Falimentul unei societati cu care CET Bacau a derulat mai multe contracte comerciale scoate la iveala o increngatura de relatii “neortodoxe” intre mai multi agenti economici din zona Moldovei. In ianuarie 2010, Tribunalul Bacau dispunea deschiderea procedurii generale de insolventa impotriva L&DL International SRL Moinesti, administrata de Onorica Palade. In iulie-august 2009, conducerea CET Bacau a incheiat mai multe contracte vizând asigurarea serviciului de transport carbune. Acestea au fost atribuite societatii moinestene, care a intrat in insolventa dupa doar câteva luni. Incepând cu ianuarie 2010, lui Palade i s-a ridicat dreptul de administrare a societatii L&DL, pe fondul deciziei Tribunalului Bacau (Sentinta civila nr. 24 din 14 ianuarie 2010). Ulterior intrarii in insolventa, la cererea lui Palade, CET Bacau a efectuat mai multe compensari de creante cu societati indicate de fostul administrator al L&DL. Compensarile efectuate de sefii CET, in cuantum de aproximativ 2,4 milioane lei (aprox. 600.000 de euro) nu au nicio acoperire legala sau contractuala, ele fiind efectuate catre firme care nu aveau calitatea de creditor al L&DL International Moinesti (!!!).
Conducerea CET Bacau pune, din greu, umarul la sifonarea banului public. Situatia economica dezastruoasa a societatii de termoficare e complicata, cu buna stiinta, de propriii manageri. Pe parcursul lui 2010, acestia au implicat compania intr-o serie de tranzactii comerciale fara nicio acoperire contractuala.
Dupa deschiderea procedurii de insolventa impotriva L&DL International SRL, la cererea fostului administrator al societatii, CET Bacau a efectuat mai multe compensari de creante cu diferite firme indicate de Onorica Palade. Asta, in conditiile in care printr-o sentinta civila pronuntata in ianuarie 2010, Tribunalul Bacau ii ridica dreptul de administrare lui Palade. Potrivit legislatiei ce reglementeaza falimentul, decizia instantei bacauane a fost facuta publica pe toate mijloacele de informare in masa, inclusiv in Buletinul Insolventei, moment in care ea a devenit opozabila tertilor.
Practic, in deplina cunostinta de cauza, conducerea societatii de termoficare a platit catre diversi terti sume de bani consistente, la ordinul unei persoane ramase fara calitatea de administrator si in contra intereselor societatii aflate in procedura de insolventa (L&DL International SRL). La momentul efectuarii compensarilor de creanta, conducerea CET era la curent cu starea de insolventa a firmei moinestene. Intre timp, L&DL a intrat in faliment. Destinele societatii sunt guvernate de un lichidator judiciar – LD Expert Grup (Husi, Vaslui).
Bani dati in contul unor creante nedovedite
Potrivit informatiilor existente pâna in acest moment in dosarul falimentului L&DL, CET Bacau a realizat un numar de 6 compensari de creante la ordinul lui Palade (5 catre diferite societati comerciale, una catre o persoana fizica din Moinesti). Valoarea totala a acestora se cifreaza la aproximativ 2,4 milioane lei (600.000 de euro). Ea ar putea fi insa cu mult mai mare.
Oficialii LD Expert Grup au dezvaluit pentru cotidianul Desteptarea ca tranzactiile nu au nicio acoperire, compensarile de creante fiind efectuate catre firme ce nu aveau calitatea de creditor al L&DL International SRL. Mai mult, sustin aceeasi oficiali, compensarile nu s-au regasit si in contabilitatea societatii moinestene.
“Din analiza documentelor a reiesit si reiese ca aceste societati nu s-au inscris la masa credala, odata cu falimentul L&DL. La dosarul de cauzei, societatile n-au depus nicio cerere de creanta. Nu putem aproxima, in acest moment, nivelul creantelor intre CET si terti. N-am calculat, dar e posibil ca el sa fie mai mare”, a afirmat juristul Ioan Rotaru, reprezentantul LD Expert Grup.
Acesta a adaugat ca decizia privind intrarea in insolventa a L&DL International a fost publica, dar ca nu-si explica de ce reprezentantii CET au continuat sa efectueze plati la ordinul lui Palade. “Toate aceste tranzactii sunt puse sub sanctiunea nulitatii absolute. Nu stiu sa va spun de ce s-au facut. In documentele ridicate de la societatea L&DL aceste tranzactii nu s-au vazut pur si simplu”, a explicat Rotaru.
Pârâtul Capat plateste oalele sparte de cumnatul Stanila
Managerul CET Bacau, Sorin Capat, are calitatea de pârât in dosarele deschise de LD Expert Grup, vizând anularea creantelor fictive. Semnatura acestuia se regaseste pe toate contractele de compensare de creante. Am incercat sa luam legatura cu directorul CET, insa acesta nu a raspuns repetatelor apeluri telefonice.
Relatia contractuala cu Onorica Palade si L&DL International are, in schimb, un nas de seama. Cumnatul primarului Romeo Stavarache, Marius Stanila, directorul comercial al CET Bacau. In ianuarie 2010, Stanila dezvaluia cotidianului Desteptarea modul in care a ajuns sa bata palma cu “fratiorul” de afaceri Palade. Totul a fost, se pare, foarte simplu, firma moinesteana primind din partea CET un contract generos ce avea drept obiect transportul a 100.000 de tone de carbune. Valoarea contractului: una modica, 12,7 milioane lei (fara TVA). "Am primit o oferta imbatabila, de 29 de lei pe gigacalorie. La discutii a venit Onorica Palade, managerul general al firmei. Am facut contract imediat", afirma Stanila in ianuarie 2010 (n.r. – vezi articol: “CET Bacau, noul «Jafo»”). Tot Stanila dezvaluia ca societatea de termoficare mai avea de achitat catre societatea lui Onorica Palade suma de 600.000 lei. In documentarea anchetei am incercat sa luam legatura si cu Marius Stanila, insa nici acesta nu a fost de gasit.
