Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, Dragos Pislaru, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Gabriela Coman, impreuna cu reprezentantii UNICEF in România au vizitat, vineri, 1 iulie, comunitatile Lipova si Colonesti din judetul Bacau, pentru a vedea modul in care este implementat modelul de Pachet Minim de Servicii pentru copii si familiile lor al UNICEF si daca serviciile de acest fel pot fi extinse la nivel national.
Concret, pachetul cuprinde o serie de servicii in domeniul sanatatii, protectiei sociale si educatiei care pot fi acordate la nivelul comunitatii, având un caracter universal. Si, desi poate fi accesat de orice familie, acesta vizeaza in special copiii cei mai vulnerabili si familiile lor.
Pachetul Minim de Servicii prevede, in acelasi timp, o componenta puternica de preventie. Este vorba despre necesitatea de a asigura, in fiecare localitate, cel putin un asistent social, un asistent medical comunitar si un consilier scolar, care in strânsa colaborare, pot stabili nevoile pe care le au copiii vulnerabili si familiile lor, in functie de acestea urmând sa fie acordate ulterior serviciile. Pentru rezultate optime, cei trei profesionisti colaboreaza indeaproape si cu reprezentantii primariei, ai ONG-urile, dar si cu alti parteneri din comunitate.
“Serviciile comunitare integrate reprezinta o actiune interministeriala prioritara pentru acest Guvern, ca parte a Pachetului Integrat pentru Combaterea Saraciei si a Strategiei Nationale pentru Incluziune Sociala si Reducerea Saraciei. Aceasta actiune este gândita cu si pentru oamenii din comunitate, pentru a putea preveni si ameliora ansamblul vulnerabilitatilor la nivel individual, al familiei si al intregii comunitati. Vrem sa ne asiguram ca in procesul de implementare plecam de la o intelegere corecta a realitatilor si problemelor de la nivel local – de aceea cautam sa invatam din modelele similare dezvoltate. Modelul UNICEF si aplicatia AURORA sunt un excelent punct de plecare. Ne bucuram sa fim astazi alaturi de oamenii din Lipova si Colonesti, judetul Bacau, si sa intelegem cum functioneaza acest model pentru ei, astfel incât sa putem sa extindem acest gen de actiune la nivel national, pentru toate comunitatile marginalizate. Suntem azi pe teren impreuna reprezentanti a cinci ministere si il avem alaturi si pe dl. presedinte CJ Bacau, Sorin Brasoveanu”, a declarat ministrul Dragos Pislaru.
Prezenti la evenimentul de la Bacau, reprezentantii autoritatilor centrale si judetene au discutat cu autoritatile locale, cu profesionistii, dar si cu mai multe familii despre felul in care Pachetul Minim de Servicii a adus imbunatatiri evidente vietii copiilor vulnerabili. De la accesarea mai usoara a serviciilor de sanatate si inscrierea pentru prima data la scoala, pâna la obtinerea certificatului de nastere sau a celui de incadrare intr-un grad de handicap. Discutiile au subliniat, de asemenea, provocarile pe care le aduce implementarea acestor servicii la nivel local, in special in zonele rurale dezavantajate.
“UNICEF apreciaza angajamentul Guvernului de a se asigura ca toate grupurile vulnerabile primesc un pachet integrat de servicii sociale, aducând impreuna protectia sociala, sanatatea si educatia. Speram ca experienta noastra in dezvoltarea si testarea unor asemenea servicii pentru copii si familiile lor va oferi multe exemple de buna practica, metode si instrumente care pot adoptate la nivel national. UNICEF este pregatit sa sustina eforturile Guvernului pentru a extinde serviciile integrate la nivel national”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in România.
Pachetul Minim de Servicii are un buget de 5,3 milioane euro si este parte a modelului „Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar” – Servicii Comunitare pentru Copii, o iniţiativa finanţata de Norway Grants (3,3 milioane de euro) şi din fonduri proprii UNICEF (2 milioane de euro).
Prin modelul testat in cele 45 comunitati din Bacau, UNICEF România sprijina practic 53.000 copii, inclusiv prin furnizarea de servicii sociale si medicale pentru 19.000 copii si asigurarea accesului la o educatie incluziva de calitate pentru 21.000 copii.
Apreciem, de asemenea, ca politicile publice, normele si standardele care vor fi dezvoltate pe baza lectiilor invatate in cadrul acestuia vor sprijini cele 4 milioane copii din România si, implicit, familiile lor.
Alaturi de cei doi oficiali, la Bacau au mai fost prezenti presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, reprezentanti ai Cancelariei Primului Ministru, ai Ministerului Educatiei, Ministerului Sanatatii si ai Ministerului Fondurilor Europene.