Colegiile foarte bune au ramas (aproape) la fel, liceele slabe au devenit catastrofale
S-au afisat primele rezultate ale examenului la Bacalaureat. Desi in aceasta sesiune subiectele au fost destul de usoare, in unele licee, notele sunt in continuare dezastruoase, la fel ca in anii trecuti. Cele mai multe cazuri de absolventi respinsi sunt la proba scrisa de româna. Matematica a creat si in acest an probleme unor candidati.
S-a tras linia peste examenul de Bacalaureat. Desi avem o medie de promovabilitate mai mare decât cea nationala, rezultatele nu sunt din cele mai bune. In continuare elevii de la liceele bune au obtinut note mari si foarte mari, insa la cele in care an de an promovabilitatea a fost mica, notele sunt si de 1 si de 2 si de 3, iar numarul celor respinsi este foarte mare (câteva exemple: „H.Coanda” din 176 candidati, doar 69 promovati, „Letea” din 144 de candidati, numai 12 au trecut, iar din acestia doar 5 sunt absolventi din acest an, „Gr.Antipa” din 182, doar 39 admisi). „Am media 7. A fost si multa oboseala si multa munca. Am luat 6.10 la româna, 8.20 la chimie si 6.70 la matematica”, ne-a spus Adelian Badarau, imediat dupa afisarea primelor rezultate. „Eu depun contestatie. La istorie am doar 5.10. Meritam mai mult”, a declarat nemultumit si Cosmin. Alexandra Otelita a rasuflat si ea usurata ca a trecut, cu media generala 6.45. „Vreau la Medicina. Notele astea nu prea conteaza, dar ma demoralizeaza. Am 7.60 la mate, 5.45 la româna si 6.10 la biologie. Ma asteptam la o medie peste 8.50”, ne-a marturisit. In liceele de prestigiu, emotiile candidatilor au fost mult mai mici, pentru ca aici notele au fost destul de bune. Insa si aici au aparut surprize: la „Vranceanu” – 5 candiati respinsi (1 din promotia 2013), la „Ferdinand I” – 26 candidati respinsi (19 din promotia 2013) si „Alecsandri” – 7 candidati respinsi (5 din promotia 2013). Depunerea contestatiilor a avut loc tot pe 8 iulie, intre orele 12.00 si 16.00. Intre 9 si 11 iulie 2013 se vor solutiona contestasiile, iar in data de 12 iulie 2013 se vor afisa rezultatele finale.
„Dintre candidatii reusiti, 856 adica 28.47 la suta, au obtinut medii intre 6 si 6.99, alti 825 (27.44 la suta) au medii intre 7 si 7.99. Medii intre 8 si 8.99 au fost la 803 elevi (26.7 la suta), iar intre 9 si 9.99 la 518 candidati (17.23 la suta). In plus, 5 eleve au media 10 pe linie. au medii intre 9 si 9.99; 5 candidasi au obsinut media 10. Anul acesta procentul de promovare este mai mare fata de cel de anul trecut care a fost de 45.43 la suta.”
prof. Claudia Merticaru, inspector scolar
Pe filiera tehnologica promovabilitatea a fost de 37.10 la suta, iar pe cea vocationala, de 51.72 la suta. Cele mai bune rezultate au fost la filiera teoretica, unde media de promovare a fost de 78.02 la suta.
Rezultate statistice bacalaureat 2013:
Din numarul total de 5.423 de candidati inscrisi (4.320 din promotia 2013 si 1.103 din promotii anterioare), au fost prezenti 5.066 de elevi (93.42 la suta – 4.044 din promotia 2013 si 1.022 din promotiile anterioare). 357 de candidati au absentat si 7 au fost eliminati. In final, 3.007 candidati (2.664 din promotia 2013, reprezentând 65.38 la suta si 363 de candidati din promotiile anterioare- 35.52 la suta) au promovat, iar 2.052 de candidati au fost declarati respinsi. Dintre acestia 1.658 au medii mai mici de 5 si 394, medii intre 5 si 5.99. Rata de promovabilitate in judetul Bacau, la examenul de bacalaureat 2013, inainte de contestatii, este de 59.36 la suta (mai mare decât cea de la nivel national, de 55.65 la suta).
Colegiile cu cea mai mare rata de promovabilitate din judetul Bacau sunt:
1.Colegiul National „Gh.Vranceanu” Bacau – 97.94 %
2.Colegiul National „Gr.Moisil” Onesti – 97.73 %
3.Colegiul National „V.Alecsandri” Bacau – 96.93 %
4.Colegiul National „D.Cantemir” Onesti – 91.05 %
5.Liceul Teoretic „S.Haret” Moinesti – 89.95 %
6.Colegiul National Catolic „Sf.Iosif” Bacau – 89.01 %
7.Colegiul National „Ferdinand I” Bacau – 88.70 %
Unitatile de invatamânt cu promovabilitate 0:
Liceul Tehnologic Rachitoasa (9 candidati respinsi din 9 prezentati);
Liceul Tehnologic Parincea (14 candidati respinsi din 14 prezentati).
