Pentru primarii din mediul rural, 2013 a fost un an dificil. Au primit bani de la Consiliul Judetean (CJ), edilii USL mai mult, cei ai PD-L, mai putin, apoi, tot prin CJ, sume pentru echilibrare si plata datoriilor. In rest, nimic. Au avut probleme cu acoperirea salariilor insotitorilor persoanelor cu handicap si chiar ale angajatilor proprii, a cheltuielilor pe invatamânt, iar unii abia au putut plati facturile la utilitati si subventia la incalzire datorata cetatenilor care au dosar la Legea 416.
Totusi, „inchidem anul fara datorii, asta e important”, sustin edilii. „Sunt primar de 13 ani si niciodata nu am terminat anul cu datorii, arata Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana. Tine de disciplina financiara, cu alte cuvinte, ne intindem cât e plapuma.” Pe total, „a fost un an gri”, in care, din nefericire, „nu am realizat investitii importante, doar maruntisuri. Nu suntem prinsi cu proiecte in planul national al Ministerului Dezvoltarii Regionale”, spune Gh. Andries, cu amaraciune. Asta in ciuda faptului ca a depus un proiect pentru apa, canalizare si asfaltare la MDRAP, in martie.
Dezamagiti de USL: „Un an amestecat”
Constantin Radulescu, primarul din Asau, a primit un cadou la final de an: „A venit o hârtie de la Ministerul Finantelor in care suntem informati ca Ministerul Dezvoltarii a achitat 5,27 miliarde de lei vechi din datoria istorica de 9,14 miliarde pe care o avem catre Alconep Tg. Ocna. Cred ca restul vor veni in 2014.” La ultima rectificare, a primit de la CJ Bacau 300 de milioane de lei vechi pentru echilibrare si pentru pod. Mihaela Badic, in schimb, a primit, marti, o adresa de la Ministerul Dezvoltarii in care Primaria Helegiu e anuntata ca i s-a retras suma alocata pentru reteaua de alimentare cu apa: „Pe OG 28, care a preluat toate programele nationale, am semnat o conventie cu MDRAP pentru 5,5 miliarde de lei vechi.
Existau semnale ca banii nu mai vin, unii primari fiind anuntati neoficial sa reduca ritmul lucrarilor.” Dezamagita, Mihaela Badic afirma ar fi asteptat, in 2013, „o mai pronuntata politica liberala”. Daca in sectorul investitii, lucrurile au mers prost, la incasari e binisor, sustin primarii. Dar binisor nu inseamna bine, majoritatea comunelor având realizat, la 30 noiembrie, intre 60 si 80 la suta din bugetul planificat. Nu ar fi reusit nici atât, recunosc edilii, daca cetatenii cu dosare la diverse subventii si ajutoare nu ar fi fost conditionati sa-si plateasca intâi impozitele si taxele.
„A fost, intr-un fel, un an bun, chiar daca banii au fost putini. Suntem multumiti ca nu am luat apa si inchidem anul fara datorii. Am ramas pe linia de plutire si asta e foarte important.”
Constantin Radulescu, primarul comunei Asau„A fost un an amestecat, si cu bune, si cu rele. Am realizat obiective importante, dar norocul nostru a fost ca sunt derulate pe fonduri europene, nu nationale. Speram sa fie stimulate mai mult investitiile.”
Mihaela Badic, primarul comunei Helegiu„Fiind membru al PDL si tinând cont de politizarea excesiva care se face, eu nu am avut mari asteptari pentru 2013. Din nefericire, nici ceilalti primari, ai USL, nu au realizat investitii in acest an.”
Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana