7 noiembrie 2024

Prima zi de scoala. Din nou.

Acelasi protocol in fiecare an, la inceput de scoala: careu cu elevii care s-au sinchisit sa vina la festivitatea de deschidere, cei mici, bosumflati, cu lacrimi pe obraji, incurajati sau certati (dupa caz) de parinti, o instalatie de sunet care mai mult hârâie decât reda inteligibil propozitiile citite de reprezentantii Inspectoratului Scolar, Inspectoratului de Politie, Primariei, invitati sau trimisi. Cam fara chef, cam fara tragere de inima. Urmeaza o slujba religioasa, pe care nu o asculta nimeni, toti fiind preocupati de fotografii, daruitul florilor si derularea pe nerasuflate a celor mai importante evenimente din vacanta. Mamicile au avut ocazia sa-si etaleze ultimele achizitii vestimentare, fetitele si fetele (mai ales) au tinut sa vina in prima zi de scoala in cele mai fistichii piese de acoperit corpul, un amestec de prost gust intre uniforma, blugi, cizme (am vazut si câteva piese de iarna), gentute colorate, tricouri cu inscriptii netraductibile, tunsori dintre cele mai diverse, mai ales la baieti. A fost prima zi de scoala. Din nou.

Cântând spre scoala, in pasi de dans



2

Elevii de la Colegiul National de Arta „George Apostu” au marcat inceputul de an scolar asa cum stiu ei mai bine, adica prin dans si cântec pe scena Teatrului de Vara „Radu Beligan”. Piticii din clasele primare, dar si deja consacratii artisti din cursurile gimnazial si liceal, au performat in fata unei audiente mai emotionate decât ei. Un moment deosebit a fost cel in care directoarea colegiului, profesoara Daniela Birzu, i-a invitat pe colegii sai pe scena, prezentându-i invitatilor. Astfel, ei au primit omagiile celor prezenti in sala ca pe o incununare a muncii depuse de-a lungul anilor prin care prestigiul acestei unitati de invatamânt a atins cote inalte.

6

Finalul acestor festivitati a fost unul al continuitatii prin prezenta pe scena a „boboceilor” din clasele pregatitoare si intâi alaturi de absolventii Colegiului „George Apostu” din acest an care vor fi si ei, peste doua saptamâni, boboci ai universitatilor din tara si strainatate. „Suntem recunoscatori celor care ne-au format si ne-au dat puterea sa ne urmam visul” a marturisit Adelina Sabau, sefa promotiei ce a absolvit in acest an Colegiul National de Arta „George Apostu” si care, din octombrie, va urma studiile Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. (L.M.)

Inceputul de an scolar la Beresti-Tazlau

beresti tazlau

O alta toamna, un nou inceput…de scoala! In pragul fiecarei toamne incepe „aventura scolii”, care a fost si ramâne pentru fiecare dintre noi, cea mai frumoasa experienta de viata. Prima zi de scoala este o sarbatoare pentru elevi, parinti si cadre didactice, e sarbatoarea începutului de an scolar. Evenimentul dedicat deschiderii anului scolar este un moment plin de emotie si startul unei aventuri catre cunoastere, este prilejul in care elevii isi cunosc sau reintâlnesc dascalii, cei care le vor fi alaturi si ii vor ajuta sa descopere tainele invatarii. Festivitatea de deschidere a anului scolar la Scoala Gimnaziala Beresti-Tazlau a inceput la ora 9:00, iar alaturi de elevi, parinti, bunici si cadre didactice au participat si reprezentanti ai comunitatii locale. Primarul comunei, prof. Tulpan Dumitru a deschis anul de invatamânt impreuna cu directorul scolii, prof. dr. Dumitru Viorel-Georgian si directorul adjunct, prof. pentru invatamântul primar Florea Anca. Oficialitatile locale au transmis tuturor celor prezenti sanatate, putere de munca, rabdare si mult succes in noul an scolar: 2015-2016, un an marcat de colaborari si proiecte educationale noi alaturi de cadre didactice dedicate, copii nerabdatori si parinti entuziasti. (prof. Elena-Diana Manase, consilier educativ)

