15 ianuarie 2025

Ce facem cu maidanezii? Peste o mie de bacauani muscati de câini

Tragedia din Bucuresti, unde un baietel de numai 4 ani a fost mâncat de câini a readus in prim plan problema câinilor fara stapân care nu este o problema doar la nivel de Capitala ci in toata tara. Si in municipiul Bacau mai sunt câini pe strazi, unii dintre ei chiar agresivi si au facut destule victime.

De la inceputul acestui an, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Bacau au ajuns in medie pe zi patru bacauani care au fost muscati de câini.



„Din ianuarie si pâna acum, la Spitalul Judetean Bacau s-au adresat 1.058 de persoane care au fost muscate de câini si carora li s-a administrat vaccinul. Dintre acestea 788 sunt adulti, ceilalti fiind copii”, a declarat Mirela Romanet, purt. cuv. la SJU Bacau.

O fiola de vaccin antirabic costa 57 de lei iar pentru un caz se pot administra pâna la 7 fiole, in functie de cât de grava este starea pacientului. Asadar, costurile sunt enorme.

Iubitorii de animale lupta in continuare

In tot acest timp, iubitorii de animale continua sa-i hraneasca in fata blocului si sa se opuna atunci când vin hingherii sa-i ridice. Bacauanii sunt impartiti in doua tabere si nu de putine ori vecinii se iau la cearta pe tema maidanezilor.

„Vinovata este bunica. Trebuia sa pazeasca copilul. Si eu am ingrijit copii dar nu i-am scapat din ochi. Nu spun sa nu-i adune de pe strazi, dar sa nu-i omoare”, spunea o batrâna care hraneste mai multi maidanezi in zona Pietii Sud. Si pe Aleea Parcului se nasc frecvent discutii intre cei care iubesc câinii si cei care nu-i vor in preajma lor.

Iubitorii de animale si voluntarii de la ONG-urile care-i ocrotesc se opun eutanasiei si spun ca cea mai buna solutie este sterilizarea in masa si ingrijirea in adaposturi decente. La sfârsitul saptamânii trecute a fost organizat chiar si un flashmob impotriva uciderii maidanezilor.

Câinii capturati nu se intorc in strada

Primaria Bacau, prin Serviciul de Gestionare a Câinilor Comunitari (SGCC), a capturat, anul trecut, 1.531 de câini fara stapân, care au fost cazati in adapostul amenajat la N. Balcescu, pe locul fostei gropi de gunoi. Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau, afirma ca „odata ce sunt capturati, câinii fara stapân sunt vaccinati, deparazitati, sterilizati si nu li se mai da drumul pe strazi.”

La inceputul anului 2013, adapostul ocrotea 2.730 de câini. In urmatoarele opt luni, numarul lor a crescut cu 1.072, ca urmare a masurilor luate de autoritati. Dintre acestia, 47 au fost adoptati sau revendicati, iar 322 de câini morti au predati societatii Protan SA. Numarul total al câinilor din adapost a ajuns la 3.433.

Sase hingheri la câteva mii de câini

Serviciul de Gestionare a Câinilor Comunitari (SGCC) Bacau are opt angajati – un medic veterinar, un tehnician veterinar, sase muncitori necalificati – si doua utilitare. Suma totala alocata din bugetul local pentru prinderea, sterilizarea, vaccinarea câinilor si intretinerea adapostului de la N. Balcescu este de doar 228.000 lei.

Hrana câinilor este gratuita, fiind asigurata de abatorul societatii Agricola SA. Pentru suplimentarea cantitatii de hrana, au fost incheiate contracte de sponsorizare cu doua firme si o institutie: Hypermarket Real, Europrod SA, Penitenciarul Bacau. Primaria Bacau a primit sprijin si din partea firmei Dedeman SA, care a oferit materiale de constructie pentru imbunatatirea conditiilor din adapost. „Datorita faptului ca adapostul are medic veterinar, vaccinarea animalelor a costat zece la suta din pretul pietei, procent care reprezinta valoarea materialelor”, arata Ionut Tomescu.

