Nu-i nici Iashington, nici Focsangeles. E doar Bacauwood, orasul din viitor vazut de arhitecti. Cu o zona centrala complet redesenata, cu zgârie-nori, pasaj subteran in centru, un oras complet redat pietonilor. Desi e greu de crezut ca ideile vor fi puse vreodata in aplicare, nimic nu ne impiedica sa visam frumos.
Bacaul si-ar putea schimba complet infatisarea intr-un viitor apropiat, cel putin in zona centrala, daca ideile unor arhitecti bacauani vor fi puse in practica.
Aceste idei, transpuse in proiecte atragatoare, au fost expuse consilierilor locali la finalul sedintei in care s-au reunit miercuri, de catre unul dintre cei mai reputati arhitecti ai orasului, Contantin Amâiei, vicepresedinte al Uniunii Arhitectilor, filiala Bacau-Neamt.
„Orice oras are sau ar trebui sa aiba o piata civica, o agora. Initial a existat ideea sa proiectam un sediu de primarie in fata Hotelului Moldova. Ne-am dat seama, insa, ca dispare chiar aceasta idee de piata civica. Astfel ca am regândit proiectul, pe baza unor idei ale arhitectului Teodor Anghel”, a spus Constantin Amâiei, in plenul Consiliului Local.
Conform noului proiect, primaria ar urma sa fie chiar actualul hotel Moldova, reamenajat corespunzator, pentru „a ne intoarce la ideea de primarie turn”, dupa cum spune arhitectul. Practic, parcurile Trandafirilor si Catedralei ar urma sa se uneasca intr-unul singur, iar traficul rutier si parcarile vor fi duse in subteran.
„Astfel, vom reda orasul pietonilor”, a mai spus arhitectul, cu precizarea ca masinile vor disparea de pe strada Mihai Viteazul, care va deveni o zona pietonala si comerciala, si de pe Bulevardul Unirii in zona statuii lui Stefan cel Mare, unde totul va fi directionat prin artere la nivelul P-1.
Arhitectul Amâiei a explicat ca se vor crea 360 de locuri in subteran si 325 in suprateran, in toata zona vizata. Peisajul pietei civice va fi completat de doua turnuri cu spatii de birouri sau de locuit, ridicate pe strada Mihail Kogalniceanu, lânga cladirea Buena Vista. Arhitectul a precizat si costurile de reamenajare, care ar fi de 3,3 milioane euro in subteran si doua milioane de euro pentru suprateran, adica un total relativ modic de 5,3 milioane euro.
Tot la sedinta de miercuri a fost prezenta si arhitecta Liliana Birgu, presedinta filialei Bacau-Neamt a Ordinului Arhitecților din România, care a vorbit despre necesitatea intoarcerii orasului cu fata la lacurile de pe Bistrita.
„Acest lucru s-ar putea face prin reamenajarea zonei de lânga apa, care in prezent inseamna un drum de pamânt si niste funduri de curti pline cu buruieni”, a spus arhitecta Birgu. Pentru aceasta zona exista un proiect de reamenajare, care prevede infiintarea unei artere de promenada, cu pista pentru biciclisti, pe malul drept al Lacului Bacau II, din dreptul sediului Agricola si al „deltei” de la coada lacului, pâna la Podul Serbanesti.
[wonderplugin_gallery id=”171″]
Aceasta s-ar uni cu zona de promenada reamenajata din dreptul Centrului „George Apostu” si, impreuna cu Insula de agrement modernizata ar fi o atractie pentru bacauani.