Fara manuale la clasa a III-a

7

Noul an scolar a inceput fara ca elevii de clasa a III-a sa gaseasca pe banci manuale. Ministerul Educatiei a decis, inca din luna ianuarie, ca aceste manuale sa fie retiparite, numai ca licitatiile si contestatiile aferente au intârziat, asa ca inceperea scolii i-a prins din nou pe picior gresit pe cei care trebuiau sa se ocupe de rezolvarea acestei probleme. „Sunt doar flori si zâmbete. Manuale, nu. Am primit niste manuale la sfârsitul anului trecut, dar nu sunt conforme cu noua programa. Nici din comert nu putem lua, din acelasi motiv. O sa ne bazam din nou pe auxiliare, in functie de recomandarea invatatoarei, dar toate contracost”, ne-a declarat Crina Gaitan, mama unei fetite de clasa a III-a. La fel ca si in anul trecut, când nu au existat manuale pentru clasele I si a II-a, asa se va proceda si acum: se va invata la clasa in baza fiselor de lucru. „Alta solutie nu avem. Noi suntem mereu deschizatori de drumuri. Nu am avut manuale nici la clasa I, apoi nici la a II-a, acum nici la a III-a. Nici cele de anul trecut nu pot fi folosite. Doar manualele de Limba Româna, sa zicem, ca ar putea fi, dar Matematica, Stiintele si Educatia Civica sub nicio forma, pentru ca au programe noi. Anul trecut, la a II-a, au venit noile manuale in decembrie. Speram ca anul acesta sa ne prinda macar in semestrul I”, a explicat si invatator Luminita Bosânceanu, de la Scoala „Spiru Haret” Bacau. (Roxana Neagu)

Copiii au prins aripi pentru un nou zbor

scoala Ramona 2 (Sc. G. Bacovia)

Zarva de inceput de an scolar a fost resimtita din plin pe strazile care au legatura directa cu unitatile de invatamânt. Daca la gradinite lucrurile au fost mai asezate, iar cei mici si-au inceput programul in mod normal, in scolile din Bacau, startul festivitatilor de deschidere a noului an scolar a fost dat de directorii unitatilor de invatamânt. Fie ca a fost vorba de ora 9.00, de 9.30 sau de ora 10.00, manifestarile organizate cu acest scop au fost pline de emotie. La Scoala Gimnaziala „George Bacovia” Bacau, copiii, parintii si bunicii au pasit timid in curtea interioara incepând cu ora 8.30. Copiii si-au imbratisat colegii, au impartasit impresii de vacanta si asteptau cu nerabdare revederea cu „doamna”. Subiectul comun al parintilor a fost legat de pregatirea clasei si asteptarile pe care le au in anul scolar care tocmai a inceput, iar bunicile faceau schimb de retete pentru iarna. La ora 9.00, festivitatea de deschidere a noului an scolar a inceput in prezenta directorului Clement Florescu, insotit de invitatii sai. „Pornim impreuna intr-o noua etapa de formare a generatiilor viitoare. In scopul educarii copiilor imi doresc sa colaborez foarte strâns cu parintii si sa gasim impreuna pârghiile cele mai bune pentru dezvoltarea copiilor in plan educational si familial. In mod deosebit, le multumesc autoritatilor locale si parintilor pentru implicarea de care au dat dovada la pregatirea si dotarea salilor de clasa”, a declarat prof. Clement Florescu, directorul Scolii „George Bacovia”.