Ce spune raportul cauzal
Raportul privind cauzele care au condus la insolventa L&DL International atesta ca firma a facut obiectul mai multor “experimente” manageriale, intre care si “traficul” de creante convenit cu sefii CET Bacau. Documentul precizeaza ca lichidatorul LD Expert Grup nu a primit din partea administratorului Palade documentele solicitate, accesul la informatii fiind restrictionat in mod deliberat.
“Principalele cauze care au dus la insolventa societatii au fost: neurmarirea incasarii creditelor acordate clientilor sau incasarii cu intârziere a creantelor; angajarea societatii in contracte comerciale (…) fara acoperire chiar daca este evidenta lipsa lichiditatilor”, se arata in raportul cauzal. Potrivit aceluiasi document, in intervalul 2006 – 2008 activele societatii L&DL au crescut de 11 ori, de la 695.890 lei la 7.950.852 lei.
Studiu de caz: Compensare catre Doriasi SRL
Banii publici de la CET au ajuns pe mâna unui KGB-ist din Iasi
Cea mai consistenta compensare de creanta efectuata de CET in numele si la ordinul L&DL International a vizat o societate din Iasi, Doriasi SRL. Firma ieseana a primit de la CET Bacau suma de 800.000 de lei, in contul unei creante inexistente pe care o avea la L&DL International. Tranzactia a avut loc in iulie 2010, la jumatate de an de la intrarea in insolventa a L&DL. SRL-ul iesean este detinut de un controversat afacerist basarabean, pe nume Ion Draniceru. In 2002, numele lui Draniceru figura intr-un dosar privind furtul unor informatii secrete din cadrul Directiei Judetene de Informatii Iasi a SRI. Cumparatorul informatiilor, nimeni altul decât Draniceru, personaj care – afirma presa ieseana – ar fi activat in KGB timp de mai multi ani (n.r. – vezi articol: “Cazul furtului de secrete de la SRI a ajuns la Curtea Militara de Apel”).
Numele societatii lui Draniceru apare in mai multe contracte vizând furnizarea de carbune catre societati de termoficare din regiunea Moldovei (Iasi, Suceava etc), provenienta carbunelui fiind Rusia (n.r. – vezi articol: “Scandal in jurul unui pot de 18 milioane de dolari”).
Doriasi SRL are un punct de lucru si in municipiul Bacau, pe strada Stefan cel Mare. Firma lui Draniceru a incheiat anul 2010 cu o cifra de afaceri de peste 55,6 milioane lei si un singur angajat (!).
Printre societatile cu care CET Bacau a facut compensari de creante se numara Ton Silv Trans SRL din Comanesti (650.000 de lei); I.L.S. SA Bacau (doua creante in suma totala de 395.000 lei); Tinmar Ind SA Bucuresti (200.000 de lei); Liviandre Prod Com (100.000 de lei), dar si o persoana fizica din Moinesti, Cristea Chiva (200.000 de lei). Reprezentantii Liviandre Prod Com au declarat pentru cotidianul Desteptarea ca L&DL International ar fi datorat mai multi bani si ca realizarea compensarii a vizat o creanta certa si exigibila. “L&DL trebuia sa ne dea mai multi bani. Creanta este certa si exigibila, dar pe noi nu ne-a intrebat nimeni nimic. Ce a scris lichidatorul e parerea lui. Pe noi nu ne-au intrebat nimic, repet”, a afirmat Pavel Aghirculesei, patronul SRL-ului amintit.
Compensarile de creante au fost considerate de lichidatorul LD Expert Grup drept “acte frauduloase realizate pentru lezarea intereselor creditorilor si incheiate de catre o persoana care nu avea calitatea de administrator al societatii”. Oficialii LD Expert Grup au solicitat instantei desfiintarea contractelor de compensare.
Aici sunt banii dumneavoastra!
CET-ul primeste bani de la Guvern cu nemiluita
In noiembrie 2011, prefectul Constantin Scripat dezvaluia in cadrul unei conferinte de presa ca CET Bacau a primit peste 5 milioane de euro de la Executiv, doar in acel an. Sumele de bani au fost virate in temeiul mai multor ordonante si hotarâri. Ulterior, Fiscul a decis sa demareze procedura de executare silita a societatii de termoficare. Aceasta acumulase datorii enorme catre bugetul de stat. Procedura a fost deschisa in luna septembrie. (n.r. – vezi articol: “Fiscul a executat CET Bacau pentru 128 de miliarde de lei”).
Cotidianul Desteptarea a semnalat inca din vara lui 2010 ca, in cea mai mare parte a lor, contractele incheiate de Marius Stanila cu diversi prestatori de servicii lovesc in integritatea economica a CET. In august 2010, Desteptarea publica o ancheta in care dezvaluia ca L&DL International se afla in insolventa, fapt ce nu i-a impiedicat insa pe stabii din CET sa continue derularea contractelor cu buclucasa firma moinesteana (n.r. – vezi articol: “CET cara carbuni cu firme aflate in faliment”).
Abordati de jurnalistii Desteptarii, reprezentantii Camerei de Conturi Bacau au declarat ca au verificat de curând societatea de termoficare. Gheorghe Neicutescu, seful institutiei, a declarat ca nu are cunostinta de nicio compensare de creante si ca subiectul ii este necunoscut.