• interviu cu dr.ing. Iuliana Barbu, administrator “Farmacia Naturii” Bacau
– Doamna Barbu, de ce s-a trasat o granita intre medicina alopata si medicina naturista?
– Este o granita creata de oameni. Din pacate. Nu ar trebui sa fie, totul pleaca de la bani, de la câstig. In momentul in care medicina alopata a inceput sa imparta corpul uman, sa-si imparta terapiile pe organe, sa se specializeze: doctor de inima, de ficat, de plamâni etc., deja nu a mai existat o medicina, exista o medicina a organelor, de aceea nu mai are rezultate. In aceste conditii, interventia pe corpul uman pe bucatele nu a mai dat rezultate, sau rezultate foarte mici, oamenii au devenit tematori, atunci s-a creat granita, oamenii au cautat o salvare, o alternativa si au luat-o spre medicina traditionala, medicina poporului, a vindecatorilor naturali. Au fugit catre acolo unde, in majoritatea cazurilor, exista un mod de abordare holistic. Un vindecator natural de la noi sau din alta parte, uitati-va la samani, te ia ca intreg si in primul rând pleaca de la gândurile tale, de la ce se intâmpla in mintea ta, de la relatia ta cu tot ce este in Univers. Si atunci s-a creat aceasta granita, care, deocamdata, nu poate fi trecuta. Exista doar câte o portita, câte o spartura in zid create de anumiti medici, care si-au dat seama de impasul in care este medicina si au creat punti de colaborare. Si asa, usor, usor nu vor mai exista granite de netrecut, cu soldati la poarta.
Ne intoarcem la natura asa cum am plecat
– Pledoaria dumneavoastra este justificata. Cum ne intoarcem la natura?
– Omul cauta, cauta cea mai inofensiva cale pentru propriul lui corp. El vede, simte ca este din ce in ce mai bulversat, mai singur si nu-si mai gaseste locul pe acest pamânt, este hartuit de gânduri, de probleme, de agresivitatea comertului, a comertului cu medicamente, dar si cu produse alimentare, cu produse false, modificate, el a ajuns la gura paharului, paharul s-a umplut, nu mai poate. Se va intoarce la natura asa cum a plecat.
– Si cu toate acestea, suntem printre primele tari la consumul de medicamente.
– Da, probabil trebuie sa cadem cu totul, ca sa avem de unde ne ridica. O sa ne treaca, deja este o tendinta accentuata dupa natural, oamenii incep sa caute, sa se informeze, informatia exista, trebuie sa faci minimul efort pentru a o cauta. Si am sa va dau un exemplu: cei mai multi clienti ai Farmaciei Naturii sunt tineri. Stiti care sunt explicatiile si argumentele lor? Parintii, chiar medicul de familie, ii forteaza sa foloseasca antibiotice pentru orice agresiune externa, iar ei refuza. El are informatia si cauta omul care il poate ajuta, tinerii nu au inca mintea stearsa, pervertita de zeci de ani de industrializare a interventiei pe corpul uman. Sunt convinsa ca vom reveni la ce ne-a dat Dumnezeu, la binefacerile puse in fiecare planta, ele exista, sunt la indemâna noastra, este absurd ca un om cu carte sa nu stie ce bogatie exista in fiecare planta, in fiecare radacina. Un exemplu banal este urzica, care poate trata sute de boli, ea poate fi hrana si medicament, dupa cum spunea si Hypocrate: hrana sa va fie medicament, iar medicamentul sa va fie hrana. Repede uitam.
In toate trebuie sa fie un echilibru
– De ce ar intra un pacient, un om, intr-o farmacie cu produse naturale, in conditiile in care medicul nu-i recomanda asemenea tratament?
