15 noiembrie 2024

VIDEO: Olimpicii Bacaului

Satele au legendele lor. Valentin Girtu era, in anii adolescentei mele, o legenda a satului Blagesti. Se vorbea despre rezultatele sale de exceptie de la liceu, unde a fost sef de promotie, dar si de la facultate. L-am pierdut apoi din… ochi. L-am regasit mai târziu, ca profesor de fizica la Colegiul National „Gh. Vranceanu” Bacau. Legenda satului era adevarata. Prin rezultate, Valentin Girtu confirma.

Legendele satului nu mint niciodata



Profesorul Valentin Gîrtu îsi indeamna elevii sa priveasca doar catre stele

elo

Si nu doar ca Profesor, ci si prin Familia sa. Manuela Girtu, conferentiar dr. la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, matematician, si Valentin Girtu au un copil minunat, laureat al premiilor ,,Desteptarii”, Miruna Girtu, studenta eminenta la ,,University College London”, specializarea Economie, absolventa a Colegiul National „Gh. Vranceanu”, cu media 10 la bacalaureat…

Drumul de la uimire pâna in pisc

Recent, Ioana Anastasia Cibotariu, Ruxandra Fratila, clasa a IX-a, Cristina Popa, clasa a X-a, si Elena Danieliuc din clasa a XI-a, eleve ale prof. Valentin Girtu, la Colegiul National „G. Vranceanu” Bacau, s-au calificat la faza nationala a olimpiadei. Una dintre ele, Cristina Popa, e… veteran al competitiei nationale.

f2

Anul trecut, aceasta a adus un premiu national. Un profesor cu patru elevi calificati la Nationala, intr-un singur an, e o raritate, desigur. Rezultate foarte bune au obtinut si alti elevi ai sai – Roxana Macovei, Stefan Boronea si Olga Popescu – care, chiar daca nu s-au calificat acum la faza nationala, au facut progrese remarcabile. Intreb: „Exista un secret? Fiica este un performer de exceptie, elevii dumneavoastra cocheteaza fericit cu piscurile «Olimpului» national…” Profesorul vorbeste seducator: poematic, plonjând in universul psihologiei si mitologiei, picurând mereu suflet, deschizând fericite orizonturi pentru eroii sai, elevii… ,,

Exista doua categorii de elevi care reusesc sa faca performanta la olimpiadele de fizica, la nivel de liceu. O categorie o reprezinta elevii care au obtinut rezultate remarcabile si in anii de gimnaziu, acestia având un bagaj semnificativ de cunostinte, experienta acumulata, pregatirea lor fiind mai facila si mai rapida.

Dar adevarata provocare o reprezinta cealalta categorie de elevi, care descopera fizica in primul an de liceu. Este mai dificil, dar rezultatele sunt cu adevarat uimitoare. E o mare bucurie sa observam si progresul pe care il realizeaza acesti copii formidabili, trecând de la starea initiala de uimire si neincredere, atunci când le spun ca putem sa ne calificam la faza nationala a olimpiadei de fizica, la starea finala de o mare bucurie si incredere în fortele proprii, când constata ca am reusit. La inceput, când ii intreb care sunt sansele pe care si le acorda pentru reusita, imi raspund, cu seninatate, ca acestea sunt zero…”

,,Important este drumul, nu tinta finala’’

,,Initial, continua profesorul, acesti minunati adolescenti sunt confunzi, dezorientati, neincrezatori, fapt observat chiar in atitudinea lor, iar in final bucuria si satisfactia reusitei unui obiectiv ce parea initial de neatins duc la cresterea stimei de sine, a increderii in propriul potential, la o modificare semnificativa a propriei atitudini. Nu mai sunt «frunze in bataia vântului», ci devin «eroi», modele pentru colegii lor.

Si le spun mereu pe parcursul pregatirii olimpiadelor: «Important e drumul pe care-l parcurgem, nu tinta finala». «Drumul» e cel care ne transforma, care realizeaza «alchimia». Iar eu am privilegiul sa particip in fiecare an, alaturi de elevii mei, la aceasta calatorie transformatoare. E aproape ca o calatorie initiatica, un fel de «El Camino».

