25 noiembrie 2024

O bacauanca a câstigat titlul de „cea mai buna asistenta” din Anglia

Fosta asistenta medicala la Spitalul Judetean Bacau si la Caminul de Batrâni, in prezent director adjunct la un camin de batrâni din Londra, bacauanca Lia Smochina a fost desemnata „asistenta anului” in Sistemul National de Sanatate din Anglia.

Lia Smochina a terminat Liceul Sanitar din Bacau chiar in anul Revolutiei, dupa care s-a angajat la Spitalul Judetean Bacau. Ca toti asistentii medicali care au absolvit inainte de 1989, a trebuit sa urmeze cursuri de echivalare a studiilor in cadrul scolii postileceale in domeniu. Din 1993 si pâna in 2005 a lucrat la Caminul de Batrâni din Bacau, unde, din 1997, dupa sustinerea examenului de grad principal, a devenit asistent sef a acestei institutii. Pentru câtiva ani, a lucrat part-time si la Ordinul Asistentilor Medicali din Bacau (O.A.M.M.R.).



Din 2007, viata i s-a schimbat radical, luând decizia de a pleca in Anglia. Ajunsa la Londra, a aplicat pentru licenta de libera practica, iar la inceput a lucrat in N.H.S. (National Health System) prin agentie.

Asta insemna ca inlocuia personalul care absenta din varii motive. „In fiecare zi primeam detaliile spitalului si sectia unde urma sa lucrez a doua zi. A fost destul de greu, fiecare zi era diferita: alta locatie, alti pacienti, alti colegi. Am lucrat in mai mult de 15 spitale. Dar a meritat. In acest fel m-am familiarizat cu sistemul si am devenit constienta ca am competentele necesare pentru un asistent medical”, ne-a destainuit Lia Smochina. In 2009 a aplicat pentru un post permanent de asistent medical intr-un camin de batrâni, lucrând pe aceasta functie pâna in 2011 când a devenit unit manager (asistent sef pentru sectia unde isi desfasura activitatea).

Doi ani mai târziu a fost avansata la functia de „deputy manager”, functie ce o detine si astazi la un camin de batrâni din Londra, in cadrul unei companii private care lucreaza in colaborare cu Sistemul National de Sanatate si care detine camine de batrâni, spitale si medici de familie. Urmeaza cursurile de Level 5 in Management in Health & Social Care (sanatate si inrijire sociala) pentru a fi eligibila sa obtina o pozitie de manager, probabil tot in cadrul companiei in care activeaza.

Cu totii cunoastem cât de „bine” stam noi, acasa, din acest punct de vedere, asa ca am rugat-o pe Lia Smochina sa ne povesteasca in câteva cuvinte cum „sta” Londra la acest capitol: „Munca in sistemul de sanatate aici e total diferita fata de munca in sistemul de sanatate din tara. Diferita in bine sau nu, nu sunt in masura sa apreciez, dar cu siguranta cere dedicatie, incredere, compasiune. Mie nu mi se pare greu pentru ca sunt pasionata de munca mea. Poate ca suna ca un cliseu, dar e adevarat, câteodata nici nu simt ca muncesc, doar seara când ajung acasa extenuata imi dau seama cât de multe evenimente s-au petrecut in ziua respectiva”.

liaIncununarea muncii bacauancei a venit la finalul anului trecut, când a primit nominalizarea pentru sectiunea „Nurse of the year” (asistenta anului), nominalizare facuta de catre departamentul de ingrijiri paliative din cadrul National Health System, care au fost impresionati se sistemul pe care l-a implementat cu referire la ingrijirea pacientilor diagnosticati cu boli incurabile. Lia a marturisit ca aceasta nominalizare a fost o mare surpriza pentru ea.

Auzise de aceste premii in cadrul companiei, vazuse fotografii in revista companiei sau in ziarele locale, dar nu s-a gândit nici o clipa ca ar putea ajunge acolo intr-o buna zi. „Am primit un telefon intr-o zi de la directorul regional care m-a felicitat ca sunt printre cele trei finaliste nominalizate pentru acest premiu. Surpriza mea a fost totala pentru ca nu stiam ca sunt nominalizata. Am sustinut un interviu in fata unor membri ce faceau parte din conducerea companiei, iar dupa o luna a avut loc gala decernarii premiilor, unde au fost anuntate toate nominalizarile pentru 113 camine si câstigatorii.

Am stat la aceeasi masa cu celelalte doua asistente medicale nominalizate si a fost o asteptare plina de emotii. Când mi-am auzit numele am fost coplesita, chiar nu am crezut ca voi câstiga. A fost o experienta unica atunci când am urcat pe podium in lumina reflectoarelor si mi-a fost inmânat premiul” ne-a povestit Lia Smochina.

Chiar daca la Londra duce un alt stil de viata, Lia revine acasa in fiecare an si spune ca atunci când nu va mai putea munci se va retrage in România, undeva la tara unde e multa liniste si verdeata, sa poata inspira constant „miresmele unice ale naturii noastre”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014