Terenul de sport, neincapator

Putin dupa ora 10.00, terenul de sport al Scolii „Domnita Maria” a devenit neincapator pentru elevi, parinti si cadre didactice. Manifestarile au debutat pe acorduri de nai, in interpretarea unei eleve a scolii. Invitatii le-au vorbit pe rând copiilor despre viata, aripi, lumina si invatatura, iar conducerea unitatii de invatamânt i-a asigurat pe parinti de sprijinul neconditionat al cadrelor didactice. „Vom fi deschisi la tot ceea ce este bun, frumos si inaltator. Astfel, avem credinta ca intr-o buna zi copiii vor ajunge acolo unde noi si parintii le vom indruma pasii!”, a spus prof. Roxana Sotu, directorul Scolii „Domnita Maria” Bacau. Dupa urarile traditionale, elevii si cadrele didactice s-au indreptat catre salile de clasa pentru a fixa prioritatile noului an scolar si a pentru a se reacomoda cu rigorile scolii. De marti, activitatea didactica isi intra in normal. (Ramona Ionescu)

Uniforma a rezistat la „Alecsandri”

ALECSANDRI

La „Alecsandri” uniforma scolara inca a rezistat, chiar daca de anul acesta Ministerul Educatiei a anuntat ca nu mai este obligatorie. Desi se cere purtarea doar a unui semn distinctiv (cravata, veston sau o esarfa), aici mai toti elevii au imbracat uniforma gri cu carouri roz. „Emotiile ne coplesesc pe toti. Rezultatele tot mai bune de la an la an ne aduc convingerea ferma ca aici, la «Alecsandri», exista o conlucrare deosebita intre toti actorii educationali implicati, iar educatia este una moderna, eficienta, centrata pe elev. Având in vedere aceasta conlucrare, standardul educational in acest colegiu a fost ridicat prin fapte si procente la urmatorii parametrii: 100 % promovabilitate la bacalaureatul din aceasta vara, adica locul I pe judet si printre primele pe tara, rezultate exceptionale la olimpiadele nationale, cresterea mediei de admitere in colegiu, note foarte bune la Evaluarea Nationala. In acest colegiu vorbim de educatie de calitate, solidaritate, echitate, modele de urmat”, a declarat, in deschiderea noului an scolar, prof. Calin Boamba, director Colegiul National „Vasile Alecsandri”. Toti aici a fost prezent si deputatul Cosmin Necula, absolvent al acestui liceu in urma cu 18 ani. (Roxana Neagu)

