– Pentru prima data in România, la prelevarea de organe a participat si o echipa de medici din strainatate Plamânii au ajuns la un bolnav din Olanda – Vor fi salvate numeroase vieti
Târziu, in noapte, miercuri, 21 septembrie, echipe de medici, sosite la Spitalul Municipal de Urgenta (SMU) Moinesti, impreuna cu specialisti din aceasta renumita unitate, au prelevat de la o femeie in vârsta de 47 de ani din Pirjol, aflata in moarte clinica, mai multe organe.
De aceasta data, la recoltarea organelor a participat si o echipa de medici venita tocmai din Olanda. Ea a ajuns miercuri seara la SMU Moinesti pentru a preleva, de la femeia din Pirjol, plamânii, pe care apoi i-a transportat in Olanda in vederea transplantarii lor unui bolnav.
„A fost cea mai fericita noapte pe care am petrecut-o de peste 30 de ani incoace in Spitalul Moinesti, ne-a spus, vadit emotionat, managerul acestuia prof.dr.Adrian Cotirlet. Interventiile au inceput la ora 20.00 si s-au terminat la 5.00. Au participat peste 40 de medici si asistenti medicali din: Olanda (sase-n.n.), Bucuresti, Tirgu Mures, Iasi, Bacau si Moinesti.
Este vorba despre medici specialisti in chirurgia cardiaca, toracica, generala, oftalmologica, urologica, ortopedica, plastica si reparatorie, precum si in anestezie si terapie intensiva. Premiera absoluta consta in faptul ca de la acelasi donator s-au recoltat plamânii, inima, ficatul, splina, rinichii, ochii, tesut osos, tegumente si artere.
Apoi, mai este ceva specific acestei actiuni. Este pentru prima data când vine in România o echipa straina si recolteaza plamâni. In România nu se face inca transplant pulmonar, dar speram ca in curând va fi efectuata si la noi, in tara, o asemenea interventie.”
Familia pacientei nu a ezitat sa-si dea acceptul
Donatoarea a ajuns la SMU Moinesti marti, 20 septembrie, noaptea, in coma de gradul IV, cu anevrism cerebral, dupa o hemoragie cerebrala prin anevrism rupt, cu evolutie rapida, la Compartimentul de Primire Urgente.
De aici a fost internata in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, unde a fost intubata si ventilata, dar echipa de medici specialisti care a examinat-o a ajuns la concluzia ca nu se mai poate face nimic pentru a o salva. In acelasi timp si-a dat seama ca pacienta este un posibil donator.
A inceput sa faca toate investigatiile, pentru prelevarea organelor, si demersurile necesare pentru a obtine in acest sens acceptul familiei. Aceasta s-a aratat foarte receptiva la propunerea medicilor. A fost consiliata de un psiholog, de catre medici si un preot, care au convins-o sa-si dea acordul. Imediat dupa aceea medicii din spital au luat legatura cu Agentia Nationala de Transplant, care, la rândul ei, a contactat mai multe clinici universitare din tara (Iasi, Tirgu Mures, Bucuresti).
Apoi, a vorbit si cu Agentia Internationala de Transplant care a stabilit ca o echipa din Olanda sa vina pentru prelevarea plamânilor.
Daruire pentru salvarea mai multor vieti
Imediat toate echipele de medici s-au pus in miscare si au sosit la SMU Moinesti in timp util, astfel incât organele recoltate sunt viabile. Dar meritul pentru aceasta este si al medicilor de la spitalul moinestean.
“Fara falsa modestie, vreau sa remarc comportamentul impecabil din punct de vedere profesional al echipei medicale din Moinesti, pentru mentinerea in bune conditii a organelor care au fost prelevate, fapt apreciat si de catre ceilalti medici veniti din tara si din afara, a mai declarat prof.dr.Adrian Cotirlet.
Azi, la ora 8.00, m-a sunat profesorul Irinel Popescu si ne-a felicitat pentru modul in care a decurs prelevarea. Dumnealui a participat la transplantul de ficat, care s-a facut la Iasi. Avem confirmarea ca s-a desfasurat in bune conditii si transplantul de plamâni din Olanda, precum si celelalte din Tirgu Mures si Bucuresti.” Unele organe recoltate au fost deja transplantate unor bolnavi. Restul se pastreaza in banca de organe, pentru a fi transplantate altor pacienti. De organele prelevate miercuri noaptea la SMU Moinesti vor beneficia peste 10 pacienti din tara si strainatate. Mai multe vieti salvate! O mare bucurie si satisfactie profesionala pentru medici si o consolare si multumire sufleteasca pentru indurerata familie a regretatei donatoare!
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.