A fost o seara in care am adus omagiul nostru oamenilor ce au daruit neconditionat, sporind binele si frumosul din preajma lor. Am privit atent in jur si am incercat sa cântarim cu dreapta masura pentru ca premiile sa fie ale intregii comunitati bacauane si sa-i rasplateasca pe cei mai buni in fiecare domeniu din 2012. Fiecare dintre ei si toti laolalta au simtit, au gândit si au muncit pentru ca viata semenilor lor sa devina mai implinita, mai lipsita de griji, mai plina de bucurii. Prin aceasta, ei au construit Bacaul pe care cu totii il dorim locul in care sa ne fie drag sa traim. Felicitari si multumiri lor, premiantilor!
Ioan Maric, pictor naiv. S-a nascut intr-un sat de poveste, pe care il poarta in suflet ca pe o icoana. A furat carbunele din soba si l-a transformat in instrument fermecat, cu care a vrajit lumea. N-a plecat din sat fara zestre, a luat cu el regatul obiceiurilor si traditiilor primite mostenire de la bunici si parinti. Lada de zestre a celui mai mare pictor naiv al României a fost deschisa in peste 200 de expozitii personale si 800 colective, fiind rasplatit cu numeroase premii si medalii si primit cu onoruri in numeroase asociatii si academii de arta din lume.
Marioara Popa, presedinte al Asociatiei de Sprijin pentru Copiii cu Handicap Neuromotor – Centrul „Daniel”. Din suferinta se nasc marile daruri, iar Centrul “Daniel” inseamna impartasirea generoasa dintr-un suflet care a cunoscut suferinta. In acest centru sunt copiii care au avut sansa sa beneficieze de servicii de recuperare. Sunt parintii lor, care au primit sprijin moral si material. Fundatii din Franta si din Elvetia, dar si Ministerul Muncii din România se afla printre finantatorii care au sprijinit aceasta initiativa. An de an, a batut la usa lor pentru ca portile Centrului “Daniel” sa nu se inchida. An de an, a depus noi proiecte care au permis centrului sa functioneze si sa asigure servicii de recuperare in Bacau si in mediul rural.
Dr. Cristian Postolache. Intr-o perioada in care România este o pepiniera din care alte tari isi aleg talente in toate domeniile, sunt medici tineri care dovedesc in fiecare zi ca poti reusi in meseria ta si aici, acasa. A marturisit ca si-a propus, chiar de la venirea sa in Bacau, in urma cu 5 ani, sa construiasca un centru oftalmologic puternic, de referinta pentru medicina româneasca. Impreuna cu sotia sa a reusit sa formeze o echipa de profesionisti cu care a pornit la drum. Secretul reusitei a fost respectul fata de meserie si fata de pacienti.
Plutonier major Mirela Mocanu si sergent major Mihaela Roman. De sase ani, au imbracat haina militara pentru o cariera intr-o lume a barbatilor. Au demonstrat ca pot echilibra balanta atunci când fac echipa in teren, iar pentru modul exemplar in care s-au achitat de sarcini au primit deseori recunoasterea colegilor, a superiorilor si a colaboratorilor. Sunt femei in uniforma de jandarm. Vegheaza la linistea salilor de judecata si ii calmeaza pe cei care isi pierd cumpatul, nemultumiti de o sentinta sau o declaratie a partii adverse. Ele au recuperat si inapoiat fara nicio ezitare avocatilor grabiti genti cu bani si acte uitate prin cladire.
Ion Marius Savin, director Banca Transilvania. In urma cu aproape 11 ani, i s-a dat sansa de a conduce o institutie financiar bancara, la doar 28 de ani. A fost o provocare careia i-a facut fata cu brio, atât din punct de vedere managerial, cât si al preformantelor institutiei. A format si a performat cu o echipa de 140 de oameni tineri, multi dintre ei primind initierea in aceasta meserie de bancher odata cu venirea in Banca Transilvania. Rodul efortului muncii de echipa din toti acesti ani a condus la pozitionarea pe podiumul clasamentului bancilor. In plan local a insemnat dezvoltarea unei retele de 17 unitati, cuprinzând 15 agentii si 2 sucursale dispersate in tot judetul, unitati ce deservesc peste 43.000 de clienti.