Noul an scolar vine cu o lectie de viata. Suferinta traita cu demnitate

Flori, veselie, freamat, chicoteli. Partea vazuta a noului an scolar, cea frumoasa. Stralucirea acestei zile ascunde, insa, pentru multe familii, griji, neajunsuri, in unele cazuri adevarate drame, consumate in tacere si cu o incredibila demnitate. Maria (7 ani) este o zgâtie de o veselie debordanta, tot universul pare al ei. Isteata foc si scoasa ca din cutie. Ai zice ca nu ii lipseste nimic si poate chiar asa este, desi povestea ei e una trista. Nu i se citeste, insa, pe chip, iar intregul merit este al bunicii, fiinta care o creste frumos din primele zile de viata, adica de 7 ani. Ieri a fost o zi importanta pentru Maria, a trecut in clasa I (Scoala „Miron Costin”) si e tare mândra. Alaturi i-a fost doar bunica. Entuziasmate amândoua si senine. “Fata mea a nascut-o pe Maria cam de tinerica – la 19 ani. A venit din Italia, a nascut aici si la câteva zile a plecat. Acum e in Albania, a cunoscut pe cineva, s-au casatorit si au un copil, un baietel de 6 ani. Eu o cresc pe Maria de la 5 zile”, ne explica bunica (62 ani). Ma surprinde foarte tare ca in toata aceasta poveste – lectie de viata nu exista loc de judecati, acuze, lamentari. Din contra, bunica greu incercata ii gaseste adesea scuze mamei care a plecat. Pâna acum câteva luni, a trait dintr-o pensie de 795 lei. Nu se plânge, ba chiar are puterea sa faca haz de necaz. “Am crescut-o singura-singura pe Maria. S-a intâmplat ca si sotul sa imi moara in 2007. Hm, cum sa fie? Anul trecut, mi-a trimis fata mea pentru Maria trei caiete, un ghiozdan si 100 de euro. Numai uniforma cât a costat… Cu tot cu rechizite, am cheltuit vreo 10 milioane (lei vechi, n.r.) anul trecut. Nu are cine sa ne ajute, asa ca am facut imprumut la CAR. E mai greu, ca incep sa-mi simt anii. Sunt operata pe creier de doua ori, oasele sunt praf, trebuie sa ma operez si la inima, si la rinichi. Am ajuns in spital, anul acesta, cu rinichii si am stat internata 12 zile. Pe Maria am lasat-o cu o vecina in care am mare incredere si pe care fetita o iubeste foarte mult. Dar… anul acesta o sa fie mai bine. Am luat fetita in plasament si am, de câteva luni, o alocatie de 600 de lei. Deja ma pot gândi sa o dau la scoala dupa scoala”, spune optimista bunica. Maria este un copil fericit, poate paradoxal, poate greu de crezut pentru cei care iau doar din DEX definitia cuvântului “familie”: “A deschis ochii pe mine. Pâna anul trecut mi-a zis «mama». De anul acesta, sunt «bunica». Nu are cum sa-i simta lipsa mamei adevarate, chiar daca se vad doar o data pe an si poate nici atât.” (Catalina Chifu)

Primele „strigari de catalog” la Gradinita „Roza Venerini”

ROZA VENERINI

Dupa ce am scapat de nervii din trafic, de aglomeratia de la florarii, am ajuns si in Cartierul Nord. In apropiere de Gradinita „Roza Venerini”, se aud cântece vesele. Copii sunt intâmpinati cu veselie. Dupa cuvântul de bun venit al sorei Cristina, preotii Bisericii „Fericitul Ieremia” i-au binecuvântat pe cei prezenti. Cu emotie, sora Ana Horvat, directoarea gradinitei, a adresat cuvântul sau parintilor si copiilor, lasând apoi fiecare educatoare sa isi strige pe nume prichindeii. E una dintre primele „strigari de catalog” pentru micuti si ei nu prea stiu ce inseamna asta. Dar au inteles parintii pentru ca au fost vizibil emotionati. Dupa ce au intrat in frumoasele sali de clasa, a inceput cu adevarat sarbatoarea unui nou inceput. Cu lacrimi si cu zâmbete a debutat un nou an scolar! Primele zile sunt mai grele pentru micutii de la gradinita, dar apoi la Gradinita „Roza Venerini” e garantata veselia si, bineinteles, dezvoltarea armonioasa a copilasilor! Aici sunt primiti, fara diferente, copii de orice categorie sociala si de orice religie. Ca toate gradinitele catolice, Gradinita „Roza Venerini” îsi orienteaza toata atentia spre cautarea valorilor autentice umane si crestine în spiritul fondatoarei, Sfânta Roza Venerini. Gradinita pune în centrul preocuparilor sale copilul si tinde sa creeze un mediu educational favorabil. (R.N.)

Defilarea pustilor la Scoala „Mihai Dragan”

