19 ianuarie 2025

Marea retea de falsificatori, “anihilata” cu o achitare si doua suspendari

Tribunalul Bacau l-a achitat pe medicul specialist in medicina muncii, trimis in judecata intr-un dosar de luare de mita si fals in inscrisuri, alaturi de un angajat al Directiei de Sanatate Publica si o asistenta medicala din cadrul Spitalului Buhusi.

In decembrie 2013, Parchetul Tribunalului a trimis instantei rechizitoriul in cazul celor trei, documente in care se vorbea de o adevarata retea de falsificare de buletine de analize pentru angajati din mai multe societati comerciale.



Totul ar fi pornit de la Vasile Vladut Pavel, functionar public in cadrul DSP Bacau, angajat ca asistent medical igiena. Cu atributii de a face verificari la agentii economici din judet, pe linia securitatii si medicina muncii, acesta ar fi profitat de functie pentru a-i forta pe administratorii prinsi cu nereguli sa cotizeze cu bani pentru a scapa de amenzi. In acelasi timp, se oferea sa le procure fisele de aptitudini ale angajatilor in conditii ilegale si in mod fictiv, fara scoaterea oamenilor din productie.

“Pavel a colaborat cu Ichim Constantin Iulian, medic specialist in medicina muncii, care a acceptat sa completeze fisele de aptitudini ale angajatilor fara a-i consulta si fara a-i examina, precum si cu Ciuperca Teodora Mihaela, asistent medical in cadrul Spitalului Orasenesc Buhusi, care completa in mod fictiv buletinele de analiza fara de care nu puteau fi finalizate fisele de aptitudini ale angajatilor societatilor verificate.

Ciuperca a apelat, la rândul ei, la invinuitul A.A., asistent medical la punctul de recoltare Buhusi a CMI B.D. (laborator de analize medicale), tot pentru completarea in mod fictiv a buletinelor de analiza. Pavel, insarcinat cu supravegherea si controlul agentilor economici, a intocmit pentru acestia documentatia necesara emiterii fiselor de aptitudini, in scopul obtinerii unor sume de bani necuvenite. Fisele erau intocmite fara examinarea medicala, sub semnatura invinuitului Ichim Constantin Iulian, care ii asigura completarea si/sau parafarea acestora, ambii urmarind obtinerea de foloase necuvenite”, se spune in rechizitoriu.

Firmele prinse in ofsaid trebuiau sa cotizeze, pentru a scapa de amenda, cu minim 1.000 de lei la angajatul DSP. Ca bonus insa, societatea era inclusa intr-o “lista de clienti proprii” carora functionarul DSP le aranja fisele de aptitudini.

Angajatii din brutarii isi faceau analize tot pe telefon

In cazul societatilor de alimentatie publica, gen brutarii, deoarece angajatii din productie aveau obligatia sa-si faca analizele medicale periodic, o data la sase luni, pentru a evita contaminarea populatiei cu anumiti virusi sau boli, Pavel, mai spun procurorii, a colaborat cu Teodora Ciuperca, asistent igiena la Spitalul din Buhusi.

“Aceasta a acceptat, in schimbul unor sume de bani, sa ii furnizeze lui Pavel, pentru angajatii care aveau nevoie de analize medicale, buletine fictive ce atestau efectuarea acestora si rezultate favorabile, necesare avizarii fiselor de aptitudini. Pentru efectuarea analizelor medicale, angajatii nu se prezentau la laborator pentru recoltarea probelor biologice, ci acestea erau completate in mod fictiv pe numele si prenumele angajatilor, comunicate telefonic de catre Pavel”, se arata in rechizitoriu. Procurorii vorbeau de un adevarat lant de medici care au lasat mostenire aceasta practica din generatie in generatie. Tot procurorii au dispus la acea vreme extinderea cercetarilor si in cazul altor medici si asistenti, dar de atunci nu s-a mai auzit nimic.

“Am facut tot ceea ce fac toti medicii de medicina muncii”

La inceputul anului trecut, când a ajuns dosarul in instanta, Vasile Vladut Pavel si Teodora Ciuperca au mers pe recunoastere, in ideea ca le va fi redusa pedeapsa. Intr-adevar, Tribunalul Bacau i-a condamnat la trei ani, respectiv doi ani de inchisoare cu suspendare, sentinta mentinuta si de Curtea de Apel. La sfârsitul lunii trecute, Tribunalul a dat sentinta si in cazul dr. Ichim care s-a declarat de la inceput nevinovat si care a ajuns in final sa fie achitat. Sentinta, in cazul lui, nu este definitiva, iar Parchetul poate face apel. Inca din cursul urmaririi penale, dr. Ichim a sustinut ca legislatia ii permitea sa completeze fisele de aptitudini fara a examina personal angajatii.

“Nu am comis nicio fapta penala in activitatea mea in legatura cu societatile comerciale indicate. Nu este adevarat ca in perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, as fi avut relatii de colaborare cu societatile mentionate, decât sporadic. Sunt profund furios, fiindca am facut tot ceea ce fac toti medicii de medicina muncii. Consider ca sunt doar minciuni la adresa mea si ma consider nevinovat. Potentialii vinovati sunt bine, iar eu târât in cercetari.

Rechizitoriul transforma in potentiali infractori pe toti medicii de medicina muncii din România. Legal si corect este ori eliberezi fisa de aptitudini pe baza dosarului medical cu toate investigatiile necesare, fara a se face examinarea directa de catre medicul de medicina muncii, iar singura atributie efectiva a medicului de medicina muncii este sa concluzioneze apt sau inapt, ori, si este tot legal, când merge medicul la societate sau vine pacientul la medic. Toate cabinetele medicale de specific folosesc ambele metode”, a fost declaratia data de dr. Iulian Ichim in instanta.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img