– evenimente importante, dar mai ales atractia turistica sunt motivele unui program de renovare care debuteaza chiar astazi – punctul culminant al sezonului estival este asteptat in august, odata cu Zilele Orasului Slanic – edilii spera ca Slanicul Moldovei sa redevina, astfel, o statiune competitiva
Vara 2015 se anunta una fierbinte in statiunea Slanic Moldova, contrar statisticilor meteo multianuale si a prognozelor pentru acest an. Cei care vor incinge atmosfera, inca din aceasta primavara, sunt chiar edilii localitatii, care pun deja in aplicare un program de modernizare si de reabilitare a infrastructurii, un program de evenimente cultural-artistice pentru toti turistii si locuitorii din Slanic si care accentueaza multe dintre obiectivele strategiei de dezvoltare a orasului si in special a statiunii balneo-climaterice, supranumita din toate timpurile Perla Moldovei. Startul il vor da, chiar astazi, 8 mai, miile de admiratori ai unui sport deosebit, care este off road-ul, dar punctul culminant va fi atins in cursul lunii august, odata cu o manifestare de amploare, Zilele Orasului Slanic Moldova. Iar lucrurile nu se vor opri aici.
Trofeul „Dacii liberi” da startul
Campionatul National de Off Road 2015, care debuteaza astazi, 8 mai, la Slanic Moldova, dotat cu Trofeul „Dacii liberi”, aduce statiunea din nou in atentia tuturor celor care iubesc sportul, dar si turismul si petrecerea in aer liber. Evenimentul este insa doar deschizator de lista, pentru ca alte manifestari de amploare vor tine treaza atentia publicului pentru statiunea supranumita, dintotdeauna, Perla Moldovei. Nu poate fi omis Festivalul Interjudetean de Folclor, care a devenit traditional in statiune, dar punctul culminant va fi marcat de Zilele Orasului Slanic Moldova, programate in perioada 10 – 15 august. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care statiunea trebuie sa arate „nekerman”, interesul pentru a atrage tot mai multi turisti fiind unul foarte important si el.
Mai intâi, sa fie curatenie!
„Avem – ne-a declarat primarul orasului, Andrei Serban – diverse activitati care atrag multi turisti, iar pentru sezonul de vara vrem ca toata zona sa arate foarte bine. Avem o serie de actiuni care pregatesc noul sezon estival, pe care le vom derula, in multe cazuri, chiar cu locuitorii orasului, cu parteneri din afara. Sâmbata, 9 mai, de exemplu, impreuna cu elevii Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare, din Târgu Ocna, vom igieniza zona statiunii. O zi a curateniei, in care vom lucra cu 120 de elevi, de la Ciresoaia pâna la Camping. Vor participa si salariatii Primariei, vor intra cu totii si pe albia Râului Slanic, pentru ca sunt deja destule gunoaie acolo.” Si elevii din Slanic vor participa la igienizarea zonelor din preajma scolilor in care invata, actiunea având si un caracter educativ. Edilii si-au propus reabilitarea parcului statiunii si intreaga zona, pâna la statia de autobuz, inclusiv terenurile de sport, abia iesite din iarna. Totul va fi aranjat ca la carte si vor fi plantate cosuri florale si totodata elementele specifice peisagistigii urbane.
Petrecere mare de Zilele Slanicului
Primarul Andrei Serban spera ca in acest an patronul spiritual al orasului Slanic Moldova, Sfântul Prooroc Ilie, sa fie ingaduitor daca traditionala manifestare Zilele Orasului Slanic va fi mutata din preajma zilei de 20 iulie tocmai la jumatatea lunii august. „Nu puteam omite oportunitatea ca in perioada 10 – 15 august cunoscuta trupa Talisman sa cânte la noi fara nicio pretentie financiara, alaturi de alte trupe si artisti care vor compune un program foarte frumos. Pe noi ne va costa numai curentul electric necesar, iar pentru acest eveniment, in zona terenurilor de tenis, de lânga Hotelul Perla, vom organiza Zilele Orasului.”
Se schimba fata statiunii
Zilele Orasului sunt un motiv important ca pâna pe 1 august sa fie finalizate alte lucrari edilitare, pentru ca toti cei care vor veni in statiune sa vada cât de bine arata aceasta. Vor fi asfaltate unele portiuni pe strazile din centru, pe unde au fost facute lucrari de canalizare, pe strada Stefan cel Mare, incepând de la scoala, pâna la Perla si la izvorul Sf. Spiridon, spre Hotelul Venus, care deja este plin de turisti. In fata blocurilor de locuinte, lânga sala de sport, se va amenaja un teren cu aparatura de fitness in aer liber. Iar Primaria, impreuna cu cei de la Drumurile Nationale, chiar de astazi, 8 mai, a inceput turnarea trotuarului pe strada care merge pe malul Râului Slanic. Au fost achizitionati si noi stâlpi ornamentali, care vor fi plantati in parc si pe zona de promenada.
Ce se mai intâmpla cu obiectivele traditionale ale statiunii
Edilii din Slanic spun ca nu pot uita nici obiectivele cautate de turisti, veniti in statiune de placere sau la tratament. Zona izvoarelor, una dintre zonele de mare interes din statiune, a fost deja reabilitata, pe bani europeni. Acum arata bine, iar toti cei care trec pe acolo sunt incântati. Si pârtia de schi, deja punct de reper pe harta Slaniciului, are nevoie de amenajari speciale, mai ales in zona de urcare pe pârtie si chiar in perioada de vara.