4

La Scoala „Mihai Dragan”, din Cartierul Miorita. S-au citit, pe repede inainte, rezultatele anului trecut, cele din cataloage, de la olimpiade si concursuri. Situatia este buna, spre foarte buna. Urari de sanatate, de succese, urmeaza al doilea rând de flori. Imi indrept atentia catre clasele pregatitoare. Doua clase arhipline. Pe banci sau mese sunt aliniate frumos câteva carti noi, vreo doua caiete (grosul urmeaza de mâine, dupa ce invatatorii isi intra in rol), ghiozdane imense. Sunt cei mai titrati, fotografiati, vreo doi nu vor nici in ruptul capului sa ramâna singuri. Intr-o clasa este si Gratian, un copil fara inhibitii, care face parte din Programul „Casa mea”, venit cu educatoarea, care-i tine loc si de mama, si de tata. Emotii. A inceput anul scolar. Nu toti copiii au manuale noi, cei mai vaduviti sunt elevii din clasele a III – a. Le-a promis ministrul ca se rezolva, insa nu se stie când. Scoala a inceput cu o zi mai devreme, in compensatie, indiferent de note, copiii vor primi bonus o saptamâna in plus, la vacanta de iarna. Succes! (Gh.Baltatescu)

Fara zebre pentru elevi in prima zi de scoala

5

Inceputul de an scolar vine la pachet cu un trafic infernal la primele ore ale diminetii, dar si la prânz când elevii ies de la cursuri. Si ca si cum nu era de ajuns, copiii, care in drumul spre casa sau spre scoala ajung pe strazile Banca Nationala sau George Bacovia, vor trebui sa fie si mai atenti atunci când traverseaza de pe un trotuar pe altul. Trecerile pentru pietoni de pe aceste strazi nu au mai fost marcate, dupa ce la inceputul lunii iulie au fost asfaltate. Pentru siguranta lor, elevii trebuie sa treaca doar prin locurile prevazute cu indicatoare rutiere si sa se asigure ca soferii opresc si le acorda prioritate. (Geta P.)

Orice succes are un început! Un navigator, fost absolvent, printre elevii de la „Eminescu”

EMINESCU

Si portile Colegiului „Mihai Eminescu” s-au deschis ieri pentru 35 de „boboci”, alaturi de elevi din clasele mai mari si parintii lor. Invitat de onoare, care a adus si un mesaj motivant, a fost Catalina Albu, absolventa a unitatii de invatamânt (pe atunci Liceul Sanitar) in 1979, care, dupa absolvirea facultatii a predat ca profesor de biologie in acest liceu in perioada 1990-1998. Catalina Albu este cea care, impreuna cu sotul ei, Marius Albu, a participat la numeroase proiecte de navigatie. Pasionati de natura, ei practica si alpinismul si speologia, fiind fondatorii clubului de alpinism, speologie, parapanta, navigatie si calatorie „Explorer”. Amândoi au cucerit, in 2003, cel mai inalt vulcan activ din lume (Ojos del Salados, 6.893 m) si, in 2006, cel mai inalt vulcan stins din lume (Aconcagua, 6.962 m). Catalina Albu a traversat Marea Caraibilor – 1.200 mile marine – cu un velier, a navigat din Australia pâna in Noua Caledonie si retur. „Daca familia Albu a reusit sa initieze si participa activ la proiectul «Cu Toate Pânzele Sus pe Urmele Sperantei», speram ca in noul an scolar echipa largita a colegiului nostru sa aiba «valuri linistite» si «vânt din pupa» la nevoie”, ne-a declarat prof. Constantina Hulea, directorul Colegiului „Mihai Eminescu”. (Roxana N.)

