23 noiembrie 2024

Copil desfigurat de maidanezi, la locul de joaca

Un pusti de doar sase anisori a suferit un soc peste care cu greu va trece. Intâmplarea s-a petrecut tocmai intr-o zona in care ar trebui sa se simta in siguranta, la locul de joaca din apropierea casei, in parcul de pe strada Electricienilor, in partea de sud a orasului. Ne-a povestit totul Viorel Cucu, tatal baiatului.

„Copilul meu era la joaca, in acest parc aproape de casa. Stiti cum se joaca copiii, se alearga, se hârjonesc. Din senin, câinele a sarit pe el. Mi l-a desfigurat, pur si simplu i-a rupt buza. L-am dus imediat la spital si a fost internat la infectioase”, a povestit, extrem de revoltat, tatal copilului. Cel mic a stat trei zile in spital, fiind externat la cererea parintilor. A revenit pentru tratamentul specific antirabic.



„Copilul este foarte speriat. Nu stiu ce o sa ma fac cu el. Mai grav este ca acei câini sunt tot acolo. Am vazut hingherii ca i-au luat de mai multe ori, dar cumva se tot intorc. Nu se poate asa ceva! Nu vreau ca alti parinti sa treaca prin ce am trecut noi”, a mai spus tatal.

received_1220567214649557

Omul ne-a trimis chiar fotografii cu maidanezii in cauza, suparat ca acestia isi fac in continuare veacul printre picioarele copiilor. Mai grav este ca vecinii lui de foarte buna-credinta ii hranesc si in loc sa-i tina in casa, asa cum ar trebui daca le-ar fi asa dragi, ii lasa sa hoinareasca liberi, desi sunt un potential pericol.

Cu siguranta, copilul va avea nevoie de ajutorul specialistilor pentru a trece peste aceasta intâmplare nefericita. In ambulatoriul de specialitate copii, parintii se pot adresa pentru sprijin psihologilor care lucreaza in spital.

Ce fac responsabilii?

Autoritatile par aproape resemnate cu aceasta situatie, desi, dupa cum ne-au semnalat cititorii, haitele de maidanezi s-au inmultit in ultima vreme. Pâna acum, singura masura, pe lânga cele deja cunoscute, a fost pornirea unei campanii de sterilizare a câinilor de rasa comuna in câteva cabinete particulare, in baza unei colaborari cu primaria, prin care proprietarii sunt scutiti de costurile acestei proceduri medicale. Gabriel Gritcu, directorul Directiei de Servicii Publice, sustine ca maidanezii „probabil au fugit de la adapost. Si oricum, se pune problema in continuare, de câti câini putem tine in adapost. Noi ii prindem, ii sterilizam si ii tinem in adapost, dar ei mai scapa si se intorc de unde au plecat.”

Ce se mai poate spune in aceasta situatie? Primarul Cosmin Necula a declarat ca a luat masuri partial, fiind legat de bugetul existent la acest moment si un plan de investitii care nu-i apartine. „Financiar, in buget erau alocati 5 miliarde de lei vechi pentru extinderea adapostului de câini si totodata pe rectificare am prins achizitia unor containere care vor fi dotate cu echipamente pentru a face sterilizare. Unul va fi amplasat cel mai probabil chiar in parc, sa fie aproape de cetateni. Pe componenta umana, am scos la concurs a doua oara postul de sef serviciu. Mi se pare esential pentru ca acesta poate da directia serviciului, sa aiba o strategie. Bineinteles, iau in calcul si externalizarea acestui serviciu si astept de la asociatii un proiect de parteneriat”, a declarat primarul Cosmin Necula.

La toate acestea, se adauga si aportul comunitatii. Cei care au câini trebuie sa ii sterilizeze si sa ii tina in casa, sa ii ingrijeasca, nu sa-i lase pe strada sau la coltul blocului. De fapt, nici nu este corect sa spunem ca trebuie, legea ii obliga.

„Am organizat concurs pentru doua posturi de muncitor necalificat si un sef serviciu, dar nu s-a prezentat decât un muncitor necalificat. In continuare, lucram cu sapte muncitori si un tehnician, in conditiile in care trebuie sa asiguram si vizite la adapost in weekenduri, capturare si sa tinem cont de eventuale concedii.”
Gabriel Gritcu, director Directia Servicii Publice

„Un copil atacat de câini ca ramâne mereu cu temeri. Va privi ingrijorat in jur, la fiecare iesire, pentru a preveni un eventual atac. Ranile fizice vor face din el un copil rusinat de privirile celor din jur. Tocmai de aceea, recuperarea psihica, la fel ca si fizica, vor fi de lunga durata. Chiar daca isi va reveni in timp, nu va mai fi cel de dinainte de incident.”
psihoterapeut Gabriela Stroi

De la inceputul anului, la infectioase au fost tratati 251 de copii muscati de câini, atât din gospodarie, cât si maidanezi.

„Pentru ca zona era puternic vascularizata, cu risc maxim, in cazul acesta s-a folosit ser antirabic. De regula, nu se administreaza la inceput, dar aceasta situatie a fost mai grava. A urmat vaccinarea, care se face in cinci doze: la prezentare, la 3, 7, 14 si 28 de zile de la muscatura. Copilul a fost vaccinat antitetanos, iar in continuare va urma indicatiile de recuperare ale chirurgului pediatru”, a declarat dr. Aurelia Taga, director medical al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014