21 decembrie 2024

Investitie de 6.000.000 de euro: Cea mai moderna Radioterapie din tara va fi in Bacau

– ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a fost prezent, joi seara, in Bacau, la semnarea contractului de modernizare a Compartimentului de Radioterapie din Spitalul Judetean de Urgenta – la eveniment au mai luat parte Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, Dorian Pocovnicu, prefectul Bacaului, si deputatul Cosmin Necula – se preconizeaza ca intreaga investitie sa se definitiveze intr-un timp record: opt luni

Moment istoric, joi seara, in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. In prezenta ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, alaturi de Dorian Pocovnicu, prefectul Bacaului, si deputatul PSD Cosmin Necula, a fost semnat contractul pentru cea mai mare investitie medicala din judet, dar si pentru unitatea spitaliceasca, respectiv Modernizarea Compartimentului de Radioterapie. O investitie de 6.000.000 de euro, ce urmeaza sa fie realizata de Compania Nationala de Investitii (CNI), prin Ministerul Dezvoltarii. „Banii sunt deja alocati. Vorbim, asadar, de 27 milioane de lei. 10 milioane vor fi cheltuite in acest an si restul, anul viitor, pentru ca preconizam ca intreaga lucrare sa fie finalizata in opt luni – doua luni va dura proiectarea si sase luni, constructia in sine”, a declarat Manuela Patrascoiu, directorul general al CNI, prezenta la marele eveniment.



a1

Aparat de ultima generatie, similar cu cel din Cluj, dar de o productie mai noua

Practic, in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau se va aduce un accelerator liniar de particule, de ultima generatie, similar cu cel din Cluj, dar de productie noua, pe un proiect care va putea asigura aproximativ 15.000 de sedinte pe an, pentru pacientii cu afectiuni oncologice. Deja sursa veche a fost dezafectata, buncarul va fi reconstruit, iar de anul viitor Bacaul va avea o noua sectie de Radioterapie. Intregul proiect medical cuprinde reabilitarea integrala a cladirii la standarde europene, oferind 24 de paturi de spitalizare, precum si circuite functionale, dar si dotarea cu echipamente noi. „Pe lânga acest accelerator de particule, va fi montat si un computer de plan tratament, pentru care vom declansa licitatia de achizitionare, chiar de saptamâna viitoare”, a dat asigurari Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau. Din suma totala a investitiei, 60% reprezinta valoarea aparatelor.

15.000 de pacienti tratati anual

proiectul noului compartiment

Consortiul de firme care se va ocupa de aceasta investitie este format din SC Varinak Europe (pe partea de echipamente medicale) si Terra Gaz Construct (pe partea de constructie), reprezentate, la semnarea contractului de joi seara din Bacau, de Catalin Gâdea, respectiv Catalin Aldea. „Noi avem o experienta de 20 de ani in distribuirea de echipamente medicale oncologice. Lucram si cu Bulgaria, Moldova, Ungaria, Turcia, iar pe piata româneasca suntem din 2009, ca unici distribuitori. Pâna in acest moment am livrat deja 15 acceleratoare de particule pentru sectiile si compartimentele de radioterapie din tara”, a explicat Catalin Gâdea. Acceleratoarele de particule de noua generatie pot trata 70% din tipurile de cancer, iar zilnic, pot beneficia de sedinte peste 20 de pacienti. Cu ajutorul acestor aparate se pot realiza iradieri de mare precizie fara a afecta tesuturile sanatoase din jurul afectiunii tumorale, iar tehnica permite prelungirea vietii celui bolnav cu pâna la 70%. Implementarea acestui proiect in Spitalul Judetean Bacau va putea asigura anual un numar de 15.000 de sedinte de iradiere pentru pacientii cu afectiuni oncologice.

Istoria unei sectii vitale

a2

Sectia de Cobaltoterapie (ce va fi transformata acum in Compartiment de Radioterapie) din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau s-a inchis in 2010. Chiar si inainte de inchidere, se lucra la cota de avarie, din cauza sursei, respectiv a aparatului de cobaltoterapie, care era depasit moral si fizic, care nu mai corespundea normelor si avea o putere de iradiere peste limita maxima admisa. Inca din 2005 Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare a autorizat acest aparat, dar cu plan de conformare, numai ca acesta nu a mai fost respectat. Intr-un an de la autorizare, sectia era obligata sa-si schimbe colbatotronul, sa asigure un plan de tratament si sa achizitioneze un simulator. Nu s-a mai realizat nimic, iar in urma cu cinci ani sectia si-a pus lacatul pe usa. De atunci, conducerea spitalului a facut tot felul de demersuri pentru redeschiderea ei. S-a dorit o sectie noua de oncologie si cobaltoterapie, a existat si un proiect in parlament in acest sens, dar s-a blocat. Ulterior s-a vorbit de un parteneriat public – privat, dar si acesta nu a mai functionat din cauza legislatiei. In tot acest timp, bolnavii de cancer care au nevoie de tratamente in aceasta sectie s-au plimbat in intreaga tara, in Iasi, Cluj, Bucuresti, Tg. Mures.