Prof. Nicolae Popa, dirijorul Ansamblului folcloric „Privighetorile Zeletinului” Podu Turcului. De peste 30 de ani, la orice festival national si international la care participa, acesti copii confisca pur si simplu podiumul. Sute si sute de voci au uimit spatiul cultural sub bagheta acestui extraordinar descoperitor de talente. „Privighetorile Zeletinului” reprezinta o poveste de dragoste care a uimit cerul, pentru ca acesti minunati rapsozi sunt mereu cu privirile indreptate catre un Olimp al bucuriei care transcende tot ce este terestru. Avem sufletul plin de metafore atunci când ii ascultam pe rapsozii sai. Dupa ce-ai ascultat aceste „privighetori”, povestile de dragoste trebuie cântate in cheia trilului lor, povestile despre oameni trebuie scrise pe portative, iar pruncii trebuie leganati in alta gama: a privighetorilor.
Dorina Poinaru, presedinte al Societatii Handicapatilor Fizic Bacau. A lucrat mai intâi ca voluntar in cadrul Societatii Handicapatilor Fizic. A fost cea care a obtinut primele finantari din fonduri europene pentru proiecte care sa ajute persoanele cu dizabilitati. Incântati de aceste reusite, in 1997, membrii asociatiei au ales-o in functia de presedinte. S-a implicat in crearea si modificarea legislatiei, pentru ca si România sa respecte standardele europene in domeniu. Dar cel mai important proiect este intreprinderea sociala “Cuceritorii”, un loc luminos in care talentul le da aripi si ii face sa se simta liberi pe cei aflati in scaunul rulant. Este omul care incearca zi de zi sa ne faca sa intelegem ca persoanele cu dizabilitati nu de compasiune au nevoie, ci de locuri de munca, atentie si respect.
Gheorghe Frant, artist plastic, manager Galeriile “Velea”. Este o personalitate complexa, in care se imbina surprinzator sensibilitatea artistului autentic, pragmatismul liderului cu viziune si curajul investitorului care vede dincolo de imediat. Elev al lui Gheorghe Velea, a tinut sa-i duca mai departe mostenirea artistica si a deschis o galerie de arta care poarta numele maestrului sau, un loc special, unde creatorii autentici gasesc mereu gazduire sincera si generoasa. Investitia a fost in primul rând una de suflet, dar si una financiara atât de importanta incât a stârnit uimire in aceasta epoca a profitului imediat. La fel de neobisnuit pentru peisajul bacauan este Centrul de Turism Cultural “Sura cu dor”, o imbinare seducatoare de ospetie autentica si gând artistic. Mereu deschis spre comunicare, gata oricând sa-si lase in plan secund creatiile sale mereu inovative, a incurajat iesirea in lumea larga a confratilor.
Ing.dr. Mihai Lupu, manager al societatii Viva Feed. Promovând un management etic, modern, eficient, a cules nu doar aplauzele comunitatii ci si pe cele ale evaluatorilor de performante. Viva Feed Buhusi, firma pe care o gestioneaza, nu este doar o afacere, ci un brand care genereaza o rara avis a societatii noastre: optimismul. Filosofia sa este una cuceritor de simpla: „Am fost ajutat, am obligatia morala de a ajuta. Binele trebuie sa umble nestingherit, neincetat prin lume. Cu cât Binele «atinge» mai multi oameni, cu atât lumea va deveni mai umana”.
Razvan Burleanu, presedintele federatiilor Europene si Române de Minifotbal. I s-a spus Platini de România sau, mai nuantat, Mini-Platini. Comparatia nu este cu nimic exagerata. Dimpotriva, respecta in mod fidel realitatea. Bacauanul, fiul unui fost fotbalist de legenda al FCM Bacau, este pentru minifotbal ceea ce Michel Platini reprezinta pentru fotbal: presedintele Federatiei Europene. In luna martie a acestui an, a fost ales cu unanimitate de voturi primul presedinte al Federatiei Europene. Competenta, idei clare, un proiect viabil si variat, corectitudine si foarte mult entuziasm.