Locatarii refuza sa mai plateasca salarii nejustificate
Asociatiile de proprietari au o reputatie proasta, chiar daca unele nu o merita. Presedintii si administratorii sunt perceputi drept cei care ii storc de bani pe locatari, pentru a-si da salarii mult prea mari si prime de sarbatori. In unele cazuri nu este deloc o exagerare. In timp ce multi proprietari de apartamente se multumesc sa susoteasca pe la colturi sau sa depuna sesizari pe la diferite institutii, altii iau taurul de coarne si se desprind de asociatiile-mamut.
In Bacau apar tot mai multe asociatii de proprietari constituite pe scari de bloc. Se pare ca vremea structurilor cu sute de apartamente trece. Principalul motiv il reprezinta debransarile de la sistemul centralizat de incalzire. Proprietarii apartamentelor dotate cu centrala termica individuala au, in general, bransamente separat si pentru apa rece. Avand contracte cu furnizorii de gaze, electricitate si apa potabila, locatarii refuza sa contribuie la plata salariilor angajatilor asociatiei in aceeasi masura cu vecinii lor care depind inca la plata intretinerii de calculul pentru repartizarea facturilor comune. “Acesta a fost motivul principal pentru care am decis sa ne desprindem de Asociatia 30, ne-a declarat Constantin Petcu, presedintele Asociatiei de proprietari Milcov 7C. Legea permite, daca ai toate utilitatile separat, sa pleci din asociatie. Pe 6 octombrie 2009 am infiintat asociatia de scara. Am plecat cu 19 apartamente, dar intre timp au aderat la noi si scarile D si A. Avem proces-verbal, tabele cu semnaturi, insa proprietarii au dificultati cu fisele pe care nu le pot lua de la vechea asociatie.” Procesul de desprinderea din asociatia mare de pe Milcov continua. Alte doua asociatii de scara (din blocurile 7 si 120) sunt la un pas de a finaliza procedura de infiintare.
Munca patriotica
Functionarea unei asociatii de scara este cum nu se poate mai simpla. Desi trebuie sa respecte aceeasi structura de conducere, cu presedinte si comitet executiv, sa aiba administrator, cenzor si sediu, Asociatia Milcov 7 C nu cheltuieste nici un ban pentru remunerarea acestora. “Eu mi-am pus apartamentul la dispozitie pentru ca asociatia sa aiba sediu si sunt presedinte, ne-a declarat Constantin Petcu. Nu avem salarii si nici femeie de serviciu. Ne asiguram curatenia singuri, prin rotatie, si pot spune ca scara noastra arata mai bine decat multe altele care sunt in grija unor femei de serviciu platite din buzunarul locatarilor. Poate este un termen invechit, dar facem munca patriotica si suntem mandri si multumiti cu asta.”
“Este greu, dar nu imposibil”
Pentru cei care au motive de nemultumire fata de asiociatia de proprietari din care fac parte, fata de cei pe care i-au ales sau angajat si pe care ii platesc luna de luna din banii lor, locatarii care s-au incumetat sa puna capat situtiei au un mesaj: “Este greu, dar nu imposibil”. Primul pas este obtinerea acordului de la proprietari. Tabelul cu semnaturi, impreuna cu procesul-verbal al adunarii in care s-a decis desprinderea de vechea asociatie si infiintarea uneia noi se ataseaza la o cerere de asociere. Intregul dosar se depune la Judecatoria Bacau. Asociatia trebuie sa aiba si un statut conform prevederilor legale. Urmeaza drumuri si schimburi de adrese cu furnizorii de utilitati, care trebuie instiintati cu privire la iesirea locatarilor din vechea asocitie. Pentru energia electrica din spatiile comune, se va incheia un contract cu furnizorul pe numele unuia dintre proprietari. Cei care au reusit spun ca merita efortul.
Doina Mincu