Mai mult, acest «drum» zamisleste un precedent benefic in mintea elevului din perspectiva atingerii unui obiectiv pe termen mai lung, obiectiv care necesita perseverenta, tenacitate si incredere in propriile forte. Iar reusita poate fi folosita oricând ca o ancora psihologica, mai ales in sesiunile din anii de studentie, când examenele multe si dificile pot crea momente mai delicate pentru student”.

„Atunci când isi propune un ideal, il atinge”

Intr-o vreme in care se smiorcaie voluptos pe tema lipsei de motivatie a scolii, cum ii motivati pe acesti adolescenti? ,,Le propun tinte generoase: «Amintiti-va sa va uitati la stele, si nu in jos, la picioarele voastre. Incercati sa intelegeti tot ce vedeti si nu incetati sa fiti curiosi, pentru a afla care este cauza pentru care Universul exista»…” Sunt vorbele celebrului fizician Stephen Hawking, de la Universitatea Cambridge, si se pot constitui intr-un indemn perfect pentru performanta si excelenta.

Alegerea unor obiective inalte, indraznete si depunerea unui efort sustinut în atingerea lor reprezinta o cale corecta in educatie, in dezvoltarea generatiei adolescentine. Potentialul copiilor de astazi este enorm. Ei beneficiaza si de avantajele uluitoare ale dezvoltarii tehnologiei. Provocarea noastra este doar aceea de a-i ghida corespunzator, iar rezultatele pot fi spectaculoase. Eroii vorbesc simplu despre Profesor…

Ruxandra Fratila: „Atunci când isi propune un ideal, il atinge. Lucreaza foarte mult cu noi. Munca, munca foarte multa de ambele parti, aceasta ar fi esenta atitudinii sale”.

Anastasia Ciubotariu: „Inca din prima ora de curs, am presimtit ca voi avea o relatie profesionala foarte buna cu dumnealui. Dovada faptul ca am ajuns, cu ajutorul domniei sale, la Nationala. Este foarte deschis modului nostru de a gândi. Ne determina sa lucram din placere. A creat o atmosfera foarte buna de munca, vorbeste calm, explica grozav, muncim mult impreuna”.

Cristina Popa: „Îmi place cum preda. Orele sale de curs sunt interesante, incântatoare. Imi place mult si materia. S-a implicat mult, ne-a ajutat. Si-a dorit mult ca noi sa avem rezultate si a reusit”.

Primavara olimpica de la Colegiul National „Ferdinand I”

DSC_8795
Colegiul National „Ferdinand I” si-a prezentat lotul ce va reprezenta judetul nostru la olimpiadele nationale pe diferite discipline. Sunt nu mai putin de 12 copii muncitori, ambitiosi, capabili de performanta, care vor duce renumele liceului in orasele unde vor avea loc Nationalele pe Istorie, Fizica, Biologie, Economie si Informatica, atât pe gimnaziu si liceu.

Cei mai buni elevi ai liceului sunt:
Teodora Maria Balas (clasa a VIII-a B), Istorie (prof. Nicoleta Zarnescu)
Felicia Petrea (clasa XI-a B), Istorie (prof. Adrian Horodnic)
Alexandru Mocanu (clasa a XII-a F), Fizica (prof. Dragos Florescu)
Alexandru Vicol (clasa VII-a B), Fizica (prof. Nicu Harasemciuc)
Cristian Ravariu (clasa a VI-a A), Fizica (prof. Nicu Harasemciuc)
Elena Baluta (clasa a VI-a A), Fizica (prof. Nicu Harasemciuc)
Ana Maria Virlan (clasa a VI-a A), Fizica (prof. Nicu Harasemciuc)
Bogdan Calin (clasa a XI-a C), Biologie (prof. Simona Mocanu)
Anca Peptine (clasa XII-a B), Economie (prof. Lucica Ciuperca)
Cristian Finaru (clasa a VII-a A), Informatica (prof. Ana Intuneric)
Alexandru Chelba (clasa a VIII-a A), Informatica (prof. Cristina Sichim)
Stefan Popa (clasa XII-a E), Informatica (Catalina Muraru)

Tot de la Colegiul National «Ferdinand I» s-a mai calificat la olimpiada nationala de Educatie Fizica si Sport, echipa de baschet a liceului, condusa de profesorii Mihaita Olteanu si Marcela Olteanu. Olimpiadele nationale pe toate disciplinele studiate in gimnaziu si liceu vor fi organizate in luna aprilie, in „Saptamâna altfel”.

