14 ianuarie 2025

Razboi total intre primarie si firmele care sparg trotuare si strazi

Este comun, din pacate, ca strazile si trotuarele din municipiu sa fie scenele unor sapaturi periodic. In toate cartierele, aproape fara exceptii, firme de tot felul obtin autorizatii de spargere a trotuarelor, strazilor, sapa, lucreaza, dupa care, in urma lor ramâne dezastru. Nu asaza dalele asa cum le-au gasit, lasa gropi in loc de asfalt sau beton si in general, spre disperarea pietonilor si a soferilor isi pun amprenta negativ asupra locului in care au fost.

De aceasta situatie a devenit constient si mai nou, direct raspunzator, viceprimarul Constantin Scripat. Acesta a observat, din teancul de autorizatii de spargere pentru lucrari pe domeniul public si privat al municipiului, executate la retelele tehnico edilitare, ca o sumedenie de firme, mai mari sau mai mici, urmeaza sa intervina la carosabil, fara a avea garantia ca dupa ce termina treaba vor readuce spatiul la forma initiala, o obligatie legala.



„Toata lumea trebuie sa inteleaga foarte clar ca asa ceva nu mai accept. Nu vom mai elibera autorizatii valabile pentru luni de zile. Ne vom rezuma la câteva zile sau chiar ore, daca se poate, mai ales ca acum sunt tehnici moderne de interventie. Lucrarile trebuie semnalizate corespunzator si terenul readus la starea initiala”, avertizeaza viceprimarul Constantin Scripat.

Modele de rea practica

Iar exemple de abateri de la toate normele, de la cele de mediu, pâna la nerespectarea celor asumate prin autorizatie sunt nenumarate. „Va dau un exemplu, doar pentru inceput. Pe strada I.Gh.Destelnica, in fata Observatorului Astronomic, o firma din Hemeius, agreata de E.ON Gaz, a inlocuit o conducta si a facut bransamente la gaze.

A avut de lucru, dupa autorizatia de executie, intre 14 si 28 iunie. Ce ma deranjeaza este ca dupa ce a terminat de lucrat a turnat un asfalt de proasta calitate si poate nu era nici asta, dar la final, pe o bucata de drum, n-a mai avut asfalt si a pus pietris. Eu asa ceva nu accept. Am trimis Politia Locala in zona sa vada despre ce este vorba”, a declarat viceprimarul Scripat. Potrivit Serviciului de Drumuri, „desi termenul de executie a acestei lucrari pe tronson a fost pâna la 28.06, nici pâna la data prezentei nu am fost convocati la receptie.”

Administratorul firmei care lucreaza in zona sustine ca „acolo am lasat neasfaltat pentru ca inca nu am facut bransamentul intre reteaua veche si cea noua. E.ON trebuie sa opreasca gazul pe strada ca sa pot face asta. Am platit pentru prelungirea autorizatiei si când finalizez lucrarea, voi turna si asfalt”, a declarat Anton Dobos, administrator al societatii Antonio Moviter.

Deseuri abandonate la intâmplare

Daca prevederile legale nu sunt respectate, cele de bun simt elementar nici atât.
Viceprimarul a descoperit el insusi cum se arunca la intâmplare gunoaie rezultate in urma lucrarilor de reabilitare executate la blocuri. S-a intâmplat in zona de sub podul de la Margineni, acolo unde, o firma care se ocupa de decopertarea acoperisului blocului 23 de pe strada Bradului a gasit de cuviinta sa care cu tractorul bucatile de tigla scoase, direct pe spatiul verde de sub pod. Dupa verificarile politistilor locali, societatea respectiva a primit o amenda de 2000 de lei, cu masura complementara de a ridica resturile de tigla si de a le transporta intr-un loc special amenajat. De amenda n-a scapat nici soferul tractorului.

Acesta a primit o sanctiune de 400 de lei pentru ca in urma lui au ramas bucati de tigla pe carosabil. „Eu totusi, cu aceste masuri, nu sunt multumit. Voi cere ca firma respectiva sa igienizeze intreaga zona. Nu se poate asa ceva, sa arunci la intâmplare mizeria dupa niste lucrari”, mai spune viceprimarul Constantin Scripat.

Societatile primariei, cele mai indisciplinate

Probleme sunt nu doar cu privatii care fac lucrari pe spatiul public, ci si cu societatile furnizoare de utilitati ale primariei. Doua exemple sunt Thermoenergy si CRAB. Numai Thermoenergy are de facut reparatii urgente in aproximativ 80 de puncte unde a lucrat in municipiu: la Scoala „Ion Creanga”, pe strazi precum Tipografilor, Ecaterina Varga, Aleea Ghioceilor, Razboieni, Prieteniei sau Nufarului. Iar acestea sunt doar lucrarile cele mai urgente, alte câteva sute de locuri având nevoie de asfalt sau beton.

Nici cei de la CRAB nu scapa din atentia viceprimarului. „Am cerut clar ca acum sa se faca decolmatarea caminelor de canalizare, ca sa nu avem surprize in toamna. Am cerut un grafic de lucrari, la fel cum am cerut ca acolo unde se intervine sa se si repare”, a mai spus Scripat.

Daca cei in cauza nu vor raspunde la somatiile publice, primaria va fi nevoita sa treaca la amenzi. Potrivit unui raport al Politiei Locale Bacau, in primele sase luni ale acestui an, au fost emise 41 de somatii: 28 catre Thermoenergy si 13 catre CRAB. „Intrucât abaterile au fost solutionate in termenul stabilit, operatorii nu au fost sanctionati contraventional”, se arata intr-un comunicat al Politiei Locale Bacau.

razboi scripat

„Inteleg necesitatea unor astfel de lucrari, nu vor fi blocate. Dar, primul pas va fi sa analizez câte lucrari are o firma care vine la autorizare si cum s-a comportat pe alte situatii. Nu mai vreau sa ne batem joc de acest oras”.
viceprimarul Constantin Scripat



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img