Ancheta a fost declansata de politistii din Moinesti. Acestia fac cercetari fata de 20 de persoane acuzate de savârsirea infractiunii de inselaciune. Victime le-au cazut si bacauani. Potrivit anchetatorilor acestia sunau la partile vatamare, se dadeau drept copiii, fratii sau alte rude apropiate si le spuneau ca au fost implicati in accidente grave de circulatie si ca au nevoie de o suma de bani ca sa scape de consecinte. Este vorba de sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de euro. Pentru a aduna cât mai multe probe, oamenii legii au organizat in aceasta saptamâna o perchezitie domiciliara la locuinta sotiei unuia dintre suspecti, unde au identificat si ridicat sume de bani si aparatura electronica, în valoare totala de aproape 20.000 de lei, bunuri ce se pare ca provin din infractiunile comise. Polititii bacauani spun ca nu pot spune cu exactitate care este numarul pagubitilor din judetul nostru si asta pentru ca cercetarile sunt in toi si nu este exclus sa apara si alte victime.
„Ca urmare a investigatiilor desfasurate, politistii au identificat 20 de persoane suspectate de savârsirea acestor fapte. Pentru probarea activitatii infractionale acestia au efectuat perchezitii într-un penitenciar din tara, în care se aflau în detentie doua dintre persoanele suspectate de savârsirea acestor infractiuni. Au fost identificate si ridicate în vederea cercetarilor 8 telefoane mobile si cartele reîncarcabile, achizitionate ilicit si detinute fara drept.”
insp. Narcisa Butnaru, purt.cuv. IPJ Bacau
Speriati de indivizi care se dadeau fii implicati in accidente
O femeie din municipiul Bacau a fost contactata recent de un individ care i-a spus ca este fiul sau si ca a fost implicat intr-un accident rutier. I-a cerut sa-i trimita o suma de bani pentru a rezolva rapid cu victimele si sa nu i se intocmeasca dosar penal. „Am raspuns si cu o voce grava mi-a spus „mama eu sunt. Am avut accident si trebuie sa-mi trimiti bani. Altfel intru la puscarie. Nu semana cu vocea baiatului meu si am inchis. Mi-am sunat copilul si el era bine sanatos”, povestea femeia. Au fost insa si persoane care nu au reusit sa ia legatura in timp scurt cu cei din familie si erau cât pe ce sa mearga la banca pentru a depune banii.
Sfaturi de la Politie
Politistii revin cu sfaturi pentru bacauani care sa-i ajute sa se freasca de astfel de situatii:
– verificati daca ruda în cauza a fost implicata într-un eveniment rutier, cereti date despre unitatea medicala, de politie sau parchet unde s-ar afla aceasta si sunati pentru confirmare.
– daca sunteti contactat de un „binevoitor”, care va apeleaza în numele unei rude apropiate, si nu ati putut verifica veridicitatea informatiilor, solicitati-i acestuia o întâlnire directa si anuntati Politia la numarul de urgenta 112 pentru a va acorda sprijin;
– fiti atenti la persoanele cu care intrati în contact, pe strada, în jurul blocului, aparent întâmplator. Este posibil ca acestea sa va urmareasca, sa încerce sa se împrieteneasca cu dumnea¬voastra si sa afle detalii despre familie sau vecini;
– nu trimiteti bani, solicitati în scopul de a va ajuta rudele, pâna nu luati legatura personal cu membrii familiei dumneavoastra!
– nu dati curs cererilor formulate de a vira sume de bani sau de a încarca cartele telefonice, pentru ca riscati sa va creati, în mod constient, un prejudiciu banesc a carui recuperare nu este întotdeauna certa!
– nu trimiteti date personale sau copii dupa cartea de identitate, carti credit/debit prin e-mail/fax!