DE FLUIERAT:
Primarul din Letea Veche s-a facut de rusine
Petru Dochiei, primarul comunei Letea Veche, a fost si el printre candidatii din acest an la bacalaureat. Absolvent al liceului particular „Grigore Moisil” Bacau, edilul a declarat ca a ales sa dea in sfârsit examenul maturitatii, chiar si la 43 de ani, pentru ca „a insistat sotia, care are si facultate. In plus, am facut-o si pentru fiul meu, elev in clasa a IX-a”. A invatat atât cât a putut si cât i-a permis timpul. „Poate ca e cam târziu, dar sunt fiu de taran, parintii nu au avut posibilitatea de a ma tine la scoala. Muncesc de la vârsta de 17 ani. Am fost operator chimist la fostul combinat chimic din Bacau din 1987, apoi din 1998 am intrat in mediul privat, cu o afacere personala pe comert. In 2008 am ales politica. Am fost viceprimar 4 ani, iar din 2012 sunt primar”, s-a prezentat Petru Dochiei. Numai ca la Bac, norocul nu a fost cu el. Notele pe care le-a obtinut, nu-i fac cinste. Daca la probele orale a trecut, la scris a fost dezastru: româna – 1.30, istorie – 4.20 si geografie – 3.05. Iar contestatiile nu-si mai au rostul.
DE APLAUDAT:
Fete de nota 10
Sunt cinci si toate fete. Cinci absolvente a celor mai bune colegii din judet, patru din Bacau, iar unul, din Onesti. Toate au medii de 10 la bacalaureat. Sunt cei mai buni candidati de la examenul maturitatii care au reusit performanta de a lua notele maxime la toate probele. Diana Cornelia Agop (Colegiul National „Gh.Vranceanu”), Anca Stoica, Irina Vascan, Ioana Maria Andrioaie (toate de la Colegiul National „Ferdinand I”) si Bianca Maria Marin (de la Colegiul Sportiv „Nadia Comaneci” Onesti). Ele sunt performerele de la Bac, eleve eminente, cu rezultate deosebite si in cei patru ani de liceu.
Diana Cornelia Agop: „A fost usor, dar am si invatat”
Diana Cornelia Agop este mândria Colegiului National „Gh.Vranceanu” Bacau, dar si a parintilor sai, reputatii antrenori de gimnastica, Vasilica si Cornel Agop. Este prima pe lista in ierarhia totala a mediilor de la bacalaureatul 2013, sesiunea de vara. „A fost usor, dar am si invatat. Nu am facut pregatire decât la engleza, când mi-am luat atestatul”, ne-a spus. A dat Bac-ul scris la româna, istorie si geografie, fiind absolventa pe specializarea filologie. „Las in urma un colegiu care a reprezentat foarte mult pentru mine, unde am facut performanta, am invatat foarte multe si m-am bucurat de rezultatele muncii mele. Am fost si capitanul echipei de majorete, mereu am imbinat utilul cu placutul. Multumesc in mod special profesorilor mei care mi-au creat drumul in viata, iar aici ma refer la prof. Florentina Neculau, de latina, care mi-a fost si diriginta, prof. Mara Merfea, de istorie si prof. Doina Marinov, de româna, de la care am invatat multe. Sunt bucuroasa. Chiar imi doream un astfel de rezultat”, ne-a mai declarat Diana, care se pregateste deja sa plece intr-o binemeritata vacanta, la mare, cu prietenul ei. Din toamna va fi studenta in Marea Britanie. „Am aplicat deja si am fost acceptata la Facultatea de Relatii Publice si comunicare digitala. Imi mai trebuia cel putin media 8 la bacalaureat. Asa ca nu sunt probleme”.
Anca Stoica: „Nu am vrut sa-l dezamagesc pe tata”
Anca Stoica este absolventa de „Ferdinand I”. A avut cele mai mari emotii la matematica. „Nu am vrut sa-l dezamagesc pe tata (prof. Vasile Stoica, de la acelasi liceu, n.r.). Da, am fost eleva lui inca din clasa a V-a, dar toate notele pe care le-am avut au fost pe merit. Chiar in clasa a VII-a am luat si un 7.50. Ma ajuta mult, in special in fata concursurilor”, ne-a declarat fericita. „Deja sarbatorim succesul la bac cu un gratar. Sunt cu toti colegii de clasa, toti am luat note foarte bune. Multumiri speciale si profesorilor de informatica – Cristina Sichim si româna – Violeta Ursinschi”, a mai adaugat plina de viata Anca Stoica. E deja admisa la Institutul National de Stiinte Aplicate, in Lýon – Franta, dar se va indrepta spre informatica. „Tata ma sustine, nu se supara, chiar daca el ar fi dorit, poate, matematica. Sunt emotionata si pentru ce va urma, dar deocamdata ma bucur pentru rezultatul de acum”, a conchis Anca.
