La o simpla privire, aruncata peste harta judetului nostru, constati ca natura ne-a daruit cu de toate. De la piscurile Nemirei, putin umblate, la padurile odata falnice, unde ciripitul pasarelelor este acoperit de bâzaitul drujbelor, pâna la râurile si ochiurile de apa, din ce in ce mai vaduvite de peste. Este reversul monedei platita tribut, progresului. Vrem o tara ca afara, vorba cântecului, dar sa nu fie cum o gândesc cei de acolo.
Avem oameni capabili, specialisti, care sa puna umarul, nu din desuetul simt patriotic, ci din dorinta de a vedea zona natala, cum isi schimba in bine fata. Turismul reprezinta o importanta sursa de venit. Din aceasta iarna avem si noi in sfârsit, functionala de la inceputul sezonului, o pârtie de schi cu grad mediu de dificultate, având echipamente si dotari de ultima generatie. ,,Sinaia Moldovei” cum o denumea Alexandru Vlahuta, devenita apoi ,,Perla Moldovei”, se transforma in ,,Salasul alb”. Denumire data de medicul Dorel Raape, in perioada când era arhiplina, cu turistii veniti la curele balneare.
Contemporan, slaniceanul Romulus-Valentin-Dan Busnea, impleteste istoria si prezentul acestor locuri in volumul ,,Povestea unui colt de rai, Slanic-Moldova”. Din pacate, in plin sezon estival, in cursul saptamânii statiunea este aproape pustie. Ca si numar de locuitori, putin peste patru mii, printre cele mai mici din tara, dispune de doua mii doua sute locuri de cazare. Preturile la cazare si servicii sunt insa ridicate fata de oferta existenta.
Planuri de a o face atractiva pentru turisti au fost si sunt. Poate ca inceputul pare mai timid. Atragerea de fonduri si maldarul de hârtii justificative, pun piedici. Vointa exista. De un an de zile s-a infiintat Serviciul Public Judetean pentru Promovarea Turismului si Coordonarea Activitatii SALVAMONT Bacau. Am fost si eu curios, pentru cititorii rubricii, sa vad cum decurg lucrurile in acest compartiment, denumit generic serviciu public.
Bulgarele de aur
Pe Romil Botezatu, directorul serviciului, l-am intâlnit in urma cu doua saptamâni, la baza pârtiei din statiune. Este slanicean, nascut in Ciresoaia, de ziua recoltei in saizeci si doi. Scorpion, cu grupa de sânge AB4, cum ii place sa spuna. Vacantele le-a petrecut lucrând aici, traind turismul din acea perioada, facând un ban ca muncitor necalificat sau ca ajutor de ospatar la Perla.
Dupa o cariera in domeniul energetic, de la stagiar la director, (la baza este inginer energetic), nu a acceptat cu usurinta propunerea conducerii Consiliului Judetean Bacau de a candida pentru acest post. Era totusi nevoie de un specialist in mecano-energetica, cu aptitudini manageriale, care sa stie sa administreze o pârtie de telescaun, cu echipamente de inalta performanta, si sa coordoneze activitatea a douazeci si patru de angajati. ,,Când am acceptat postul acesta am hotarât si cu inima. Cinzeci la suta era partea tehnica pe care trebuia sa o fac, si care nu reprezenta o problema, dar in ceilalti cinzeci la suta, trebuia sa ma implic… si cu inima.
Asteptarile sunt mari. Toata lumea vrea performanta si calitate. Acest serviciu este unicat prin modul de organizare la Consiliu Judetean. Noi suntem trei in unul. Serviciul public infiintat este pentru organizarea SALVAMONT, dar facem si promovare turism si administrare pârtie. Pentru fiecare directie a trebuit sa gasim oameni foarte bine pregatiti, profesionisti, specializati pe profil. Am avut sansa sa cunosc un alpinist desavârsit, cu o vasta experienta, Gheorghe Cosa, pe care l-am angajat seful echipei SALVAMONT. Pot spune ca am câstigat de partea noasta un Om.
A terminat Geografia si este ghid montan autorizat si monitor de schi autorizat. Echipa eeste formata din sase oameni bine pregatiti, instruiti in doua etape prin cursuri de specialitate, de initiere si maturitate, organizate la Padina.
Ca administrator al pârtiei il avem pe Sorel Ghibilic, un slanicean cu experienta in aria serviciilor de turism, in care am deplina incredere. Pentru latura promovarii, sub forma de colaborare momentan, ne-am oprit la Remulus-Valentin-Dan Busnea, care cunoaste foarte bine istoria acestor locuri. Este autorul unei ample monografii si a numeroase articole de presa, privind evolutia zonei. A lucrat in domeniu si este licentiat in profilul economic – specializarea Economia Turismului.
In actiunile de promovare a judetului Bacau ca destinatie turistica, pe temele: agrement, sanatate, cultura, colaboram foarte bine cu Adrian Salomia, reprezentantul in teritoriu al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Am si editat o brosura, care cuprinde cele mai importante obiective din judet ce trebuiesc intens promovate.
Informatii gasiti pe site-ul nostru www.bacaulturistic.ro De la Primaria Slanic-Moldova am preluat prin contract de administrare, fostul spatiu in care a functionat ce era odata salvamontul, si speram ca cel putin una din cele doua casute, sa o avem renovata pâna in luna noiembrie.
Avem in proiect si omologarea a sase trasee montane, care sa lege statiunea de punctele de interes din jur. Trei sunt deja aproape finalizate. Trebuie sa amintesc aici colaborarea foarte buna pe care o avem cu jandarmii montan. Dupa sase luni de activitate, pregatind acum bugetul pentru anul viitor, stim cu ce ne confruntam. Pârtia este ca un bulgare de aur pentru statiune. Daca o pensiune merge bine iarna si angajeaza personal, daca se dezvolta transportul si circula mai multe microbuze, autobuze de la gara din Târgu Ocna, daca… si exemplele pot continua, in cinci ani de zile vom avea cu adevarat aici un «colt de rai».
