14 ianuarie 2025

A renuntat la Franta pentru România

Nepotul doctorului Adrian Cotirlet s-a supraspecializat in chirurgia bariatrica (a obezitatii) in Franta si Statele Unite ale Americii – A efectuat in spitale renumite din Franta aproape 500 de interventii chirurgicale pe aceasta specialitate – Dupa 10 ani s-a intors in România, desi avea oferte de a lucra in continuare in strainatate – Va lucra, in curând, si in Bacau

Dupa aproape zece ani de perfectionare in mai multe ramuri ale chirurgiei si de profesat in diverse spitale universitare din tari avansate, medicul Marius Nedelcu s-a intors in România. S-a specializat in Franta in chirurgia bariatrica (a obezitatii) si a efectuat in mai multe unitati spitalicesti franceze sute de astfel de operatii. In 2015 si 2016 si-a desfasurat activitatea de specialist in chirurgia bariatrica la Spitalul Universitar Montpellier din Franta si avea toate sansele ca aici sa fie, in continuare, promovat si sa lucreze multi ani de acum incolo, dar a ales ca de la 1 iulie sa vina intr-un spital privat din România.



A luat aceasta decizie demna de toata admiratia si stima, asa cum unchiul lui, dr.prof.Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a declinat numeroasele oferte de a lucra in clinici universitare straine renumite, pentru a ramâne in orasul bacauan si a ridica unitatea pe care o conduce, la standardele europene la care se afla in prezent. „Supraspecializându-ma in chirurgia bariatrica, am urcat in profesia mea destul de rapid, dar acum vreau sa ma intorc acasa, ne spune dr.Marius Nedelcu.

Originar sunt din Tirgoviste, dar profesional, si ma refer aici la specializarea mea in chirugie, apartin Moinestiului, pentru ca aici am facut prima mea operatie. In afara de faptul ca dr. Cotirlet este unchiul meu, trebuie sa-i multumesc ca m-a orientat spre aceasta supraspecializare, chirurgia bariatrica”.

Rezidentiatul, in cele mai renumite spitale franceze si elvetiene

Dr.Marius Nedelcu are un CV de-a dreptul impresionant. A urmat cursurile Facultatii de Medicina, din cadrul UMF „Carol Davila” Bucuresti, in perioada octombrie 2000-septembrie 2006, dupa care din noiembrie 2006 si pâna in noiembrie 2012 a fost medic rezident in chirurgie generala, respectiv gastroenterologica. Din cei sase ani de rezidentiat, doi i-a facut in România si urmatorii patru, in spitale universitare din Paris, Montpellier, Grenoble si Geneva, in aceeasi perioada (2007-2008) urmând si un curs de specializare de 3 luni in SUA.

„In martie 2009 am plecat definitiv in Franta, ceea ce mi-a permis sa aprofundez domeniul chirurgiei bariatrice, Franta fiind a treia tara ca frecventa a acestor interventii, nu ca si obezitate, mai declara dr.Marius Nedelcu. Aici am facut initierea si stagiul de rezident, dar am practicat si sase luni in Elvetia”. Din noiembrie 2012 si pâna in noiembrie 2013 a lucrat in Spitalul Universitar din Montpellier, de unde a plecat la „Nouvel Hospital Civil” din Strasbourg. Aici a profesat ca „sef de clinica” timp de doi ani.

„Se face la sfârsitul perioadei de pregatire, in care te ocupi de activitati universitare si iti este permis sa te supraspecializezi intr-un anumit domeniu in care ai proprii tai pacienti. La Strasbourg eu am practicat aproape 500 de interventii chirurgicale bariatrice”, isi aminteste interlocutorul nostru. Din noiembrie 2015 si pâna in iunie 2016 s-a specializat in chirurgia bariatrica si la Spitalul Universitar Montpellier.

Intre timp, s-a specializat in chirurgie generala si la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. Este specialist in chirurgie generala si cea digestiva, precum si in chirurgia bariatrica si in cea avansata minim-invaziva. Detine diplome in aceste specialitati obtinute la Paris, Nice, Tours si Lille. Are diploma de chirurgie traumatologica din Franta si europeana de chirurgie laparoscopica tot in Franta, la Strasbourg.