Irina Vascan: „Deja invat pentru examenele de admitere”
„Ma bucura mult acest succes si imi da putere pentru ce va urma in viata mea. Acum ma pregatesc din nou de examene, cele de admitere”, a fost si raspunsul sincer al Irinei Vascan. Pe 23 iulie va trece din nou prin emotiile examenului, la Drept, in Bucuresti. „Am româna si economia. Nota de la bac nu prea ma ajuta. Am ales Dreptul cu greu, pâna in clasa a X-a am vrut Farmacie, dar am realizat ca nu e pentru mine”, explica. Recunoaste ca a muncit si munceste in continuare pentru a obtine astfel de rezultate. „In ultima luna numai asta am facut. Am invatat. Nu a fost chiar o joaca, chiar daca subiectele au fost accesibile anul acesta. Am dat la româna, la matematica – obligata si de profilul si specializarea pe care le-am terminat, si la fizica, a treia proba. Am ales fizica pentru mama, prof. Nicoleta Vascan, la acelasi liceu. Nu am fost eleva ei, dar m-a ajutat foarte mult. Asa cum m-au ajutat toti dascalii pe care i-am avut in liceu. Am avut norocul sa am profesori devotati, de la care am avut numai de invatat”, a mai adaugat Irina, a doua absolventa cu media 10 la Bac de la „Ferdinand I”.
Ioana Maria Andrioaie: „Nu sarbatoresc inca”
Cea de a treia absoventa de la „Ferdinand I” cu media 10 la bacalaureat este Ioana Maria Andrioaie, care ne-a declarat ca a avut emotii pâna la afisarea rezultatelor, dar ca a fost entuziasmata când a aflat rezultatele. „Stiti cum e, la unele subiecte depindea si de cum interpreta profesorul corector ceea ce am scris. Sunt mândra de mine si fericita. Nu sarbatoresc inca pentru ca ma apuc sa recapitulez materia la admitere. Ma indrept spre Facultatea de Medicina si Farmacie din Iasi. Ma voi distra dupa”, ne-a precizat Ioana Maria, sef de promotie, alaturi de alti colegi, in acest an la „Ferdinand I”. „Da, am terminat cu 10 pe linie si liceul. Am ajuns la aceasta performanta cu ajutorul unor persoane extraordinare, din toate punctele de vedere, carora as vrea sa le multumesc acum public. Le sunt recunoscatoare in primul rând mamei mele, prof. de matematica Ancuta Heisu la Colegiul National Pedagogic Bacau si matusii mele, prof. de româna Adriana Rusu, la noi, la «Ferdinand I», pentru susţinere, ajutor si pentru toate activitatile desfasurate in vederea atingerii scopului dorit. Vreau sa le multumesc, de asemenea, doamnei director Otilia Iftimescu, pentru suportul moral acordat, doamnei prof. de biologie Simona Mocanu, pentru consecventa si competenta, dar si domnului inspector Gheorghe Iorga, pentru multitudinea ideilor inovatoare pe care ni le-a prezentat de-a lungul orelor de româna”, a mai spus Ioana.
Bianca Maria Marin: Poezie si drept international in SUA
Bianca Maria Marin, absolventa a Colegiului Sportiv “Nadia Comaneci” Onesti, a reusit performanta promovarii examenului de bacalaureat cu media 10. Ea a obtinut nota maxima la lucrarile scrise pe care le-a sustinut la matematica si biologie, iar la Limba si literatura româna nu a fost nicio problema, ea fiind si in acest an câstigatoare a Olimpiadei Internationale de la acest obiect de studiu. “Aceasta este performanta cea mai mare si cea deosebita a elevei Bianca Maria Marin, care de-a lungul anilor de scoala de la colegiul nostru a fost câstigatoarea a numeroase concursuri nationale”, a declarat profesoara Sorina Ganea, director al Colegiului Sportiv “Nadia Comaneci”. Bianca si-a propus ca sa urmeze Dreptul (specializarea Relatii Internationale) la o universitate in Statele Unite ale Americii, acolo unde 12 universitati americane (din topul celor mai bune din lume), isi doresc ca ea sa le fie studenta. Fire foarte sensibila si indragostita de poezie, ca sefa de promotie a Colegiului Sportiv “Nadia Comaneci”, de pe scena instalata in fata primariei onestene la inedita actiune “Marsul absolventilor”, ea a rostit câteva versuri din creatia sa proprie: ”Din când in când / Pe drumul vietii / Vine o zi, vine un ceas / Când trebuie sa faci popas / Tragi linie, / Aduni si scazi ./ Privesti in jur / In sus privesti / Si trebuie sa multumesti / Pentru ce-ai fost, pentru ce esti.”