De pe Aconcagua pe Nemira
Gheorghe Cosa, seful echipei SALVAMONT, tocmai se pregatea sa plece in marcaj. Ploile din ultima vreme au ingreunat activitatea de marcare a traseelor. Umezeala nu asigura priza buna vopselei. A implinit in martie patruzeci si noua de ani. Este casatorit. Are doi copii studenti, fata la Arhitectura si baiatul la Constructii, la Iasi. Pe munte merge de peste treizeci de ani.
,,Practic alpinismul, drumentia montana, schiul si toate sporturile care tin de munte. Am mers cu bicicleta, am participat la maratoane montane, dar am amintiri placute si din expeditiile, facute pe unele din cele mai inalte vârfuri din lume. De douazeci de ani conduc grupuri de turisti pe trasee din tara si din strainatate. Organizez tabere de instruire in alpinism, drumetie, tehnici de supravietuire, in general pentru copii, pentru a le oferi o alternativa ocupationala prin iesirea in natura. Sa le insuflu spiritul de a indragi si proteja natura.
M-am implicat in SALVAMONT pentru ca in zona Bacaului nu s-a mai facut nimic, de multi ani. Ma refer la turismul montan si traseele turistice, la educatia in domeniu si siguranta turistilor. Au fost câteva tentative ale localnicilor, la inceputul anilor nouazeci, dar asa au ramas. Nu au avut pregatire, o baza legala, finantari, si au renuntat. Eu sunt din noiembrie aici. Deja s-au calificat câtiva oameni. S-au facut cursuri de paramedici, achizitionari de echipament si am pornit activitatea. Lucram la sase trasee pentru omologare, trei fiind deja marcate. Cu triunghi rosu, traseul 300 de scari – Culmea Dobru – Popas turistic.
Cu banda albastra, traseul Slanic- Moldova – Culmea Caprioarei – Vf. Sandru Mare – Valea Uzului si cu bulina rosie, traseul Slanic-Moldova – Stânca Cerbului – punct Belvedere. La punctul Belvedere avem in plan sa amenajam si niste parapeti de protectie. Suntem in lucru de a incheia contracte de voluntariat cu medici si oameni care iubesc muntele, de preferat din zona, care stiu despre ce este vorba. Vor urma cursuri de pregatire ca salvatori montani, vor beneficia de echipament, pentru ca atunci când va fi nevoie, si pe pârtie, si la marcaj, sa ne vina in ajutor. Imi doresc sa reactivam drumetia montana, turismul de aventura, turismul activ. Important este sa ne indeplinim rolul nostru, acela de a preveni accidentele. Iar daca Doamne-fereste se intâmpla, sa intervenim cât mai rapid, ca niste profesionisti.”
Idei de promovare
Am fost curios sa aflu cum se vede implicat Romulus-Valentin-Dan Busnea in acest proiect.
,,Trebuiesc schimbari. Avem o structura care nu este valorificata dar si un agrement care nu exista. Pentru sezonul de vara nu avem o piscina in aer liber, o zona de campare. Avem doar o sala de sport. Izvoarele minerale incep sa se degradeze. La unele lipsesc placutele care sa indice compozitia apelor. Ar trebui refacuta si analiza chimica a acestora.
Mofetele sunt in stadiu de conservare. In sensul unei colaborari directe, avem posibilitatea sa editam un buletin informativ, care sa arate mai mult decât un pliant, macar in perioada celor doua sezoane. Acesta sa contina informatii reale, actuale, despre oportunitatile din statiune, harti detaliate ale traseelor turistice si, de ce nu, oferte ale proprietarilor de hoteluri si pensiuni din zona. Nu s-a mai organizat demult un forum pe tema turismului balnear, un schimb de experienta. Modalitati prin care sa ne facem cunoscuti. Cladirea Cazinoului fiind in litigiu, nu avem o sala unde sa organizam o prezentare, o expozitie, un concert. Aici va trebui gasita o forma de colaborare cu noul proprietar. Ideal ar fi daca ar reveni la destinatia initiala, asa cum a fost proiectata la sfârsitul secolului noasprezece. Trebuie stimulat turismul cultural si cel ecumenic.
Avem mânastiri, biserici, cimitire vechi. Pot fi puse in valoare daca sunt integrate intr-un circuit. La nivel de Consiliu Judetean stiu ca exista un proiect pentru construirea unui parc de distractii in statiune, si a unei pârtii de sanius. Insa pâna la accesarea fondurilor mai avem de asteptat. Prin deschiderea pârtiei putem organiza si noi un festival al Slanicului, gen Serbarile zapezii, pe lânga cel anual de folclor.
Avem localnici care, pastrând traditia, pot pune la dispozitia turistilor, in spiritul ecologic, calesti sau sanii trase de cai. Idei sunt. Incercam sa ne incadram in buget si sa cautam sponsori.
Acest serviciu public va trebui sprijinit pentru ca se intinde pe tot judetul. Nu trebuie uitate Moinestiul, Târgu Ocna si celelalte localitati care au ceva de prezentat.”
Asa cum am spus, oameni pregatiti si dedicati in acest serviciu public nou infiintat, exista. In urma a doua iesiri consecutive de documentare, la sfârsit de saptamâna, in Statiunea Slanic-Moldova, am vazut ca lucrurile se misca. Pârtia proaspat cosita abia asteapta zapada. Telescaunul ar putea fi pus in functiune si vara, la sfârsit de saptamâna, când afluxul de turisti este mai mare. Peisajul merita toti banii.