Numeroase premii si lucrari stiintifice

De-a lungul celor 10 ani de cariera a obtinut si numeroase premii: „8 Top Paper Sessions”, Boston, SUA, „Prix Phillipe Mouret (primul medic care a efectuat o interventie laparoscopica-n.n.)”, Paris, Franta, „Certificate of Merit 1st Place”, San Francisco, SUA, „4 most promising young laparoscopic surgeons”, Montpellier, Franta.

Dar dr.Marius Nedelcu a desfasurat si o prodigioasa activitate stiintifica. Este prim autor a noua lucrari de specialitate si a scris patru carti de gastroenterologie, impreuna cu alti colegi de breasla. A contribuit in mod egal la elaborarea a opt lucrari si este co-autor la alte 14. A fost o prezenta activa, cu lucrari (23), la diverse congrese internationale: Viena, Paris, Montreal, Lyon, Grenoble, Istanbul, New Orleans, Barcelona, San Antonio, Maryland etc. In 2012, la congresul american de chirurgie metabolica, i-a fost selectata lucrarea ca fiind una din cele opt cele mai bune. Si-a facut stagiile clinice in Belgia, Franta si Statele Unite ale Americii. S-a nascut la 3 august 1981, este casatorit si are doi copii mici, dintre care cel mare are 2 ani si 8 luni.

Va profesa si in Bacau

Parcurgându-i CV-ul atât de bogat si de invidiat, evident ca stai si te intrebi de ce a lasat toate oportunitatile din strainatate la care multi medici doar viseaza si s-a intors in România, unde posibilitatile de a profesa la standarde europene sunt foarte rare. Legat de aceasta, dr.Marius Nedelcu ni se destainuie:

„M-am intors pentru familie (isi doreste ca baietii lui sa invete foarte bine limba româna si sa fie aproape de bunici-n.n.), dar si pentru ca mi s-a propus sa dezvolt partea de chirurgie bariatrica intr-un spital privat din Brasov, care a câstigat premiul de cel mai bun spital din Europa. Dar voi ramâne legat de un picior si in judetul Bacau, unde voi incepe sa ofer consultatii si sa efectuez operatii de chirurgie digestiva.

Vreau sa dezvolt chirurgia bariatrica si in Moldova. Nu numai pentru pacientii care au probleme de greutate, ci si pentru cei cu co-morbiditati legate de obezitate, cum sunt diabetul, hipertensiunea arteriala, apneea de somn si altele. S-au vazut deja beneficiile pentru pacientii cu diabet, ale chirurgiei bariatrice”.

In România nu sunt decontate operatiile bariatrice

Chirurgia bariatrica pentru tratarea, in primul rând, a obezitatii se poate realiza prin doua variante. Cea mai uzitata in Occident este cea cunoscuta sub denumirea de „gastric sleeve”, adica taierea pe verticala a stomacului.

A doua consta in „bypass”, respectiv montarea unei anse (inel, lat) la stomac, ceea ce determina ca mâncarea sa treaca mai repede (direct) in intestin. Sistemul de sanatate din România nu permite, insa, efectuarea unor asemenea interventii, costul acestora nefiind acoperit din bugetul asigurarilor. „Spitalul Moinesti, de exemplu, are toate conditiile pentru efectuarea acestui fel de interventie, dar costurile sunt foarte ridicate (5.000-5.500 euro, din care instrumentarul se ridica la 3.500 euro, in unitati medicale private-n.n.) si nu sunt rambursate de Casa de Sanatate, mai declara dr.Marius Nedelcu. Spitalele din România nu pot suporta aceste costuri.

In Occident sunt rambursate cheltuielile de catre casele de sanatate si anumite firme de asigurari private chiar recomanda interventia de chirurgie bariatrica, deoarece aceasta presupune, in final, costuri mai mici pentru ele. Este mai economicos sa operezi prin chirurgie bariatrica, decât sa acoperi costurile in sine ale diabetului”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img