Sambătă, 11 octombrie 2014, este Ziua internațională împotriva fracturării hidraulice, sau Global Frackdown, o zi în care se organizează în toată lumea (inclusiv în România) proteste și manifestări menite să tragă un puternic semnal de alarmă asupra acestei tehnologii extrem de periculoase de extragere a hidrocarburilor neconvenționale care este fracturarea hidraulică.
Global Frackdown se află la a treia ediție și implică în fiecare an sute de orașe și comunități de pe toate continentele, care se alătură acestui apel la rațiune adresat elitelor politice și economice ale lumii.
Întrucât anul acesta a fost marcat de proteste puternice ale societății civile europene privind negocierile netransparente, nedemocratice privind cele 3 tratate bilaterale SUA-UE, Canada-UE privind liberalizarea totala a comerțului și serviciilor intre cele doua blocuri, data de 11 octombrie marchează în Europa și un moment în care fracturarea hidraulică și TTIP&CETA&TISA sunt din nou puse pe tapet. Și expuse ca ceea ce sunt deja: lovituri de grație la adresa standardelor europene atinse până acum în privința protecției mediului și a protecției sociale.
Și anul acesta, România se alătură protestului global împotriva fracturării hidraulice. Fiecare oraș/comună este invitată să își arate creativitatea, capacitatea de organizare pentru evenimente de orice natură: artistică, culturală, informativă, de protest, toate în registru pașnic.
Până acum și-au anunțat participarea mai multe orașe din țară și din diaspora, așteptăm și alte orașe și comunități să li se alăture.
„Mobilizări de genul acesta sunt menite să dovedească cât de penibile și de lipsite de orice legătură cu realitatea sunt afirmații precum cea a lui Iulian Iancu, președintele Comisiei pt. Industrie din Camera Deputaților, privind sprijinirea de către Moscova a protestelor împotriva gazelor de șist, dar și ale lui Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, cu aceleași acuzații”, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.