Radioterapia este una dintre cele mai eficiente si mai putin costisitoare tratamente folosite in cancer. In fiecare an, peste 60.000 de români sunt diagnosticati cu aceasta cumplita maladie, iar cifrele sunt in crestere, potrivit Centrului de Statistica a Ministerului Sanatatii. Aparatele performante reusesc sa trateze cancerele in faza de evolutie, in conditiile in care 46.000 de persoane mor anual din cauza acestei boli.

In regiunea Nord – Est, singurul centru de radioterapie care functioneaza este cel de la Iasi, dar acesta nu face fata nevoii de servicii medicale, bolnavii din regiunea Moldovei fiind pusi pe liste de asteptare 5- 7 luni. In toata aceasta perioada, situatia pacientilor care au indicatii de sedinte de iradiere devine din ce in ce mai precara.

La semnarea contractului de joi seara au fost prezenti si parlamentarii bacauani Ion Melinte si Lucian Sova, dar si Ionel Floroiu, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, dr. Aurelia Taga, directorul medical al spitalului, dr. Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, alaturi de primarul Moinestiului, Viorel Ilie, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bacau, prin presedintele – director general dr. Mihaela Ion, consilierul judetean dr.Ioana Dinu.

ban
„Sunt extraordinar de multumit ca am reusit sa incheiem perioada de tatonari si discutii, pentru a ajunge acum, intr-un timp record, la semnarea acestui contract. Lupta cu cancerul poate fi câstigata tocmai prin astfel de investitii. Am promis, inca de la discutiile initiale, ca vom face eforturi sa decontam integral de la bugetul statului si costurile necesare pentru tratamentul bolnavilor cu afectiuni oncologice si am reusit si acest lucru, chiar daca vorbim de costuri foarte mari, de circa 5.000 de euro / pacient / luna. Prin aceasta investitie, Bacaul va deveni un punct zonal important in tratarea acestor pacienti. Trecerea de la cobaltoterapie la radioterapie cu acceleratoare de particule este o evolutie foarte mare. Felicit Consiliul Judetean Bacau, prin presedintele Dragos Benea, care a facut tot ce este necesar si a reusit ca aceasta mare investitie sa fie posibila. Sper ca si pacientii sa aprecieze acest lucru.”
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Dragos Benea
„Traim acum un moment important pentru Bacau, pe care il asteptam de mult timp. Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, Consiliul Judetean Bacau, Compania Nationala de Investitii, Guvernul României, prin premierul Victor Ponta si aparatul din subordine, au facut eforturi mari, ne-am miscat cu totii foarte repede, pentru a ajunge la acest moment. Practic in niciun an de la primele discutii, suntem acum aici, pentru a semna cel mai mare proiect medical de investitii pentru judetul Bacau si pentru Spitalul Judetean. Este un proiect sustinut, inca de la inceput, de Ministerul Dezvoltarii Regionale, prin ministrul de la acea vreme, Liviu Dragnea. Aceasta investitie este un subiect care a stat pe buzele multor administratii, politicieni si directori de spital, dar care s-a concretizat acum.”
Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau

manager Adrian Popa

„Este o investitie vitala pentru spitalul nostru. Facem eforturi de sase ani ca aceasta investitie sa se realizeze. Este foarte bine ca s-a reusit demararea ei, prin semnarea acestui contract. Sunt bani importanti care intra in Spitalul Judetean si care vin pentru tratarea unei afectiuni pe care nimeni nu o doreste. Personalul medical din Compartimentul de Cobaltoterapie a fost mentinut in spital, ne-am dorit sa-l tinem cât mai aproape, doar un medic a plecat la Iasi. O sa reorganizam din nou compartimentul, cautam si medici tineri, sunt convins ca o sa-i si gasim. Pâna se definitiveaza lucrarile sigur o sa avem si personalul necesar pentru a functiona in parametrii normali.”
Adrian Popa, manager Spitalul Judetean de Urgenta Bacau



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img