14 ianuarie 2025

Mii de bacauani au renuntat sa-si mai asigure casele

Numarul politelor active de asigurare obligatorie a locuintei (PAD) incheiate in judetul Bacau a scazut semnificativ in ultimul an. Potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurari, in decembrie 2015, in toata tara, erau inregistrate aproape 1,6 milioane de polite PAD valide, dintre care 13 la suta apartineau proprietarilor de case din regiunea Moldovei.

Conform acelorasi statistici ale PAID, la finalul lunii decembrie in tot judetul Bacau, erau active 47.175 de polite PAD. Cei mai grijulii fata de proprietati s-au dovedit a fi locuitorii din orase, acestia incheind 28.351 polite de asigurare obligatorie a locuintei, in vreme ce locuitorii de la sate aveau 18.824 de polite valide.



Ca titlu de comparatie, notam ca, la finalul anului 2014, doar 41.827 de proprietari de case isi asigurasera locuintele impotriva riscurilor obligatorii – cutremur, alunecari de teren si inundatii, dintre care 26.555 aveau casele la oras, iar diferenta de 15.272 erau in mediul rural. In termeni reali, aceasta inseamna ca peste 5.300 de proprietari de case au renuntat sa-si mai asigure proprietatile in 2015 (cu mai bine de 12 la suta fata de anul precedent).

grafic 2 analiza asigurari case

De retinut si faptul ca, in tot judetul, exista in jur de 260.000 de locuinte, dintre care circa 67.000 numai in municipiul Bacau. „Anul trecut, cred ca nici jumatate din politele pe care le-am incheiat in 2014 nu au mai fost reinnoite de proprietarii de case. Asta pentru ca oamenii nu mai vrut sa le incheie din nou. Eventual, si-au facut polite facultative, in care erau prinse si alte riscuri, nu doar dezastrele naturale.

De regula, batrânii sunt cei care si le reinnoiesc, precum si cei care aveau interes sa faca imprumut de la banca, iar functionarii de acolo i-au obligat sa-si faca polita PAD, ca sa poata gaja cu casa”, a explicat un broker de asigurari din Bacau. „Sunt destui clienti care ne spun ca ei stau la bloc, la etajul 10, si nu se asteapta sa le vina apele revarsate din Bistrita la ei in casa.

Altii, la fel, ne iau peste picior si spun ca la ei, in zona, terenul este stabil, ca sunt plantati multi copaci, si nu risca sa le fuga pamântul de sub ei. Si tot asa. Foarte putini sunt constienti de riscuri si isi fac asigurarea obligatorie, unii sunt impinsi de la spate de parinti, ca altfel nu si-ar face nici in ruptul capului asigurare la apartament”, se plânge un alt agent de asigurari din Bacau.

grafic1 analiza asigurari case

Refuzul bacauanilor de a-si mai asigura casele vine si de la faptul ca, in opinia lor, politele obligatorii asigura o valoare prea mica a locuintei fata de cea reala (maximum 20.000 de euro). In plus, bacauanii reclama ca politele PAD au fost introduse doar pentru a imbogati firmele de asigurare, si nu pentru interesul real al proprietarului de locuinta. „Mi-am facut asigurare la casa doar in primul an, dar dupa, nu.

Nu-i vad rostul unei astfel de polite. Ma intreb, in caz de cutremur, Doamne fereste, de cade blocul, cine mai i-a banii pe asigurare? In plus, macar daca aveau si niste sume ceva mai mari, ca sa inteleaga ceva din bani cel care ii va primi. Daca-i va primi”, spune Crina Coman, proprietara unui apartament in Bacau. Prin politele PAD se pot asigura locuintele de tip A (cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, cu peretii exterior din piatra, caramida arsa sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) si locuintele de tip B (cele cu peretii exterior din caramida nearsa sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor costa echivalentul a 20 euro, în cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata fiind de 20.000 euro), si a 10 euro în cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro). Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Gothaer Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID. PAID emite asigurarile obligatorii pentru locuinte din iulie 2010. Obiectivul principal este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala – cutremure, inundatii si alunecari de teren – a tuturor locuintelor din România.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img