„Am ales Istoria pentru ca imi place foarte mult. Atunci când invat la Istorie ma gândesc la o poveste, la ceea ce nu se scrie in manuale. Am plâns când am auzit ca m-am calificat la Nationala, a fost o surpriza pentru mine. Sper sa aduc un premiu bun liceului”.
Teodora Balas, calificata la olimpiada nationala de Istorie

DSC_8773

„Sunt foarte fericita. Vorbim de ore intregi de munca, dar este o placere pentru mine sa studiez aceasta disciplina pentru ca are o mare aplicabilitate in viata de zi cu zi. Mai mult, ma indrept spre Facultatea de Drept, iar Economia va fi una din materiile de examen.”
Anca Peptine, calificata la olimpiada Nationala de Economie

„Artisti” calificati la Nationale

DSC_9147
Si Colegiul National de Arta “George Apostu” si-a prezentat olimpicii ce vor participa la diferite competitii nationale. Si aici vorbim de 17 elevi artisti care ne vor reprezenta judetul la aceste concursuri, respectiv:

Olimpiada Nationala de Interpretare Instrumentala

Cristina Hudici (clasa a VIII-a) – percutie (prof. Mihai Balan)
Mark Iosuah Lacatos (clasa a V-a) – pian (prof. Angela Pascu)
Mihai Caloianu (clasa a X-a) – pian (prof. Dorin Ghiuta)
Ionel Rotariu (clasa a X-a) – clarinet (prof. Cristi Turlea)
Andreea Iorga (clasa a XI-a) – oboi (prof. Emil Stancu)
Andrei Rotariu (clasa a IX-a) – studii teoretice (prof.Gheorghe Dumitriu)
Dan Chirila (clasa a XI-a) – flaut (prof. Dorel Baicu)
Ana Eliza Dragoi (clasa a XI-a) – percutie (prof. Dan Asofiei)
Narcis Iustin Ianau (clasa a XII-a) – canto clasic (prof.Brândusa Motoc)
Ana Maria Brailescu (clasa a IX-a) – studii teoretice (prof.Silvia Pândaru)

Olimpiada Nationala de Coregrafie (toti elevii sunt pregatiti de prof. Simona Baicu)

Ilinca Pascu (clasa a VII-a)
Olivia Vizitiu (clasa a VII-a)
Alexandra Ciubotaru (clasa a VIII-a)
Iustina Ciobanu (clasa a VIII-a)
Andra Romascanu (clasa a VIII-a)
Severin Brunhuber (clasa a IX-a)
Quirin Brunhuber (clasa a IX-a)

Ca si la celelalte discipline, olimpiadele nationale pe Arta au loc tot in luna aprilie, in timpul saptamânii „Scoala altfel”.

andra romascanu

In plus, Andra Romascanu a reusit performanta de a se califica la doua competitii acerbe – Nationala de coregrafie, dar si la Concursul de dans din Croatia.
„Este ceea ce mi-am dorit si sper sa ma intorc de la ambele concursuri cu premii foarte bune. Muncesc foarte mult pentru a fi la inaltime”

Tot in aceste zile, elevii Colegiului National de Arta „George Apostu”, coordonati de prof. Ioan Lazureanu, au facut o figura frumoasa si la o competitie de autoportrete (grafica), ce a avut loc in la Radom in Polonia si unde au concurat peste 400 de elevi din mai multe tari din Europa (România, Polonia, Ukraina si Cehia). Dupa o jurizare foarte riguroasa s-au acordat in final 6 premii I, II si III si alte 8 mentiuni. Printre premianti s-au aflat si artistii bacauani Mara Popa (13 ani) – premiul II, Denisa Iacobeanu (14 ani) – nominalizare pentru premiu si Daria Bezarau – calificata pentru participarea in expozitie. Au mai trimis lucrari Elena Herciu, Bianca Botezatu si Iuliana Calian. La acest concurs, Colegiul National de Arta „G. Apostu” a mai primit o diploma si un catalog, pentru calitatea lucrarilor elevilor participanti.

Ion Fercu
Roxana Neagu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014