22 ianuarie 2025

Forumul Moldova Repere 2030. Perspective arhitectonice ale dezvoltarii teritoriului

Arhitecti, urbanisti, oameni de cultura, universitari din mai multe domenii, din România, din Republica Moldova si, pentru prima data la un astfel de eveniment, arhitecti din Bucovina de Nord, regiunea Cernauti (Ucraina), s-au reunit la sfârsitul saptamânii trecute la cea de a doua editie a forumului anual „Moldova Repere 2030”, care a avut loc in Bacau.

Evenimentul a fost organizat de Filialele Bacau-Neamt ale Ordinului Arhitectilor din România (OAR) si Uniunii Arhitectilor din România, cu sprijinul Ordinului Arhitectilor pentru Relatii Internationale. Partenerii celor doua filiale au fost Primaria Bacau, societatea Centrul de Afaceri si Expozitional, Centrul de Cultura „G. Apostu”, Uniunea Arhitectilor din Republica Moldova si Filiala Cernauti a Uniunii Arhitectilor din Ucraina.



„Ne-am dorit – a spus arhitectul Constantin Amâiei, autorul proiectului – ca Forumul sa fie o dezbatere pe problemele cu care ne confruntam în acest colt de Europa, sa încercam sa raspundem la întrebari precum «Ce se mai întâmpla prin orasele noastre» si «Ce rol mai au arhitectii si urbanistii în situatia în care lucrurile se schimba din ce în ce mai repede si uneori imprevizibil»”.

Dezbaterile Forumului au fost structurate, în acest an, dupa continutul documentului programatic în zece puncte semnat de participantii din România si Republica Moldova la editia de anul trecut. Astfel au rezultat trei sesiuni de discutii succesive si cronologice ideatic.

„S-a vorbit – a precizat Constantin Amâiei – despre istorie, despre trecut, despre patrimoniu, despre provocarile prezentului si despre viitor, despre sanatatea planetei, despre arhitectura sustenabila”. In fapt, au fost prezentari referitoare la perspectivele posibile pe termen mediu ale dezvoltarii teritoriului Moldovei.
Temele propuse dezbaterii au fost sustinute de personalitati recunoscute din domeniul arhitecturii si urbanismului. Primul invitat si unul dintre cei mai asteptati a fost academicianul Razvan Teodorescu.

Proiect pentru resistematizarea zonei centrale a Bacaului

O interesanta tema pusa in discutie la Forum, intre multe altele din bogatul program al evenimentului, a fost resistematizarea zonei centrale a municipiului Bacau si reconstructia centrului administrativ-public. Autorii proiectului prezentat au fost arhitectii Vitalie Iatiuc, directorul societatii Cub din Chisinau, si Constantin Amâiei, directorul companiei Vanel Exim, din Bacau.

La Forumul de anul trecut, arhitectii au prezentat de asemenea un referat care se referea tot la restructurarea zonei centrale a municipiului Bacau, dupa un studiu mai vechi facut in colaborare cu arhitectul Nicolae Taralunga, dar din care nu s-a realizat nimic. Ideile din proiect au fost preluate de Vitalie Iatiuc.

Arhitectul moldovean – a spus Constantin Amâiei – a facut astfel un proiect care se potrivea foarte bine pentru Bacau. Ideea principala a proiectului este amenajarea in partea centrala a orasului de spatii pietonale, amenajarea unei zone verzi. Autorii au facut propuneri concrete pentru aplicarea proiectului, inclusiv pentru reconstructia centrului administrativ-public, a Parcului Catedralei si a pietei principale bacauane.

„Este vorba de reamenajarea strazilor din zona, de amenajarea unui numar suficient de parcari pentru automobile, de evidentierea a doua axe perpendiculare, de amenajarea pietei principale, de reamplsarea monumentului lui Stefan cel Mare si de amenajarea, intre monument si Hotelul Moldova, a unei piete pentru organizarea de evenimente si manifestatii publice. Astfel, hotelul ar trebui sa ia o noua destinatie, cum ar fi aceea de primarie sau oricare alta institutie cu functie administrativa si publica”.
Arh. Vitalie Iatiuc, Chisinau

Arhitectii si-au exprimat increderea ca proiectul lor va fi luat in considerare, de aceasta data, de autoritatile municipiului, reprezentate de primarul ales Cosmin Necula, care a participat la eveniment.

„Demersul organizarii acestui forum a fost înca un pas în declansarea unei emulatii comune care sa genereze si sa puna în practica un contract social între arhitecti, politicieni, tehnicieni, constructori si cetateni, printr-un tip de atitudine si actiune «smart» care poate face, în scurt timp, din zona estica a Europei un spatiu dezvoltat armonios, cu o înalta calitate a vietii.”
Liliana Bârgu, presedinta Filialei Bacau-Neamt a OAR



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img