie, locatar.

Lasati in bezna

Oamenii spun ca li s-ar fi parut normal ca dezvoltatorul imobiliar sa achizitioneze transformatorul electric, iar lucrurile sa se rezolve de la sine pentru ca au platit bani frumosi pe apartamentele respective si li se parea normal sa beneficieze de toate utilitatile. De cealalta parte, reprezentantii Electroconstructia Elco spun sa locatarii au fost anuntati din timp ca in vederea efectuarii racordurilor la reteaua E.ON Energie pentru apartamentele din blocul nr. 29A trebuie sa plateasca suma de 10.000 lei/apartament.

„Exceptie de la plata acestei sume fac doar apartamentele care nu au fost achizitionate prin executorul judecatoresc Neculai Azoitei”, se arata in notificarea emisa de Electroconstructia Elco SA. „Din fericire, eu nu trebuie sa platesc aceasta suma pentru ca am cumparat casa direct de la dezvoltator, insa, va spun drept ca nu meritam un astfel de tratament. Am fost pacaliti ca vom avea toate utilitatile si ne-am trezit prea târziu.

Trebuia sa gasim impreuna o cale de mijloc si sa nu se ajunga aici. Eu mi-am golit deja frigiderul pentru ca mi se strica tot ce aveam in el. Este foarte greu sa orbecai prin bezna, sa nu ai niciun control intr-un apartament pe care ai dat 55.000 de euro. Este rusinos!”, spune Lenuta Balaita, locatara.

Printr-o adresa anterioara, Electroconstructia Elco ii anunta pe locatari, inca din luna iulie 2015, ca furnizarea energiei electrice va fi intrerupta pentru ca instalatia care alimenteaza blocul este provizorie, prezentând pericol de incendiu si electrocutare.

Solutie de compromis

Miercuri dimineata, proprietarii din blocul nr. 29A au luat-o la pas, cautând raspunsuri si solutii. Pasii i-au purtat la poarta dezvoltatorului imobiliar, la Protectia Consumatorului, la E.ON Energie, la Politie si la un avocat.

Locatarii din blocul nr. 29A sunt impartiti si ei pe mai multe categorii: unii care nu trebuie sa plateasca acea taxa de 10.000 de lei/apartament pentru bransament pentru ca au cumparat direct de la Electroconstructia Elco, iar taxa de racordare este inclusa in pret, cei care au cumparat apartamentele prin executor judecatoresc si au achitat taxa si cei care cumparat apartamenetele prin executor judecatoresc, dar nu au achitat taxa de racordare.

„BRD a scos la vânzare prin executor judecatoresc apartamentele ipotecate fara a informa cumparatorii ca au de achitat taxa de racordare retea distributie EON. In conditiile in care nu platesc toti locatarii lucrarea de bransament, aceasta nu poate fi executata.

In urma rugamintilor noastre catre EON, Electroconstructia Elco a facut un bransament provizoriu pentru a da posibilitatea ca noii proprietari sa plateasca aceasta taxa, dar fara rezultat. In aceste conditii au hotarât debransarea. Mentionam ca termenul de plata a fost 13 iulie 2015.

In urma noilor solicitari facute catre E.ON s-a acordat inca un termen de 90 zile in baza unui angajament scris dat de Asociatia de proprietari, ca fiecare din cei sase proprietari care nu au platit aceasta taxa sa achite cota parte ce ii revine din executie lucrari.

Imediat dupa semnarea acordului de plata de catre Asociatia de proprietari (pe care il asteptam in cursul zilelor urmatoare) se face rebransarea provizorie pentru acest ultim termen de 90 zile”, declara Costica Rusu, dezvoltator imobiliar.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img