„Pârtia – spune primarul Andrei Serban – este un obiectiv care inca nu-i administrat de Primarie. Nu putem dispune inceperea de constructii necesare acolo, precum zone de alimentatie publica, de inchiriere de material sportiv etc. Nu putem dispune nici de folosirea instalatiei de urcare pe pârtie si in timpul verii, pentru ca turistii sa poata admira de sus Valea Slanicului. Este o problema a actualilor administratori, care, evident, fac calcule de eficienta economica. Dar, noi am facut deja demersuri pentru demolarea unor constructii pentru care nu s-au respectat autorizatiile de constructie. Tot acolo, in perioada lunii septembrie, vrem sa achizitionam casute, care vor fi scoase la licitatie pentru inchiriere, pentru amenajarea de mici puncte comerciale sau pentru inchirierea de articole sportive.”
Primarul mai sustine ca foarte mult ajuta si proiectul depus de mai bine de un an pentru ca in zona de lânga biserica ortodoxa, din centru, sa fie construit un aqualand acoperit si amenajata baza sportiva, in amfiteatru. Lânga ea va prinde bine o parcare etajata si subterana pentru 110 masini, amenajarea unui patinoar si a unei piste de role. Proiectul este in reevaluare pentru finantare prin Programul Oprational Regional 2014 – 2020.
Celebrul Cazino este, acum, o proprietate privata. „Inca nu a fost deschis publicului – spune Andrei Serban – dar noi am deschis un litigiu pentru recuperarea unei suprafete de teren de acolo, de 1.650 mp, care apartine domeniului public. Procesul este inca pe rol. Rau este ca acest obiectiv atât de important este inca neutilizat. Legea ar trebui sa oblige proprietarii de atfel de obiective sa le reabiliteze.” Reabilitarea Hotelului Perla se afla in faza finala. Probabil lucrarile se vor finaliza pâna in luna august.
Va fi un hotel de patru stele, cu sauna, cu centru SPA si celelalte. „Solicitarea din partea turistilor este foarte mare – sustine primarul orasului. La recenta sarbatoare de 1 Mai, nu gaseai nicio camera in tot Slanicul. Este un reviriment al acestei statiuni, care tine si de activitatea pe care o prestam noi. Degeaba un agent economic cauta sa faca ceva frumos, daca nu exista infrastructura si celelalte elemente prin care sa fie atrasi turistii.”
Licenta de exploatare a izvoarelor cu apa minerala este in curs de preluare de Institutul National de Balneologie. Acest institut acrediteaza calitatea medicala a izvoarelor. Aflam ca Institutul intentioneaza sa-si mareasca activitatea in Slanic, pentru ca sunt solicitari foarte multe. Aceasta institutie a modernizat deja Sanatoriul balnear si este in discutii pentru achizitia Complexului balnear Racovita. Andrei Serban crede ca daca se va intâmpla si aceasta, Slanic Moldova va redeveni capitala balneologiei din România.
„Institutul – sustine primarul – este prezent in Slanic datorita eforturilor noastre, ale Primariei, si au inceput cu reabilitarea Sanatoriului balnear. Atât timp cât avem conditii de tratament corespunzatoare, e clar ca fiecare agent economic de la noi va avea posibilitatea sa aduca un numar mai mare de turisti.”
Si Hotelul Venus, administrat de sindicate, a fost reabilitat si redeschis. In aceste zile, si datorita evenimentului de off road hotelul este plin.
Ultima noutate: bazinul de inot „polo-didactic”
La intrarea in statiune, o constructie cu o arhitectura si un design aparte atrage orice privire. Constructia se afla deja aproape de finisare si este un bazin de inot, pe care Andrei Serban tine sa-l numeasca „polo-didactic”, cu o capacitate de 500 mc de apa si cu instalatii foarte moderne. „L-am amplasat la jumatatea distantei dintre scolile localitatii – explica primarul – pentru ca destinatia lui sunt tocmai elevii. Acolo vor invata sa inoate, cu profesori specialisti.” Constructorul sustine si el ca multa lume, chiar si din Onesti, se intereseaza de inaugurarea bazinului.
Slanic Moldova redevine statiune
Slanicul este, acum, reper de comparatie cu alte statiuni renumite din România, unde domneste paragina. Primarul din Slanic crede ca este normal sa munceasca, sa lupte pentru dezvoltarea statiunii. Astfel, aici, odata ce vin turisti, e clar ca localnicii vor avea locuri de munca, iar tinerii, in special, nu vor mai pleca in alta parte. Daca toata zona se dezvolta, investitorii vor veni si ei cu bani. Vor investi daca sunt solicitari. Iar dovada trendului este numarul mare de pensiuni nou construite pe Valea Slanicului.
Padurea, plamânul verde al Slanicului
Caracterul vulcanic al primarului Andrei Serban devine si mai evident când apare problema altei bogatii naturale din statiune: padurea. „Este plamânul verde al statiunii – a opinat primarul. Toti se minuneaza de aerul curat de la noi. Dar, trebuie spus ca nici cei de la Epitropia Iasi, proprietara peste multa padure de la noi, nici cei de la ocolul silvic bisericesc sau chiar de la Directia Silvica ori de la ocolul silvic privat nu vor avea acces pe drumurile din administrarea noastra, nu vor putea taia padurea dupa bunul plac. Noi aici traim si vrem sa avem padure. Toti apreciaza ca la noi nu vad, ca in alte zone, coaste de munte dezvelite prin taieri masive, ilegale. Nu voi permite nimanui sa-si bata joc de padure. Unii sustin ca e proprietatea lor, ca au plan de taiere, dar eu cred ca exagereaza.”