23 noiembrie 2024

Bacauanii au câstigat un proces in cazul Casei Alecsandri

Proprietarul imobilului din strada George Apostu, din Bacau, imobil cunoscut ca obiectiv de patrimoniu sub numele de „Casa Alecsandri”, a pierdut, la Curtea de Apel Bucuresti, procesul prin care a solicitat, prin recurs, Ministerului Culturii sa fie anulat ordinul prin care casa este declarata monument istoric. Sentinta poate fi insa atacata, in urmatoarea etapa procesuala, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

„Este o mica victorie pentru bacauani si suntem, acum, in asteptarea citatiei pentru noul proces – ne-a declarat conf. univ. dr. Ioan Danila, presedintele Societatii Cultural-Stiintifice «Vasile Alecsandri», care in aceasta speta are calitatea de intervenient. Sper ca noul proces sa fie judecat cu aceeasi intelepciune ca la Curtea de Apel Bucuresti, unde s-a dat dreptate monumentului istoric.” Intervenientul este persoana care intervine inr-un proces in justitie pentru a-si apara un drept propriu sau pentru a sprijini apararea altuia, in speta de mai sus fiind vorba de interesul Ministerului Culturii, cel care a declarat Casa Alecsandri monument istoric inca din anul 1982.



Scopul actualului proprietar, un cetatean italian, este de a vinde casa, imobil aflat oricum in avansata stare de degradare, ori de a recupera terenul de sub ea. Imobilul a fost evaluat de experti la 79.000 de euro si face parte – conform precizarilor Directiei Judetene pentru Cultura Bacau – din ansamblul de case ale vornicului Alecsandri, tatal poetului Vasile Alecsandri.
 

„Casa este monument istoric declarat din anii ´80, nu neaparat prin numele lui Alecsandri, ci prin vechimea sa, in primul rând. Astfel, proprietarul a pierdut din start procesul, prin insasi formularea cererii”.

Ioan Danila, presedintele Societatii Cultural-Stiintifice «Vasile Alecsandri»



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014