La Serbesti, o noua unitate de invatamânt

Emotiile au plutit in aer si la tara, dar probabil cele mai puternice sentimente le-au trait deopotriva copiii, parintii si dascalii de la Serbesti, comuna Saucesti, localitate aflata in mare sarbatoare, pentru ca de anul acesta elevii vor invata intr-o scoala noua. Astfel, luni dimineata au avut loc ceremoniile de inaugurare a noului edificiu, lucrare realizata cu bani de la Banca Mondiala, dar si de la bugetul local. „1.358.000 de lei au venit de la Banca Mondiala prin Ministerul Educatiei, iar de la bugetul local am alocat 650.000 de lei”, ne-a declarat Valentin Manea, primarul din Saucesti. Invitatii speciali au fost Dorian Pocovnicu, prefect de Bacau, si Dragos Benea, presedintele Consilului Judetean Bacau, care au fost intâmpinati cu pâine si sare. Cei trei au taiat panglica de inaugurare dupa care au vorbit celor peste 100 de localnici adunati pe terenul de sport (si el nou-nout) al noii scoli, urându-le invataceilor un an nou plin de realizari si multe succese. Primarul Valentin Manea a tinut, cu aceasta ocazie, sa-i faca o surpriza fostei invatatoare a scolii din Serbesti, Maria Balan, care a iesit la pensie, oferindu-i un cos mare de flori. „Am predat 40 de ani aici in localitate si mai am o singura dorinta: sa ma lasati sa mai predau macar o ora in scoala asta noua si frumosa”, a spus vizibil emotionata Maria Balan. Dupa ce preotul din localitate a tinut o slujba si a sfintit scoala copiii au intrat in clase si s-au asezat in banci.

Surprize si bucurii

b

A urmat o surpriza placuta pe care elevii au primit-o din partea hypermarket-ului Cora. Fiecare copil a primit câte un ghiozdan complet echipat. In holul scolii au aparut si trei copii care nu erau pregatiti de scoala. Unul avea 11 ani, unul 10, iar celalalt mai mic nu stia exact ce vârsta are. I-am intrebat daca ei nu merg la scoala si au spus ca ei sunt de pe lânga Blagesti si au venit aici impreuna cu parintii la munca la vaci. Ar fi vrut la scoala dar parintii nu i-au dus, iar acest lucru s-a vazut clar in vocabular, sau mai bine spus, in lipsa acestuia. De cealalta parte, l-am cunoscut pe Ionut care a intrat in clasa a III-a : „Sunt bucuros ca a inceput scoala, sunt plin de gânduri bune si, daca anul trecut am luat premiul II, anul acesta vreau sa iau premiul I”, a spus Ionut Petrea. Revenind la noua scoala, aceasta are doua clase plus o gradinita, biblioteca (cu peste 200 de carti), cancelarie si doua cabinete, toalete moderne si centrala proprie. „Anul acesta avem 35 de elevi la invatamântul primar, repartizati in doua clase cu predare simultana, si inca 17 copii la gradinita. Avem invatatori calificati care sunt titulari ai scolii noastre. Comunitatea noastra avea nevoie de aceasta scoala noua si sunt convins ca de anul acesta vom avea rezultate si mai bune”, a declarat Marian Bolfa, directorul scolii din Serbesti.

10

14 elevi intr-o scoala la Bogdan Voda

Scoala a inceput si pentru copiii din Bogdan Voda. Cei mici, insotiti de parinti si plini de voie buna au fost prezenti in curtea scolii din localitate inca de la ora 8.00. „Anul acesta avem in scoala noastra 14 elevi care vor urma cursurile pentru clasa pregatitoare si clasele I, a II-a si a IV-a. Ca o noutate, anul acesta s-au inscris la scoala noastra doi copii care s-au intors impreuna cu parintii din Italia”, a spus prof. pentru invatamânt primar Cristina Albu, responsabil de scoala. (Florin Stefanescu)

A inceput scoala si in spatele gratiilor

Clopotelul a sunat si in Peniteciarul Bacau, acolo unde s-au asezat in banci persoane private de libertate dornice sa-si termine studiile pe care le-au intrerupt in adolescenta. „In acest an scolar, vom avea invatamânt de tip «A doua sansa» pentru invatamântul primar, clasele I-IV, cu 32 de elevi, si invatamânt forma «Zi» pentru clasele V-VIII, cu 33 de elevi”, a declarat insp. pr. Madalina Matasaru, purtatorul de cuvânt al unitatii de detentie din Bacau. Elevii acestei scoli sunt femei condamnate, care-si ispasesc pedeapsa, si persoane arestate preventiv. (Geta P.)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014