Curtea de Apel Târgu Mureş a dat, astăzi, sentinţele definitive în dosarul fostului primar al Bacăului, Romeo Stavarache, în care acesta a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte de luare de mită, alături de alte patru persoane.
Instanța l-a condamnat, pe Romeo Stavarache la patru ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
Stavarache nu are voie, in urmatoriii trei ani, sa fie ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; nu are dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii pentru care a fost condamnat.
Din pedeapsa lui Romeo Stavarache se scade perioada în care a fost în arest preventiv sau la domiciliu – aproximativ opt luni.
Lui Romeo Stavarache si lui Liviu Gioan (care a primit trei ani cu suspendare) li se confiscă suma de 307.187 lei, primită cu titlu de mită.
Liviu Cenușă, Constantin Apostol și Costel Cășuneanu au fost achitați.
Sentința este definitiva.
Instanţa a respins apelul DNA Bacău şi a admis apelurile inculpaţilor Romeo Stavarache, Constantin Apostol şi Costel Căşuneanu.
Alte amănunte
Fostul primar, Romeo Stavarache, a fost achitat pentru 4 fapte de luare de mită, dar a primit o condamnare pentru cea de-a cincea faptă, de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, pe o durată de 3 ani: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie similară celei ocupate când a săvârşit infracţiunile pentru care a fost condamnat.
Stavarache a fost reţinut 24 de ore în data de 26 iunie 2014, arestat preventiv de la 1 iulie 2014 la 3 septembrie 2014, arestat la domiciliu de la 4 septembrie 2014 la 3 februarie 2015 şi de la 3 martie 2016 la 1 aprilie 2016.
Aceste perioade vor fi scăzute din pedeapsa aplicată. În ceea ce-l priveşte pe Căşuneanu, a fost înlăturată dispoziţia instanţei de fond de încetare a procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale pentru fapta de dare de mită, şi s-a dispus, achitarea acestuia.
Apostol și Cenuşă, achitați
Instanţa a dispus şi achitarea inculpatului Constantin Apostol, fost director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită (două fapte). Achitare a primit şi afaceristul Liviu Cenuşă pentru faptele de complicitate la luare de mită (două fapte), dar şi omul de afaceri Liviu Goian, însă numai pentru o parte din acuzaţii.
Goian a fost condamnat, pentru alte acuzaţii de complicitate la luare de mită, la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Stavarache şi Goian, în cotă egală, a sumei de 307.187 lei, sumă primită de la denunţătorul Rusu Costică, cu titlu de mită. Au fost înlăturate celelalte dispoziţii din sentinţa instanţei de fond referitoare la confiscarea sumelor de bani ce ar fi fost primite cu titlu de mită de ceilalţi inculpaţi.
Sentinţele de la Tribunal
În vara anului trecut, fostul primar al Bacăului, Romeo Stavarache, a fost condamnat de Tribunalul Bacău la şase ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie. Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, precum şi Constantin Apostol, acuzaţi de complicitate la luare de mită, au primit fiecare câte 3 ani de închisoare.
Instanţa a dispus încetarea procesului penal faţă de Costel Căşuneanu, pentru infracţiunea de dare de mită, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.
Procurorii vorbeau de o şpagă de peste 2,3 milioane de lei
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2008 – 2011, fostul primar Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalţi inculpaţi, a pretins şi primit, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani, sunt acuzaţiile procurorilor. În total, mai spun anchetatorii, şpaga ar depăşi 2,3 milioane de lei. Prima instanţă a dispus şi confiscarea acestei sume.
Victima unor comploturi
Audiat în primă instanţă, fostul primar Romeo Stavarache a negat toate acuzaţiile care i-au fost aduse în dosarul de luare de mită. Edilul a mers pe teoria conspiraţiei, a aruncat cu acuzaţii în toate direcţiile şi a lăsat să se înţeleagă că a fost victima unor comploturi.
„Am înţeles că trebuia să fiu îndepărtat din funcţia de primar şi am înţeles prea târziu, dar nu înţeleg de ce trebuie să fiu îndepărtat de familia mea. S-au făcut lucruri pe ascuns, fără ştirea mea, mi s-a falsificat semnătura, s-au modificat date din contracte. (…) Vă rog să nu mă condamnaţi doar pentru că am fost primarul acestui oraş. (…) Am 16 brevete de invenţie. Nu e posibil să vină cineva să spună că eu am cerut ceva. Cred că s-au gândit că este singurul mod de a scăpa de mine.” – Romeo Stavarache
Motivarea sentinţei primei instanţe
Numeroasele interceptări ale convorbirilor telefonice sau ambientale au fost decisive în condamnarea fostului primar, Romeo Stavarache, şi a apropiaţilor săi, în dosarul de mită. Concluzia magistratului de la Tribunal, după analizarea tuturor probelor, este aceea că Romeo Stavarache a dat dovadă de o perspicacitate deosebită, folosindu-se de complicii săi şi evitând pe cât posibil întâlnirile cu „finanţatorii”.
Discuţiile erau trunchiate şi mai mult prin semne. „Metoda principală de lucru era prin ceilalţi inculpaţi – complici care duceau la îndeplinire sarcinile trasate de primar”, se arată în sentinţă. Judecătorul nu a ţinut cont de declaraţiile inculpaţilor prin care au negat faptele, aducând ca argumente zeci de pasaje din interceptări.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.