– Cred ca ingerul lui pazitor, spiritul lui. Este o chemare când vezi ca te tratezi cu antibiotice, cu tot felul de medicamente si esti din ce in ce mai bolnav, dupa ce ai fost la medicul de inima care ti-a recomandat un pumn de medicamente, mergi apoi la medicul care se pricepe la ficat, iti mai da si el o sacosa de pilule, ajungi, poate, la cel cu stomacul si mai adauga si acela alt tratament, fara sa faca corelatii intre ele, fara sa se consulte intre ei, iar bietul om abia mai merge sau sufla. Vin la noi, la farmacie, oameni slabiti, aproape terminati. Medicamentele intra in interactiune in organismul omului, se produc procese chimice pe care nimeni nu le mai poate stapâni si urmari. Vine cu mormanul de retete, de medicamente si imi trebuie câte doua-trei zile sa le citesc, sa le deslusesc. Le pun cap la cap, ma uit pe toate contraindicatiile si pornesc o grea lupta de convingere cu pacientul, de lamurire, apoi incep sa-i mai scot din medicamente si sa-i recomand câte un ceai simplu sau alte produse naturiste. Devine dupa un timp alt om, dupa ce i-am scos din organism tonele de chimicale care produc intoleranta masiva si o bulversare a intregului organism. In toate trebuie sa fie un echilibru, o limita a bunului simt. Nu exclud antibioticele, medicina alopata, insa cu masura.
– Si atunci, care este solutia?
– Eu o vad asa, cum se procedeaza in numeroase tari: dupa ce ai fost la medicii specialisti, dupa ce ai fost diagnosticat, mergi la medicul de familie, care te cunoaste, are fisa ta de când te-ai nascut, le pune cap la cap, le analizeaza si iti recomanda tratamentul. Insa si noi suntem speriati, alergam de la medic la medic, de la farmacie la farmacie si apoi intram intr-un tunel din care cu greu mai iesim, am cheltuit timp, bani, am distrus organismul si dam vina pe viata, pe Dumnezeu, pe soarta. Medicul de familie ar trebui sa fie mama si tatal nostru, el ne recomanda un medicament cheie, el ne poate recomanda un ceai, un polen, o cura de ape. Sunt medici care au pus deoparte mândria, orgoliile fara rost si merg la cursuri de fitoterapie, participa la seminarii pe tema, deschid internetul. Sunt medici care cauta solutii din respect pentru bolnav, pentru organismul uman, in interesul pacientului.
Meditatie pentru sanatate
– Doamna Barbu, sunt pregatite farmaciile de profil, farmaciile cu produse naturiste pentru consilierea bolnavului? Au specialisti sau sunt pe post de bunica?
– Din pacate inca nu s-a dat o lege foarte clara in România ca in aceste farmacii sa fie numai specialisti. La noi este un caz fericit, eu am tinut foarte mult sa am numai specialisti la raft. In Farmacia Naturii sunt biochisti, biologi, ingineri agronomi, cei care sunt doxa in plante, ei sunt capabili sa consilieze orice medic, orice pacient, avem nevoie doar de diagnostic. Este nevoie de specialisti. In natura gasim remedii pentru orice boala. Mai sunt oameni cu darul de la Dumnezeu de a vindeca alti oameni, mai sunt la tara, mai sunt chiar si in orase. Eu am alergat dupa acesti oameni, in sate, la manastiri, i-am intrebat, am pregatit impreuna diferite «leacuri». Avem si noi samanii nostri. La batrânii satului, la acei daruiti de Dumnezeu cu acest har ar trebui sa ne ducem cu onoruri, cu plecaciuni.
– Apelul tot mai des la produsele naturiste din farmacii, cresterea cererii, nu atrage pericolul industrializarii «naturismului»?
– Da si nu. Nu cred. Pericolul mai mare este la substantele chimice. Produsele naturale nu prezinta pericol. Daca in China 80 la suta din populatie se trateaza pe baze naturale, acest lucru ar trebui sa ne spuna multe. In India 90 la suta se trateaza cu ierburi. Sunt magazine peste tot. Sa fie si la noi peste tot. Este un semn ca oamenii vor sa fie inlocuite produsele de sinteza. Astept o revolutie alimentara, asa cum se produce acum o revolutie in medicina naturista. Alimentatia, la noi, deschide calea spre consumul de medicamente chimice, pentru ca mâncând mult si prost, oamenii ajung bolnavi si consumatori de droguri, de substante chimice. Eu sunt vegetariana de mai multi ani si ma simt foarte bine, de aceea recomand si altora sa reduca substantial carnea si produsele din carne. Domnule, sa va zic ceva: am ajuns sa nu mai stim sa ne facem un ceai, sa ne tratam un guturai, o bubita. Alergam la medic, stam la cozi infernale, ne imbolnavim acolo, suntem speriati de virusi, de microbi, de gripa aviara. Asa am ajuns sa traim in frica, in nesiguranta. Oamenii ar trebui sa studieze, sa citeasca, sa mediteze, sa observe.