Prin urmare, desi a primit bani foarte putini, SGCC Bacau s-a descurcat. Problema nu e insa daca SGCC functioneaza, ci daca functioneaza eficient. Autoritatile sustin ca da, insa precizeaza ca sunt legate de mâini si ca fenomenul nu va putea fi tinut sub control decât atunci când legislatia va fi modificata astfel incât sa permita eutanasierea câinilor agresivi si a celor bolnavi.

„La ora actuala, avem o ampla campanie de strângere a câinilor comunitari si in niciun caz nu-i mai intoarcem in strada. Facem acest lucru de aproape un an – avem câteva mii de câini strânsi in adapost – si pot spune ca rezultatul e satisfacator. Vom continua sa-i strângem din strada, dar asteptam ca legea sa fie modificata astfel incât acei câini care sunt bolnavi si care au probleme sa poata fi eutanasiati” – spune Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau.

„Sunt foarte afectata de ceea ce se intâmpla. Sunt pentru sterilizarea in masa a câinilor de pe strazi dar si din curtile oamenilor. Eu iubesc aceste animale si fac ce pot pentru ele, dar majoritatea oamenilor nu sunt responsabili. Sunt putini cei care fac donatii pentru ingrijirea lor in adaposturi iar adoptiile sunt rare. Câinii devin agresivi pentru ca sunt loviti si sunt situatii in care trebuie sa faci terapie cu ei ca sa-i mai poti mângâia. Nu sunt de acord sub nicio forma cu eutanasierea” – a declarat Oana Berbece, voluntar ONG pentru protectia animalelor.

Primaria Bacau a colaborat in gestionarea fenomenului cu ONG-urile de profil. Astfel, asociatii de protectia animalelor precum Patty Farm, Tierhilfe, SOS Bonnie, dar si cetateni din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania au acordat sprijin adapostului, asigurând inclusiv 40 de custi pentru cazarea a circa 1.000 de câini.

Bunicile, iesite la plimbare cu nepotii se pun in pielea bietei femei care si-a pierdut baietelul in mod brutal si nu se feresc sa spuna ca acei câini agresivi ar trebui sa fie eutanasiati.

„Ar trebui eutanasiati pentru ca iti este frica sa mergi pe strada. Mi s-a intâmplat la trecerea de pietoni de la Orizont unde am fost inconjurata de câini. Am tipat si am avut noroc sa vina un domn sa-i alunge. Copiii se joaca, ei nu se pot apara” -spune Adriana Ladaru.

„Pentru binele copiilor ar trebui sa fie inchisi, sa nu mai fie lasati pe strada, sa fie dusi in adapost. Cu eutanasierea sunt de acord doar 50 la suta” – e de parere si Doina Ladariu.

Copila sfâsiata de câini

In luna octombrie a anului trecut o fetita de 9 ani, din municipiul Bacau, a fost, practic, sfâsiata de o haita de maidanezi, in timp ce se intorcea de la scoala. Incidentul s-a petrecut in zona URA iar micuta a ajuns la spital muscata de fata, ureche, torace si picioare. Medicii i-au toaletat plagile, a fost vaccinata antirabic si a fost ingrijita in spital multe zile.

Onesteanca scalpata de maidanezi

La inceputul lunii iulie, in municipiul Onesti, o tânara de 31 de ani a fost atacata de câini pe strada si sfâsiata, la propriu. Animalele i-au smuls scalpul si i-au lasat plagi adânci pe tot corpul. Era aproape moarta când a fost gasita si internata in Sectia de Chirurgie Plastica a Spitalului Judetean Bacau. Medicii de aici au luptat sa-i salveze viata si au reusit.

Ea va ramâne totusi mutilata pe viata pentru ca nu va mai avea par in cap niciodata. Familia ei a depus, la vremea respectiva, o plângere la Politie acuzând ca a fost muscata de câinii unui vecin, dar politistii spun altceva.

„In urma verificarilor efectuate, pâna la aceasta data, s-a stabilit ca persoana respectiva a fost agresata de câini fara stapân, nefiind identificat vreun proprietar. S-a intocmit un dosar penal si ramâne ca solutia sa fie data de Parchetul de pe lânga Judecatoria Onesti”, ne-a declarat agentul Mariuca Samson, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau.

Geta Panaite
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img