27 decembrie 2024

Firmele, obligate sa-si faca analiza de risc la securitatea fizica

Pâna la 1 ianuarie 2016, toti agentii economici, indiferent de tipul de activitate si de natura capitalului social, trebuie sa-si faca o analiza de risc la securitatea fizica pentru sediile in care functioneaza. Aceeasi obligatie ii revine si patronului de magazin de cartier dar si societatilor mari, care se intind pe mii de metri patrati, dar si institutiilor publice.

Potrivit textului de lege, analiza de risc la securitatea fizica reprezinta activitatea desfasurata pentru a identifica amenintarile si vulnerabilitatile care pot pune în pericol viata, integritatea corporala sau libertatea persoanei ori care pot aduce prejudicii valorilor detinute de unitati si in functie de acestea se iau masurile necesare pentru limitarea sau eliminarea lor si este un standard impus de Uniunea Europeana.



Mai precis este o modalitate de a inchide toate bresele prin care hotii pot patrunde in unitate, ducând in final la reducerea criminalitatii. Termenul de 1 ianuarie 2016 este valabil pentru cei care si-au infiintat firmele pâna in iunie 2012 iar obligativitatea este prevazuta de Legea 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor si de HG. 301/2012.

Societatile care s-au infiintat dupa luna iunie 2012 au avut obligativitatea sa efectueze aceasta analiza inca de anul acesta, iar unii au aflat de acest lucru de la politisti, in momentul in care le-au cerut avizarea planurilor de paza ori de la firmele de paza cu care au contract. Asadar, de anul viitor politistii vor verifica societatile daca au sau nu aceasta evaluare iar cele care nu s-au conformat risca amenzi usturatoare.

„Unitatile care potrivit legii intocmesc plan de paza, care se avizeaza de catre structurile de politie competente teritorial, depun odata cu planul de paza si analiza de risc. In ceea ce priveste unitatile care potrivit legislatiei intocmesc proiecte ale sistemelor de alarmare depun odata cu acestea si analiza de risc. Valoarea sanctiunilor este cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei”, a declarat insp. pr. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.

Potrivit Directiei de Ordine Publica din cadrul Insepctoratului General al Politiei Române, in anul 2014 coeficientul de criminalitate specifica la nivelul judetului Bacau a fost de 96,34%, domeniul de incadrare a ratei de criminalitate fiind „Mediu”, dupa ce in 2013 si 2012 a fost „Ridicat”.

Peste 20 de evaluatori sunt din judetul Bacau

Revenind la analiza de risc, aceasta este efectuata de catre un evaluator acreditat, care are avizul Politiei Române si care este inscris in Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizica. Evaluarea se face contra cost, tariful fiind negociat in functie de suprafata si obiectivul de activitate al societatii, preturile pornind de la 550 de lei plus TVA.

Potrivit documentului postat pe site-ul Politiei Române, in luna septembrie a acestui an, judetul Bacau avea inscrisi in Registru peste 20 de evaluatori de risc la securitatea fizica, iar la nivel national sunt circa 1.000. Acestia fac o analiza la sediul firmei pentru a determina punctele slabe si indica masurile de protectie ce trebuie luate.

„Securitatea fizica reprezinta protectia personalului, sistemelor, operatiilor, programelor retelelor si a datelor in fata evenimentelor sau circumstantelor fizice care pot cauza pierderi sau distrugeri unei organizatii publice sau private. Analiza de risc la securitatea fizica este conditia strict necesara pentru depunerea spre avizare a planului de paza al unei unitati.”
Marius Ripa (foto), evaluator de risc la securitatea fizica la SC Ampro System din Bacau

Analiza de risc se revizuieste cel putin o data la 3 ani, in cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate in firma sau în cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, functionale sau a obiectului de activitate al unitatii.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img