– Dumneavoastra aveti pregatire stiintifica, sunteti inginer agronom, viticultor, ati turnat tone de substante chimice peste pomi.
– Da, am turant. Am fost chiar seful unui sector de chimizare. Intre timp am studiat flora, plantele si am devenit purtatorul lor de cuvânt. Inca din facultate am studiat tot ce este in natura. Sunt crescuta la tara, am fost tratata cu produse naturale. |sta este marele avantaj al unui specialist. Apoi am facut un doctorat in fitoterapie, insa, de data aceasta in domeniul ecologiei. Surprinzator, acum mor de sute de ori mai multi oameni din cauza chimizarii. De ce, o sa ma intrebati. Din cauza folosirii fara discernamânt a substantelor chimice. Dupa revolutie, omul a avut libertatea de a-si cumpara singur substantele chimice, se cumpara in prostie si se administreaza fara stiinta, au invatat unii de la altii, rosiile cresc mai mari daca se pun stimulatori, ca sa va dau doar un exemplu. Daca va inchipuiti ca te duci la piata si cumperi de la tarani produse curate, vreau sa va spun ca el foloseste mult mai multe substante, decât o ferma specializata. Aceste produse ar trebui supravegheate, doar specialistii sa aiba acces la ele.
– Care specialisti, ca au fost toti dati afara, scosi de la tara.
– Este o crima. O crima, sa lasi asemenea otravuri pe mâna nespecialistilor, iar rezultatele se vad.
Cine suntem si unde mergem
– Societatea dumneavoastra face si cercetare, este cuprinsa intr-un program national. Despre ce este vorba?
– Bacauanii ar putea avea un motiv de mândrie. In judetul Bacau s-a infiintat primul poligon de agricultura biologica din România, si nu se stie asta, ar trebui sa se scrie peste tot cu litere mari. El se afla la Statiunea de Cercetari Legumicole Bacau, condusa multi ani de mentorul meu, caruia ii datorez foarte mult din ceea ce stiu, marele doctor inginer Lucian Stoian, un geniu al agriculturii biologice din România, care, din pacate, nu prea este cunoscut, isi aroga altii meritele. Datorita dumnealui, am fost si eu implicata, cu Farmacia Naturii, in cercetare, ocazie de a aprofunda cercetarea, am fost initiatorii a cinci proiecte de cercetare. Putine firme private se ocupa de cercetare in domeniul ecologiei plantelor medicinale. Acum suntem atestati in BIO, producem plante medicinale in sistem bio, pe o suprafata de patru hectare, mii de varietati, producem ceaiuri, detinem un brevet de inventie din anul 2004, pe un produs care se numeste Perna terapeutica din plante medicinale, foarte cautata in tara, insa mai putin in Bacau. Noi lucram totul manual, in ecologie trebuie sa facem totul manual, sa nu agresam plantele, le tratam cu solutii tot din plante, nu folosim nicio substanta chimica.
– Doamna, v-a mai continua razboiul intre medicina alopata si cea naturista?
– As prefera sa nu-i spun razboi, razboiul presupune un invingator si un invins. Ar trebui sa mergem pe un drum al colaborarii, cooperarii. Cei care lucreaza cu plantele sunt altfel de oameni, care pot oferi multa iubire, de la care se pot adapa si medicii din medicina alopata, ei pot influenta gândirea multora dintre ei, dar si a producatorilor de medicamente, care se gândesc doar la profituri. Profituri uriase scoase din nestiinta si suferinta semenilor lor. Cred ca, in primul rând, omul ar trebui sa se uite adânc in interiorul lui si sa afle cine este. Este singura modalitate de a iesi curat din lumea asta si a pasi intr-o lume si mai curata care ne asteapta.